Norge signerer rammeavtale for felles anskaffelse av ammunisjon

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

20. mars signerer forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) en rammeavtale som innebærer at Det europeiske forsvarsbyrået (EDA) kan anskaffe ammunisjon på vegne av de landene som undertegner. EUs forsvarsministre har også signert avtalen.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Jiří Šedivý, administrerende direktør for European Defense Agency (EDA).
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Jiří Šedivý, administrerende direktør for European Defense Agency (EDA). Foto: Den norske EU-delegasjonen

21. mars deltar forsvarsministeren på EU-forumet Schuman Security and Defence Partnership. Det er første gang dette forumet avholdes. Det skal være en arena for dialog mellom EU og hele gruppen av partnere, inkludert stater og sentrale organisasjoner. Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og problemstillinger knyttet til forholdet mellom EU og partnere er blant temaene som vil bli diskutert.

- Med denne avtalen får Norge full tilgang til å anskaffe ammunisjon i samarbeid med andre europeiske land gjennom denne ordningen. Det er ikke minst bra for det nordiske samarbeidet, sier forsvarsministeren.

Formålet med avtalen er å gi flere, særlig mindre land, muligheten til å gå sammen om å anskaffe en rekke ammunisjonstyper som det er høy etterspørsel etter på grunn av krigen i Ukraina.

- Avtalen vil sikre at ytterligere donasjoner til Ukraina relativt raskt kan re-anskaffes i samarbeid med andre europeiske land. Det er et viktig grep for å holde donasjonstempoet til Ukraina oppe. Rammeavtalen gir oss også en vei inn for posisjonere norsk industri i framtidige anskaffelser. Det gir økt forutsigbarhet for en industri som nå jobber med å utvide sin egen produksjonskapasitet, sier Gram

Regjeringen har besluttet å bidra med 250 millioner norske kroner til European Peace Facility (EPF). Dette er en del av vår donasjon av åtte Leopard II kampvogner og fire støttekjøretøyer, som vil bli øremerket for tankammunisjon.

- Den globale etterspørselen etter ammunisjon vil bli stor i årene som kommer, på grunn av krigen i Ukraina og den forverrede sikkerhetssituasjonen i Europa. Det er bra at det norske bidraget på 250 millioner norske kroner til EPF blir brukt på en måte som setter fart på ammunisjonsdonasjoner til Ukraina, avslutter Gram.

Pressemelding fra EDA:

https://eda.europa.eu/news-and-events/press-office/latest-press-releases/2023/03/20/eda-brings-together-18-countries-for-common-procurement-of-ammunition