Vil styrke samarbeidet med Sverige om forsvar og grønn omstilling

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

– Norge og Sverige har et nært og tillitsfullt forhold. Jeg ønsker å styrke samarbeidet ytterligere, særlig innen sikkerhet og forsvar og grønn omstilling, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre tas imot av Sveriges statsminister Magdalena Andersson i Stockholm.
Statsminister Jonas Gahr Støre tas imot av Sveriges statsminister Magdalena Andersson i Stockholm. Foto: Marte Lerberg Kopstad / Statsministerens kontor

Statsminister Støre besøker Stockholm 5. april etter invitasjon fra Sveriges statsminister Magdalena Andersson. De to vil ha samtaler om krigen i Ukraina og styrket nordisk forsvarssamarbeid, forholdet mellom Norge og Sverige, nordisk samarbeid, grønn omstilling og erfaringer fra pandemien.

– Det nordiske samarbeidet kjennetegnes av høy tillit, sterkt verdifellesskap, velfungerende institusjoner og solide samarbeidstradisjoner. Det har vi igjen har sett nytten av i forbindelse med krigen i Ukraina. Det er noe vi skal hegne om og forsterke, sier statsminister Støre.

Samarbeidet mellom Norge og Sverige har dype røtter og stor betydning. Norge og Sverige er også svært viktige handelspartnere for hverandre.

I 2022 har Norge formannskapet i Nordisk ministerråd, og de to statsministrene skal også diskutere hvordan det allerede tette norsk-svenske samarbeidet kan videreutvikles.

– Det nordiske forsvarssamarbeidet blir stadig viktigere i lys av den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Vi må sammen beskytte den internasjonale rettsorden og vår egen sikkerhet.  Videre utvikling av det nordiske forsvarssamarbeidet er en viktig prioritering for Norge under vårt formannskap i NORDEFCO i 2022, sier statsminister Støre.

– Et viktig element er at svenske og norske styrker trener og øver sammen jevnlig, sist under øvelsen Cold Response i Nord-Norge, som min svenske kollega besøkte i mars, sier statsminister Støre.    

Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Norges statsminister Jonas Gahr Støre tar hverandre i hendene.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Norges statsminister Jonas Gahr Støre i Stockholm. Foto: Marte Lerberg Kopstad / Statsministerens kontor

Statsministeren skal også diskutere grønn omstilling med representanter fra svensk næringsliv.

– Skal vi lykkes med det grønne skiftet i Norden må vi styrke det gode energisamarbeidet mellom Norge og Sverige. Her er det en rekke muligheter for samarbeid, blant annet innen fangst og lagring av CO2, og satsingen på havvind, batterier og hydrogen, sier statsminister Støre.