Norske og britiske sjømattopper samlet i London for å diskutere utfordringer og strategier for 2024

Tirsdag åpnet fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth den årlige konferansen Norway – UK Seafood Summit i London. Toppmøtet er en viktig møteplass for den norske og britiske sjømatnæringen.

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth på Norway-UK Seafood Summit 2024
Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth på Norway-UK Seafood Summit 2024 Foto: NFD

– Det er usikre tider, med konflikt og krig i Ukraina og Midtøsten. Inflasjon og høyere renter rammer både bedrifter og privatpersoner. Det påvirker valgene vi tar i matbutikken og hva vi legger på middagstallerkenen. Og det haster med å få fart på den grønne omstillingen, også i blå industri. Å jobbe på tvers av landegrenser, og over Nordsjøen, er nøkkelen når man står overfor store utfordringer, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth og Storbritannias minister for mat, landbruk og fiskeri, Mark Spencer
Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth og Storbritannias minister for mat, landbruk og fiskeri, Mark Spencer Foto: NFD

Storbritannias minister for mat, landbruk og fiskeri, Mark Spencer, var også tilstede og holdt en innledning. Konferansen tiltrekker seg rundt 200 aktører fra sjømatsektoren og relaterte næringer, som fiskeflåten, sjømatprodusenter, eksportører, importører, leverandører, detaljhandel, matservering og handelsmedier.

– Å samle norsk og britisk sjømatnæring er viktig for å styrke sjømathandelen mellom våre to land. Vi har en lang historie med sterke handelsforbindelser til Storbritannia, og jeg er glad for at vi møtes jevnlig for å finne felles løsninger både for forvaltningen av fiskebestandene og for handelen med sjømat, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

Norges sjømatråd arrangerer konferansen. Årets konferanse tar for seg tre viktige temaer; de økonomiske utsiktene for 2024 og handelssamarbeidet mellom Norge og Storbritannia, felles utfordringer og sjømatens rolle i fremtidens matsystemer, samt trender i konsum, innovasjon og fremtidige muligheter for sjømatnæringen.

– I en verden hvor behovet for trygg, sunn og bærekraftig mat øker må vi se til havet. Når det gjelder fiskeriforvaltning så har Norge og Storbritannia et tett og godt samarbeid, og jeg stoler på at de tette båndene mellom både myndigheter og næring vil bidra til å utvikle sjømatindustrien videre og åpne nye muligheter for denne viktige fremtidsnæringen, sier fiskeri- og havministeren.

Se flere bilder fra besøket til London på www.flickr.com/NFdep