Forsiden

Norsk landbruksteknologi kan bidra til global matsikkerhet

Verden trenger mer mat produsert på en bærekraftig måte. Norske agritekbedrifter og avansert teknologi kan være en del av løsningen.

– Smarte agritek løsninger danner ikke bare grunnlaget for et mer effektivt og bærekraftig landbruk, men gir også rom for nye forretningsideer og eksportmuligheter. Norske agritekløsninger kan på den måten bidra til utvikling av et mer bærekraftig landbruk, både i Norge og globalt, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

 

Norske bedrifter bidrar til bærekraftig matproduksjon

I lokalene på Langhus i Nordre Follo fikk Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon og landbruks- og matminister Sandra Borch møte tre norske bedrifter som har ambisjoner om å nå ut i verden med sin egenutviklede og unike teknologi for økt og bærekraftig matproduksjon.

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon og landbruks- og matminister Sandra Borch.
Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon og landbruks- og matminister Sandra Borch. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Administrerende direktør i Kilter AS, Anders Brevik, orienterte om hvordan deres autonome ugressrobot kan bidra til økte avlinger og opp til 95 prosent reduksjon av sprøytemidler i grønsaksproduksjon. Roboten skiller ugras fra nytteplanter og slipper kun noen dråper med sprøytemiddel på ugresset.

Administrerende direktør i Kilter AS orienterer Kronprinsen og landbruks- og matministeren.
Administrerende direktør i Kilter AS orienterer Kronprinsen og landbruks- og matministeren. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Daglig leder i DAT AS, Kristian Morthen, forklarte hvordan deres avanserte kamerateknologi kan gjenkjenne partier med ugress i kornåkere og på den måten redusere bruken av sprøytemiddel ved at det kun sprøytes der det trengs.

Daglig leder i DAT AS, Kristian Morthen.
Daglig leder i DAT AS, Kristian Morthen. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Gründer og administrerende direktør, Nils Helset, i Digifarm AS forklarte om bedriftens plattform teknologi og hvordan satellittdata brukes til å levere nøyaktige feltgrenser som er viktig for å kunne drive presisjonslandbruk.

Gründer og administrerende direktør, Nils Helset, i Digifarm AS.
Gründer og administrerende direktør, Nils Helset, i Digifarm AS. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Det er etablert et landslag for ny grønn eksportnæring; AgriFoodTech Norway. Alle de tre bedriftene er en del av denne nyvinningen som vil samle de beste bedriftene med størst potensiale for å lykkes internasjonalt. Målet er eksport og en ny vekstnæring i Norge.

– Jeg er stolt av de mange kompetente forskings- og innovasjonsmiljøene vi har i Norge. Disse spiller en viktig rolle for et bærekraftig landbruk, og bidrar til den spennende utviklingen innen norsk landbruksteknologi, sier Borch.