Styrket sikkerhets- og forsvarssamarbeid i Nord-Norden

Statsminister Jonas Gahr Støre, den svenske statsministeren Ulf Kristersson og den finske presidenten Alexander Stubb har vært i Bodø onsdag og torsdag denne uken. Styrket sikkerhets- og forsvarssamarbeid i Nord-Norden var sentrale tema for samtalene.

De tre står ved kontrollen på brua på skipet. Stubb peker ut et sted, trolig ut av et vindu.
Under besøket i Bodø seilte Støre, Stubb og Kristersson med kystvaktskipet KV Svalbard. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– Det er gledelig å være vert for det første møtet mellom Norge, Sverige og Finland etter at vi alle er samlet i Nato. Bodø er et naturlig sted å samles - både av geografiske hensyn, men også fordi Norges operative hovedkvarter ligger her, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Støre, Kristersson og Stubb har diskutert hvordan landene kan styrke det sivile og militære samarbeidet.

– I tillegg til å dele geografi, har vi felles interesser og verdier. Samtalene har derfor vært svært gode og nyttige, sier Støre.

Støre sier vår felles sikkerhet blir styrket ved at Sverige og Finland nå er med i Nato.

– At alle nordiske landene er med i Nato gir mer forutsigbarhet og er en ny dimensjon i samarbeidet, sier statsministeren.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, den svenske forsvarsministeren Pål Jonsson og den finske forsvarsministeren Antti Häkkänen deltok også på deler av besøket i Bodø.

Rib-tur på vannet.
Under besøket i Bodø besøkte Støre, Stubb og Kristersson Forsvarets operative hovedkvarter. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
Gruppebilde på FOH.
Besøk hos Forsvarets operative hovedkvarter. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret