Regjeringen vil oppnå NATOs to-prosentmål i 2026

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Å styrke forsvar og beredskap er en hovedprioritering for regjeringen i årene som kommer.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum står bak hver sin talerstol i Marmorhallen. I bakgrunnen er det et bilde av et lokalsamfunn, med et jagerfly i lufta, og en ubåt på havet utenfor.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum i Marmorhallen 2. mai 2023. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– Russlands angrepskrig på Ukraina har rokket ved Europas sikkerhet. Vi må fortsette å styrke det norske forsvaret og forsvarsalliansen vi er med i.  Derfor varsler vi nå at Norge vil bruke minst 2 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt på forsvar innen 2026, og vi vil lage en konkret plan for hvordan vi skal gjøre det, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Alle NATOs medlemmer har siden 2014 hatt som mål å bruke 2 prosent av landets bruttoinntekter på forsvar innen 2024. Nå har det gått snart ti år siden det målet ble satt, uten at det har blitt lagt fram en tydelig norsk forpliktelse om 2 prosent av BNP. På NATOs toppmøte i Vilnius i juli vil Norge melde inn målet og hvordan det skal nås.

– I tiår har vi høstet en fredsgevinst. Nå må vi betale en større forsikringspremie. Vi må bruke en større del av fellesskapets ressurser på forsvar, sikkerhet og beredskap. Det er nødvendig å øke bevilgningene til Forsvaret ytterligere de neste årene. Og det er nødvendig at Norge forplikter seg til å nå 2 prosent av BNP innen 2026, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Hva dette betyr i kroner og øre, vil blant annet avhenge av prognosen for BNP i 2026. Den er usikker. 

– Å forplikte Norge til NATOs 2-prosentmål er svært viktig for vår nasjonale sikkerhet. Vi jobber nå med ny langtidsplan for forsvarssektoren som skal legges frem neste år. Den vil konkretisere opptrappingsplanen for hvordan vi skal styrke Forsvaret. Samtidig ser vi allerede nå at Forsvaret må bli større og at vi må bruke mer ressurser på tilstedeværelse i hele vårt nasjonale ansvarsområde, spesielt i våre havområder, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Nett-tv Pressekonferanse om styrking av Forsvaret

Se sendingen her

Se sendingen her