Toppmøte på Troll A-plattformen

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Equinors konsernsjef Anders Opedal besøkte fredag Troll A-plattformen.

Equinors konsernsjef Anders Opedal, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyem og statsminister Jonas Gahr Støre har landet på Troll A-plattformen.
Equinors konsernsjef Anders Opedal, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og statsminister Jonas Gahr Støre på Troll A-plattformen. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB / POOL

– Energi fra Norge har alltid vært en hjørnestein i energiforsyningen til EU. Dette blir enda viktigere på grunn av Russlands angrepskrig mot Ukraina. Jeg er imponert over den betydelige økningen i gassleveranser til EU, og er glad for å høre at Norge vil opprettholde disse høye nivåene, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

EU-president Ursula von der Leyen på vei inn i helikopter.
EU-president Ursula von der Leyen på vei til Troll A. Foto: EU

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg berømmer Troll A-plattformen som et imponerende anlegg som er helt nødvendig for å varme opp hjemmene og forsyne industrien med energi over hele Europa, og som er viktig for vår sikkerhet.

– Vi har nå sett hvordan Russland har forsøkt å bruke gass om et våpen for å hindre oss i å støtte Ukraina. Dette har ikke lyktes, ikke minst på grunn av plattformer som denne. Disse er avgjørende som hjelp til å redusere Europas farlige avhengighet av russisk gass, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og EU-president Ursula von der Leyen i helikopteret
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og EU-president Ursula von der Leyen snart på vei til Nordsjøen. Foto: Nato

– Norge er en stabil og pålitelig leverandør av gass til våre allierte og partnere, og er nå den største leverandøren av gass til Europa. Bortfallet av russiske gassleveranser til Europa som følge av krigen i Ukraina har ikke ført til forsyningskrise. Økt gasseksport fra Norge har vært et viktig bidrag til dette. Europa står mer samlet enn noen sinne, og jeg er glad for å være her sammen med NATOs generalsekretær og EU-kommisjonens president i dag, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Som hovedleverandør av gass til Europa, har Norge et stort ansvar for å trygge produksjonen av gass. Vi har styrket innsatsen for å sikre kritisk infrastruktur, i nært samarbeid med selskapene på sokkelen, politiet, Forsvaret og våre allierte.

Jonas Gahr Støre går ut av helikopteret på Troll A-plattformen.
Statsminister Jonas Gahr Støre på Troll A-plattformen. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB / POOL

– Forsvaret har god oversikt i våre havområder. Sammen med våre allierte seiler våre styrker mer rundt vårt olje- og gassinstallasjoner, og politiet og selskapene gjør også en viktig jobb for å beskytte produksjonen. I fellesskap styrker vi sikkerheten. Sammen med Tyskland har vi bedt NATO ta en større rolle for å overvåke undersjøisk infrastruktur, og jeg er glad for at NATO så raskt har opprettet en enhet i NATO som jobber med dette, sier Støre.

Under besøket spiste Støre, Stoltenberg, von der Leyen og Opedal lunsj med de ansatte på Troll A-plattformen.

– Takket være den store innsatsen til alle de som jobber i denne industrien, har selskapene klart å øke produksjonen av gass. Det gir varme og lys i europeiske hjem, og trygger arbeidsplasser på kontinentet, sier Støre.

Troll A-plattformen
Troll A-plattformen i Nordsjøen. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB / POOL

Se pressetreffet på plattformen i opptak

Nett-tv Statsministeren besøker Troll A-plattformen

Se sendingen her

Se sendingen her