Statsministeren hadde møte med EU-kommisjonens president

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen hadde fredag morgen et bilateralt møte i Bergen.

Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-president Ursula von der Leyen blir fotografert
Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-president Ursula von der Leyen. Foto: Anne Kristin Hjukse / Statsministerens kontor

Møtet fant sted før de to sammen reiste ut til Troll A-plattformen fra Bergen. De snakket blant annet om hvor viktig Norge er for Europas energiforsyning. 

– Selskapene som opererer på norsk sokkel har økt eksporten av gass til Europa som følge av at Russland har kuttet kraftig i sine gassleveranser i forbindelse med krigføringen i Ukraina. Norge skal være en pålitelig og stabil leverandør av gass til Europa som står midt i en energikrise. Vi legger til rette for å kunne holde oppe den høye produksjonen i de neste fem årene, sier Støre.

EU-kommisjonens president og statsministeren diskuterte også samarbeidet om det grønne skiftet.

– Samtidig som vi må håndtere mangelen på energi her og nå, må vi finne langsiktige løsninger for å få mer fornybar energi både i Europa og her hjemme. Norge har erfaring og kompetanse som er viktig for å lykkes med den grønne omstillingen vi står midt oppe i, sier Støre.

De to snakket også om hvor viktig det er å styrke europeisk konkurranseevne i møte med tøff global konkurranse.

– Norge og EU står sammen i det grønne skiftet. Våre grønne næringer er nært knyttet til industrien og markedet i Europa. Norge kan ha viktige bidrag innenfor batterier, mineraler, havvind, hydrogen og karbonfangst- og lagring, mener Støre.

Krigen i Ukraina og alle konsekvensene av den var også tema i møtet.

– EU og Norge står sammen om vår støtte til Ukraina. Jeg fortalte om det langsiktige Nansen-programmet vårt, og at vi i dag annonserte at vi vil bidra med 2 milliarder kroner i budsjettstøtte til Ukraina. Dette er nødvendig for at Ukraina skal være i stand til å kunne finansiere offentlige utgiver som helse, utdanning og andre sosiale utgifter. Vi har også diskutert behovet for å øke kapasiteten til den europeiske forsvarsindustrien. Her har vi fra norsk side inngått en stor kontrakt med ammunisjonsselskapet Nammo for å skape forutsigbarhet og øke produksjonskapasiteten. Norge er en del av de felleseuropeiske løsningene, og det er avgjørende for Ukraina og vår felles sikkerhet at vi bygger videre på det gode samarbeidet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.