Norge donerer luftvern til Ukraina

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Norge vil donere NASAMS til Ukraina. - Ukraina har sterkt behov for mer luftvern, og Norge vil bidra med det vi kan, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) under sitt besøk til Kyiv 10. mars. Donasjonen skjer i samarbeid med USA.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram møtte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram møtte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: www.president.gov.ua

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram møtte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj og forsvarsminister Oleksii Reznikov under besøket. Han offentliggjorde der at Norge, i samarbeid med USA, vil donere to komplette NASAMS ildenheter. Disse vil komme i tillegg til de to enhetene donert av USA høsten 2022.

https://www.president.gov.ua/en/news/prezident-ukrayini-proviv-zustrich-iz-ministrom-oboroni-koro-81561

norsk og ukrainsk forsvarsminister
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og hans ukrainske kollega, Oleksii Reznikov. Foto: Eirik Veum, PST

NASAMS har vist seg som et effektivt luftvernsystem. To nye ildenheter vil i vesentlig grad forbedre Ukrainas evne til å verge sine byer og kritisk viktig infrastruktur mot russiske missilangrep. Norges del av donasjonen er seks utskytingsramper og to ildledningssentraler. Norge vil også gi opplæring til ukrainske soldater som skal bruke systemet.

- Norge har tidligere bidratt til en amerikansk donasjon av NASAMS med materiell og opplæring. Donasjonen har blitt høyt verdsatt og har hatt meget god effekt. Russiske missilangrep på ukrainsk infrastruktur viser behovet for å forsterke luftvernet i Ukraina. Ukraina har også i flere sammenhenger bedt om mer og bedre luftvern. Denne donasjonen vil bidra til en forsterking av Ukrainas luftvern, sier Gram.

Forsvarsministeren i Kyiv
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram ble vist rundt i Kyiv av den ukrainske viseforsvarsministeren Volodymyr Havrylov. Foto: Eirik Veum, Politiets sikkethetstjeneste

Besøkte Ukraina
Gram besøkte den ukrainske hovedstaden Kyiv 10. mars sammen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Under møtet med den ukrainske forsvarsministeren Oleksii Reznikov ble de oppdatert på utviklingen i landet. Forsvarsministeren besøkte også steder like utenfor Kyiv, der han fikk se russiske ødeleggelser.

- Nå er det over ett år siden det russiske regimet startet sin krig mot Ukraina. Krigen har fått enorme konsekvenser. Titusenvis av soldater og sivile har blitt drept. Millioner av mennesker har måttet flykte. Store deler av Ukraina har blitt lagt i grus. Ødeleggelsene er ufattelige. Å se dette med egne øyne gjør dypt inntrykk, sier Gram.

Forsvarsministeren i Kyiv
Blomsternedleggelse til minne om de som har falt for Ukraina. Foto: Eirik Veum, Politiets sikkerhetstjeneste

 

Nansen-programmet
Et bredt flertall på Stortinget ble nylig enige om et flerårig program støtteprogram for Ukraina, kalt Nansen-programmet. Dette vil gi 75 milliarder kroner over fem år for perioden 2023 til 2027, det vil si 15 milliarder årlig. I år går 7,5 milliarder kroner til sivil støtte og 7,5 milliarder kroner til militær støtte i Ukraina.

- Norge har gitt betydelig støtte til Ukraina etter invasjonen, og vil fortsette med det i årene som kommer, understreker Gram.

Les mer her: Bred politisk enighet om flerårig Ukraina-program - regjeringen.no

Gram fikk se ødelagt russisk militært materiell
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram fikk også se ødelagt russisk militært materiell. Foto: Eirik Veum, PST