Utenriksminister Huitfeldt:

Fordømmer beslutning om israelske bosetninger

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

– Jeg fordømmer Israels beslutning om å legalisere ni bosetningsutposter på den okkuperte Vestbredden. Jeg tar også sterk avstand fra planene om å bygge tusenvis av nye boliger i allerede etablerte bosetninger. Den israelske bosetningspolitikken på okkupert land er i strid med folkeretten og må stanses, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Den israelske regjeringens sikkerhetsutvalg vedtok søndag 12. februar å legalisere ni utposter, som til nå har vært ulovlige også i henhold til israelsk rett. Dette innebærer at de ni utpostene, som ligger langt inne på Vestbredden, vil bli gjort om til bosetninger. Det planlegges også å godkjenne ca. 10.000 nye bosetningsenheter. Dette kommer samtidig som flere palestinske samfunn og landsbyer på Vestbredden allerede står i fare for tvangsfordrivelse.

– Jeg er dypt urolig over befolkningens lidelser. De lever i frykt som følge av hyppige angrep, drap og dødsfall. For å unngå ytterligere opptrapping av konflikten er det viktig at israelske myndigheter opphever disse beslutningene, som også undergraver to-statsløsningen og uunngåelig vil bidra til mer konflikt. Det er viktig at den israelske regjeringen tar reelle grep for dempe konfliktnivået før situasjonen kommer ut av kontroll. Ledere på palestinsk side må også bidra til å roe ned situasjonen, sier utenriksministeren.