Ny utredning vil la Konkurransetilsynet bøtelegge enkeltpersoner

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

En ny ekstern utredning gjennomført på oppdrag for Nærings- og fiskeridepartementet foreslår å gi Konkurransetilsynet mulighet til å ilegge overtredelsesgebyrer og karantene for enkeltpersoner som medvirker til brudd på konkurransereglene.

– I dag kan Konkurransetilsynet bare gi overtredelsesgebyr til foretak, ikke personene som faktisk bryter loven. Det kan svekke den avskrekkende effekten håndhevingen av loven skal ha, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Dersom Konkurransetilsynet mener at fysiske personer bør straffes for å ha brutt konkurranseloven, må de anmelde saken til politiet. Tilsynet er etterpå avhengige av at politiet forfølger og prioriterer saken. Dette har bidratt til at ingen enkeltpersoner har blitt straffet for brudd på konkurranseloven siden loven trådte i kraft i 2004. Det gjør at den allmennpreventive effekten svekkes.

– Jeg er opptatt av at Konkurransetilsynet har gode virkemidler slik at de kan håndheve konkurranseloven effektivt. Derfor sender vi dette nå ut på høring, sier Vestre.

I utredningen foreslås det at enkeltpersoner kun skal sanksjoneres for de mest alvorlige tilfellene av ulovlig samarbeid begått under særlig skjerpende omstendigheter. At Konkurransetilsynet selv håndhever regelverket kan gjøre sanksjoneringen mer effektiv, og gjøre sjansen større for at personer som spiller en sentral rolle i lovbruddet kan straffes.

I høringen foreslås det også å innføre ledelseskarantene for personer som har ledende stillinger eller verv i foretak som overtrer konkurranseloven, dersom overtredelsen gjør personen uskikket til å ha en ledelsesfunksjon. Karantenen kan vare i opptil 5 år.

Professor Jon Petter Rui ved Universitetet i Bergen har utredet spørsmålet om overtredelsesgebyr og ledelseskarantene på oppdrag for Nærings- og fiskeridepartementet.