Norge donerer ytterligere NASAMS-materiell til Ukrainas luftforsvar

– Regjeringen har besluttet å donere en NASAMS-støttepakke som inneholder to ekstra ildledningssentraler, to utskytingsenheter og reservedeler. Dette vil sikre utholdenhet, redundans og fleksibilitet og dermed øke effekten av det allerede donerte luftvernet til Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram i Vilnius under NATOs toppmøte juli 2023.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram i Vilnius under NATOs toppmøte juli 2023. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Norge, i samarbeid med USA, har tidligere donert to komplette NASAMS ildenheter til Ukraina. Disse kom i tillegg til de to enhetene som ble donert av USA høsten 2022.

– Luftvern er et høyt prioritert behov fra ukrainsk side. Ukraina har behov for beskyttelse mot russisk luftmakt og rakettangrep. NASAMS sine gode operative resultater gjør at luftvern generelt og spesielt NASAMS er sterkt ønskelig fra ukrainsk side, sier Gram.

De operative konsekvensene for Forsvaret ved å donere NASAMS-støttepakken vurderes til lav.

Litauens donasjon av to NASAMS utskytingsenheter

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) har nylig inngått en kontrakt med Litauen om å oppdatere og klargjøre to eldre NASAMS utskytingsenheter for donasjon til Ukraina. Utskytingsenhetene vil forsterke NASAMS-enhetene som USA og Norge tidligere har donert. Donasjon ble offentlig kjent i en pressemelding fra litauiske myndigheter den 28. juni 2023, hvor det også står at Norge vil donere tilleggsutstyr til utskytingsenhetene.