3 Nærmere om programmet

3 Nærmere om programmet

I september 1997 vedtok Ministerrådet å utrede muligheten for en samlet tilnærming til kulturelle tiltak, et rammeprogram for kulturelt samarbeid. EUs første rammeprogram, som har fått tittelen Kultur 2000-programmet, avløser de tre programmene Kaleidoskop, Ariane og Rafael. Kultur 2000-programmet omfatter hele kulturfeltet, dvs. alle kunstarter, andre kulturytringer og kulturvern, inklusive kulturminnevern, som tidligere var omfattet av de opprinnelige kulturprogrammene. Programmet åpner videre for prosjekter som går på tvers av kunstneriske og kulturelle disipliner, og som bidrar til å skape synergi mellom andre sektorer og program.

Generelt åpner det nye rammeprogrammet for støtte av mer langvarig karakter, og støtten til hvert enkelt prosjekt vil øke betydelig, både i absolutt størrelse og i prosentvis andel av de totale kostnadene, sammenliknet med de opprinnelige programmene. Avhengig av tiltaksområde vil støtten fra EU kunne variere mellom ca 50.000 og 300.000 euro (med omregningskurs 8,3 mellom ca. 0,4 og 2,5 millioner kroner) for hvert enkelt prosjekt. Kravene til antall deltakerland vil være 3 eller 5 land avhengig av prosjektets karakter.

Den totale kostnadsrammen er på 167 millioner euro over 5 år, fra 2000 til og med 2004, hvilket innebærer en økning av EUs samlede støtte til kultursamarbeidet på årsbasis i forhold til tidligere.

Kultur 2000-programmet skal bidra til å fremme et kulturelt samarbeidsområde felles for folkene i Europa. Det skal støtte samarbeid mellom kunstnere, kulturarbeidere, private og offentlige arrangører, aktiviteter som foregår i kulturelle nettverk, og andre aktører, så vel som kulturinstitusjoner i medlemslandene og i de andre deltakerlandene. Målene for kultursamarbeidet er:

  1. å fremme den kulturelle dialogen og den gjensidige kjennskapen om de europeiske folks kulturer og historie

  2. å fremme kreativitet og kulturspredning over landegrensene, samt bevegelighet for kunstnere, skapende personer og kulturarbeidere og deres verk, med spesiell vekt på unge og vanskeligstilte mennesker og på kulturelt mangfold

  3. å fremheve kulturelt mangfold og å utvikle nye former for kulturelle uttrykksformer

  4. å utveksle og fremheve, på europeisk plan, den felles kulturarv som er av europeisk betydning, spre kunnskap og fremme god praksis innen bevaring og vern

  5. å ta hensyn til kulturens rolle i sosioøkonomisk utvikling

  6. å fremme tverrkulturell dialog og gjensidig utveksling mellom europeiske og ikke-europeiske kulturer

  7. uttrykkelig å anerkjenne kulturens betydning som økonomisk faktor og som faktor i sosial integrasjon og medborgerskap

  8. å bedre tilgang til og deltakelse i kulturvirksomhet i Den Europeiske Union for flest mulig borgere.

Kulturstøtten vil bli fordelt på tre tiltaksområder: (1)spesielle, nyskapende og/eller eksperimentelle tiltak, (2) integrerte tiltak organisert ved flerårige, transnasjonale kultursamarbeidsavtaler og (3) spesielle kulturbegivenheter med en europeisk og/eller en internasjonal dimensjon. Programmet gir en retningsgivende fordeling av budsjettet mellom de tre tiltaksområdene. Nyskapende, eksperimentelle tiltak tilgodeses med inntil 45 % av det årlige budsjettet. Integrerte tiltak organisert ved flerårige samarbeidsavtaler skal ha minimum 35 % av budsjettet. Omtrent 10 % av det årlige budsjettet skal gå til kulturelle begivenheter med en europeisk og/eller internasjonal dimensjon. De siste 10 % av programkostnadene skal gå til gjenstående utgifter, blant annet til å dekke kostnader knyttet til kulturelle kontaktpunkt, som er informasjons- og rådgivningstjenester i deltakerlandene.

Det første tiltaksområdet, støtte til prosjekter av nyskapende og eksperimentell karakter, har som mål å bidra til større tilgang til kultur og til kulturell deltakelse og til å bidra til å skape og spre nye former for uttrykk, innenfor og ved siden av de tradisjonelle kunst og kulturområdene. Tiltaksområdet legger også vekt på den sosiale dimensjon, og spesielt på integrering av unge mennesker. I tillegg til tradisjonelle kunstneriske og kulturelle disipliner, vil det gis støtte til å skape multimedia produkter og til å fremme spredning av kulturbegivenheter gjennom bruk av ny teknologi.

Det andre tiltaksområdet, integrerte tiltak organisert ved flerårige, transnasjonale samarbeidsavtaler, er i samsvar med programmets mål om å oppmuntre til et nærmere samarbeid og til fellesaktiviteter mellom kunstnere, kulturorganisasjoner og institusjoner ved å støtte kulturelle nettverkstiltak. Midlene skal gis til prosjekter av betydelig kvalitet med en europeisk dimensjon.

Under det tredje tiltaksområdet, kulturelle begivenheter, er målet at disse skal være av vesentlig størrelse og rekkevidde. Tiltakene innbefatter støtte til europeisk kulturhovedstad og europeisk kulturmåned, i tillegg til andre arrangementer av nyskapende karakter, symposier, priser og utmerkelser og til bevaring av kulturarv av spesiell europeisk betydning.

Innenfor de tre tiltaksområdene, kan prosjektene være organisert «vertikalt» innen en sektor, eller «horisontalt» på tvers av kunstneriske og kulturelle områder.

Den vertikale tilnærmingen skal ta hensyn til en sektors egenart. I omtalen av denne tilnærmingen er tredelingen som ble etablert gjennom den første generasjonen av kulturprogram; skapende og utøvende kunst, bøker og lesing og kulturarv, opprettholdt. Spesifikt refereres det til musikk, scenekunst, billedkunst, fotografi, arkitektur, nye kulturelle uttrykk, barnekultur og gatekunst. Området bøker, lesing og oversettelse innbefatter samarbeidsprosjekter, etterutdanning og bevisstgjørende tiltak for å spre og øke tilgjengeligheten av litteratur og leselyst. Det er gitt unntak fra kravet om antall deltakerland for oversettelser, slik at prosjekter med to deltakerland fortsatt kan gis støtte. På lik linje med tidligere program skal Kultur 2000 bidra til å sikre de mindre kulturer og språkområder i Europa. Under omtalen av kulturarv av europeisk betydning refereres det spesielt til museer og samlinger, bibliotek og arkiv, arkeologisk og marin arkeologi, arkitektonisk kulturarv, kulturminner og kulturmiljøer.

Den horisontale tilnærmingsmåten tar sikte på å fremme synergi og utvikle kulturell kreativitet, både ved å fremme tverrsektorielle aktiviteter som berører flere kulturområder, og ved støtte til felles aktiviteter som innbefatter fellesskapsprogrammer og fellesskapspolitikk på ulike områder, særlig når det gjelder utdanning, ungdom, yrkesopplæring, sysselsetting osv. Tildelingen av støtte til horisontale tiltak skal indikativt utgjøre 10 % av budsjettrammen.

Det vil bli etablert en Forvaltningskomité med representasjon fra deltakerlandene som skal bistå Kommisjonen i iverksettelsen av programmet. Komitéen skal avgi uttalelse om prioriteringer og generelle retningslinjer for den årlige gjennomføringen av tiltaksområdene, den generelle balanse mellom tiltaksområdene, utvelgelsesprosedyrer og om fordeling av støtte. Ved behov for votering avgir komitéen sin uttalelse i henhold til gjeldende prosedyrer for avstemning i Forvaltningskomitéer. EFTA/EØS-landene vil delta med samme rettigheter og plikter som medlemslandene i Komitéens arbeid, med unntak av stemmerett.