Høring NOU 2018: 10 - gjennomføring av prospektforordningen og fastsettelse av regler for nasjonale prospekter

Finansdepartementet sender med dette Verdipapirlovutvalgets femte utredning, NOU 2018: 10, på høring.

Status: Ferdigbehandlet

Høringsfrist: 01.10.2018

Vår ref.: 16/550

Finansdepartementet sender med dette Verdipapirlovutvalgets femte utredning, NOU 2018: 10, på høring.

Utredningen inneholder utkast til regler som tar sikte på å gjennomføre kommende EØS-regler som svarer til EUs forordning (EU) 2017/1129 om prospekter (prospektforordningen), samt regler for nasjonale prospekter.

Hovedformålet er å forenkle prospektregelverket for å effektivisere markedets tilgang til kapital, samtidig som hensynet til informasjon og investorbeskyttelse opprettholdes.

Prospektforordningen trer i kraft i EU 21. juli 2019, men er foreløpig ikke innlemmet i EØS-avtalen. Gjennomføring av prospektforordningen innebærer at verdipapirhandelloven kapittel 7 erstattes med forordningens regler på området for EØS-prospekt, mens det er adgang til å utarbeide nasjonale regler for tilbud som faller under forordningens beløpsterskel.

Prospektforordningen angir at Kommisjonen skal vedta forordninger som utfyller nærmere angitte bestemmelser i prospektforordningen. Slike forordninger er foreløpig ikke vedtatt av Kommisjonen, men hjemmel og forordningsutkast omtales i utredningen i den utstrekning de foreligger, og utvalget foreslår bestemmelser i verdipapirforskriften om inkorporasjon av kommisjonsforordningene.

Et flertall av medlemmene i lovutvalget foreslår å heve grensen for EØS-prospekt ved tilbud om kjøp eller tegning fra dagens beløpsgrense på 5 mill. euro til 8 mill. euro. Lovutvalget foreslår å videreføre kravet til nasjonale prospekter i intervallet mellom 1. mill. euro og beløpsgrensen for EØS-prospekt.  

Prospektforordningen viderefører vesentlige deler av dagens regelverk. Gjennomføring av forordningen vil imidlertid medføre at det innføres betydelige endringer i kravene til sammendrag i EØS-prospekter, nye regler om universelt registreringsdokument, nye regler for EØS-vekstprospekter og forenklede innholdskrav til prospekter fra utstedere som allerede er notert.

Videre inneholder prospektforordningen nye regler om unntak fra prospektplikt ved notering av verdipapirer (noteringsprospekt) som utgjør inntil 20 prosent av den noterte klassen av verdipapirer. Disse reglene hever terskelen fra dagens unntak på 10 prosent. Det innføres også krav om noteringsprospekt for aksjer som utstedes ved konvertering av rettigheter. Begge disse endringene trådte i kraft i EU allerede fra 20. juli 2017. Det ligger imidlertid utenfor Verdipapirlovutvalgets mandat å foreslå endringer i dagens norske regelverk forut for inkorporeringen av hele prospektforordningen.

Utvalget foreslår reviderte regler for innhold av nasjonale prospekter, men legger opp til videreføring av dagens system hvor EØS-prospekter godkjennes av Finanstilsynet, mens nasjonale prospekter registreres i Foretaksregisteret.

Verdipapirlovutvalget foreslår nye og mer omfattende regler om overtredelsesgebyr og tvangsmulkt. Verdipapirlovutvalgets flertall foreslår også å videreføre adgangen til å idømme straff for brudd på prospektreglene.

Departementet ber om høringsinstansenes merknader innen 1. oktober 2018.

For å avgi høringsuttalelse, bruk den digitale løsningen for høringsuttalelser som ligger på Finansdepartementets hjemmesider ved å klikke på «Send inn høringssvar». Høringsuttalelser er offentlige etter offentlighetsloven og vil bli publisert på Finansdepartementets nettsider.

Vi ber om at den enkelte høringsinstans vurderer behovet for, og eventuelt sørger for, foreleggelse av høringsbrevet for eventuelle underliggende enheter eller etater, medlemmer, organisasjoner mv.

Med hilsen

Geir Åvitsland e.f.
ekspedisjonssjef

Marianne Irgens
avdelingsdirektør

 

Alle departementene
Aksjonærforeningen i Norge
Datatilsynet
Den Norske Advokatforening
Den norske Revisorforening
Energi Norge
Finans Norge
Finansforbundet
Finansieringsselskapenes Forening
Finanstilsynet
Folketrygdfondet
Forbrukertilsynet
Forbrukerrådet
Handelshøyskolen BI
Hovedorganisasjonen Virke
Konkurransetilsynet
Landsorganisasjonen i Norge
Nasdaq Oslo ASA
Nasdaq Clearing Oslo NUF
Nordic Trustee ASA
Nordic Association of Electricity Traders
Norges Bank
Den norske Revisorforening
Norges Handelshøyskole
Norsk Kapitalforvalterforening
Norsk Venturekapitalforening 
Norske Finansanalytikeres Forening
Næringslivets Hovedorganisasjon
Oslo Børs ASA
Pensjonskasseforeningen
Regelrådet
SIX x-clear Norway
Skattedirektoratet
Sparebankforeningen i Norge
Statistisk sentralbyrå
Universitetet i Bergen Det juridiske fakultet
Universitetet i Oslo Det juridiske fakultet
Universitetet i Tromsø Det juridiske fakultet
Verdipapirfondenes forening
Verdipapirforetakenes Forbund
Verdipapirsentralen ASA
ØKOKRIM