Nyheter

Uttalelse om dommen mot Aung San Suu Kyi

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

– Jeg fordømmer dommen på fire år som kom mot Myanmars State Counsellor Aung San Suu Kyi i dag. Militærregimet bruker rettssystemet til å kneble politiske motstandere og til å utradere National League for Democracy, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Det er snart ett år siden kuppet. Situasjonen på alle områder i det myanmarske samfunnet har blitt alvorlig forverret det siste året. Jeg er svært bekymret for sivilbefolkningens lidelser.

– Jeg gjentar vår oppfordring til det militære lederskapet om å løslate alle politiske fanger, respektere demokratiske institusjoner og prosesser, unngå vold og fullt ut respektere menneskerettighetene og rettstatsstyre. Vi oppfordrer også det militære lederskapet til å delta i en inkluderende dialog og å gjenoppta den demokratiske overgangsprosessen.

– Norge har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i januar. Vi arbeider for at situasjonen i Myanmar fortsatt skal behandles av Sikkerhetsrådet – også under vårt presidentskap. Vi er i nær kontakt med andre rådsmedlemmer for å finne et egnet tidspunkt og format for et slikt møte nå som ettårsdagen for militærkuppet nærmer seg. Sikkerhetsrådet uttalte seg senest i romjula om situasjonen i Myanmar. Sammen med andre rådsmedlemmer har Norge bidratt til at et samlet Sikkerhetsråd flere ganger har uttrykt sterk bekymring for situasjonen i Myanmar etter kuppet i februar 2021. Det vil vi fortsette å bidra til, sier utenriksministeren.