1.2 Status i forberedelsene av ...

1.2 Status i forberedelsene av grunnskolereformen (Reform 97)

I 1991 ble barnehageloven endret slik at kommuner kunne etablere frivillige tilbud til seksåringer i skolens lokaler. Det ble samtidig lagt til rette for å utvikle skolefritidsordninger for de yngste elevene i grunnskolen. Departementet har, som støtte til utviklingen av et tilbud til seksåringer i skolens lokaler fra 1991, initiert utviklingsarbeid i referansekommuner og formidlet erfaringene til andre kommuner. Statens utdanningskontorer har i samarbeid med fylkesmannen gitt omfattende informasjon og veiledning overfor kommunene om seksåringer i skolens lokaler og grunnskolereformen (Reform 97). Våren 1995 ble et hefte med råd og eksempler for forbedring og fornyelse av skoleanlegg sendt alle kommuner. Dette var utarbeidet i samarbeid mellom Kommunenes Sentralforbund, departementet og SINTEF.

Skoleåret 1995-96 hadde 69 pst av alle kommuner et frivillig tilbud i skolens lokaler for om lag 28 200 seksåringer. Ved årsskiftet 1995-96 var det etablert skolefritidsordninger i 85 pst av kommunene. 53 pst av seksåringene som hadde frivillig tilbud i skolens lokaler, hadde også plass i skolefritidsordningene.

Læreplanverket for den tiårige grunnskolen (L97) er nå ferdig. Ny generell del av læreplanverket ble gjort gjeldende fra september 1993.

Det nye læreplanverket har vært til høring i to faser: prinsipper og retningslinjer for opplæringen høsten 1994, og læreplaner for fag høsten 1995. Det betydelige omfanget på høringsuttalelsene viser at svært mange lærere og skoler gjorde seg kjent med innholdet i læreplanverket.

Av hensyn til framdriften i kommunenes kompetanseutviklingstiltak ble læreplanverket lagt ut på Internett og sendt til alle kommuner på diskett i august 1996. Det trykte læreplanverket sendes alle kommuner, universiteter, høgskoler og lærere i grunnskolen høsten 1996. Læreplanverk tilpasset samiske elever - L97 Samisk - er under ferdigstillelse og vil foreligge i trykt utgave våren 1997. Det er også utviklet egen læreplan i tegnspråk.

Våren 1996 la departementet fram St meld nr 47 (1995-96) Om elevvurdering, skolebasert vurdering og nasjonalt vurderingssystem, som bl a behandler prinsippene for elevvurdering i den nye tiårige grunnskolen. Etter Stortingets behandling av meldingen vil departementet, gjennom reviderte forskrifter, legge til rette for innføring av de nye prinsippene og retningslinjene for elevvurdering i den tiårige grunnskolen.

Departementets "Plan for kompetanseutvikling knyttet til innføringen av læreplanverket (1996-2000)" ble sendt alle kommuner våren 1996. Kommunene har med utgangspunkt i denne utarbeidet egne planer og iverksatt kompetanseutviklingstiltak. Det ble i 1996 bevilget 60 mill kroner til kompetanseutviklingstiltak. Av disse er 48 mill kroner tildelt kommunene, via statens utdanningskontorer. De øvrige midlene er gått til statlige og regionale tiltak. Statlige etterutdanningsplaner for områder og fag som er prioritert i planen for kompetanseutvikling, er under ferdigstillelse. Etterutdanningsplaner for andre fag vil foreligge før skoleåret 1997-98. Som støtte til etterutdanningstiltak og for det lokale arbeidet med læreplanene blir det utviklet metodiske veiledninger for sentrale fag og områder.

Departementet har fastsatt ny rammeplan for førskolelærerutdanningen. Utvalget som utredet lærerutdanningen, leverte sin innstilling i september 1996. Som et tillegg til gjeldende rammeplaner for allmennlærerutdanningen er IT integrert som et eget tema i alle fag. Dette ble iverksatt fra høsten 1996 for teorifag. For de praktisk-estetiske fag iverksettes dette fra høsten 1997. Det er under utvikling nye rammeplaner for videreutdanning i småskolepedagogikk og kristendomskunnskap med religions- og livssynsorientering.

Departementet har bl a gjennom regionale konferanser, nyhetsbrev, rundskriv og brosjyremateriell gitt en bred og omfattende informasjon til kommuner, skoler, foreldre og allmennheten om Reform 97. Det er utarbeidet en plan for informasjonstiltak rettet mot disse målgruppene fram mot skolestart 1997.

Endringene i grunnskoleloven, som følge av Reform 97, ble våren 1996 lagt fram av departementet i Ot prp nr 40 (1995-96), jf Innst O nr 56 (1995-96). Departementet følger nå dette opp med nødvendige forskriftsendringer.

De samlede økonomiske konsekvenser av Reform 97 ble lagt fram for Stortinget våren 1996, jf St prp nr 55 (1995-96) Om kommuneøkonomien 1997 m v og St prp nr 39 (1995-96) Om investeringskostnadene ved grunnskolereformen.