Prop. 157 S (2012-2013)

Samtykke til godkjennelse av protokoll av 30. mars 2012 om endring av WTO-avtalen om offentlige innkjøp av 15. april 1994

Til innholdsfortegnelse

6 Økonomiske og administrative konsekvenser

Den reviderte GPA medfører ikke nevneverdige budsjettmessige konsekvenser for Norge.

Norge har allerede et åpent anskaffelsesregime der offentlige anskaffelser er utsatt for internasjonal konkurranse gjennom EØS-regelverket. Den reviderte avtalen medfører i utgangspunktet ikke nye forpliktelser for norske oppdragsgivere som ikke allerede følger av EØS-avtalen: Norge forplikter seg ikke til å inkludere nye oppdragsgivere, varer, tjenester, bygge- og anleggsarbeider mv. som ikke allerede er omfattet av EØS-avtalen og dermed av norsk regelverk, eller til generelt å introdusere lavere terskelverdier. Norske oppdragsgivere må heller ikke forholde seg til nye prosedyreregler. Revisjonen vil således ikke få økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning for den enkelte norske oppdragsgiver.

Den utvidede adgangen til det norske marked i GPA betyr således i praksis bare at leverandører i GPA-land langt på vei vil få tilgang til de samme anskaffelser som leverandører i EØS-land. Dette kan bidra til større konkurranse om norske offentlige anskaffelser, noe som vil kunne føre til bedre og billigere anskaffelser.

Til forsiden