Prop. 81 S (2009-2010)

Håndtering av ubåten U-864

Til innholdsfortegnelse

4 Innholdet i rapporten fra den eksterne kvalitetssikringen

Dovre Group og Transportøkonomisk institutt har på oppdrag fra Fiskeri- og kystdepartementet og Finansdepartementet gjennomført en ekstern kvalitetssikring (KS2) av prosjektet for heving av U-864. Kvalitetssikring av konseptvalg (KS1) var ikke en del av oppdraget. Det vil si at det kun er det valgte alternativet for heving av U-864 som er kvalitetssikret i henhold til Finansdepartementets rammeavtale for ekstern kvalitetssikring.

KS2-rapporten er meget kritisk til det foreliggende hevingsprosjektet. Rapporten peker blant annet på at det er stor usikkerhet knyttet til vrakets tilstand, havbunnens fysiske egenskaper, mengde kvikksølv, miljømessige akseptkriterier og løsning for etterbehandling av havbunnen. Det pekes videre på at metode- og prosjektutviklingen har kommet meget kort i forhold til hva som er vanlig på dette stadium i et prosjekt.

Kontrakten om heving som er inngått med Mammoet Salvage vurderes som uklar på flere punkter. Risikofordelingen er uvanlig skjev i Kystverkets disfavør, og etaten som oppdragsgiver har begrenset styringsmulighet. Videre viser den eksterne kvalitetssikringen blant annet at kontrakten gir negative insitamenter for kostnadseffektiv gjennomføring.

I rapporten fremgår det at Mammoet Salvage fremstår som et lite selskap med en årlig omsetning på 14,5 mill. euro og med begrenset soliditet sett i forhold til prosjektets størrelse og den kontraktsmessige risiko selskapet påtar seg. Mammoet Salvage er 70 prosent eid av Mammoet Finance BV, som igjen er heleid av Mammoet Holding BV. Konsernet hadde i 2008 en samlet omsetning på 646 mill. euro. I kvalitetssikringsrapporten pekes det derfor på at kontrakten ikke inneholder en morsselskapsgaranti. I rapporten vises det også til at Mammoet Salvage har begrenset erfaring med deler av prosjektets operasjoner, og at håndteringen av vrak og innhold samt tildekking av havbunnen var planlagt satt ut til underleverandører.

De eksterne konsulentenes vurdering er at Kystverkets planlagte styringsmodell og organisasjon på prosjektnivå er underdimensjonert og ikke tilpasset oppgaven.

Rapporten vurderer at det ikke med tilfredsstillende sikkerhet kan konkluderes med om kostnadsnivået for prosjektet er realistisk. Konsulentenes anslag er at kostnadene vil komme på mellom 1,5 og 2,75 mrd. kroner inkl. mva. (1,2 og 2,2 mrd. kroner eks. mva.). Forventet kostnad er i størrelsesorden 2,1 mrd. kroner inkl. mva. (1,7 mrd. kroner eks. mva.). Dette er om lag 40 prosent høyere enn det som har vært Kystverkets anslag.

Ut fra det overstående konkluderes det i rapporten med at prosjektet ut fra de foreliggende planer ikke er tilstrekkelig forberedt, og at det foreligger meget høy risiko knyttet til arbeidsomfang, kontraktsforhold og styringsevne. Det er dermed tvil om prosjektet kan styres på en tilstrekkelig kontrollert måte, noe som er uheldig også i forhold til sikkerhet og miljø. Rapporten fraråder å gå videre med prosjektet med den foreliggende kontrakten. Konsulentenes anbefaling er at det gjennomføres et forprosjekt for heving av U-864, og at arbeidsomfanget i en gjennomføringsfase deles opp og fordeles på flere kontrakter. Dette vil i følge kvalitetssikrer kunne gi et bedre grunnlag for styring og kontrollert gjennomføring.