Prop. 88 L (2010–2011)

Endringer i friluftsloven og straffeloven

Til innholdsfortegnelse

3 Kapittel II Om ferdselsrettens utøving og innskrenkninger i ferdselsretten m.v.

3.1 Ulovlige stengsler eller forbudsskilt

3.1.1 Gjeldende rett

I henhold til friluftsloven § 13 kan grunneier eller bruker ikke ved stengsel eller på annen måte vanskeliggjøre lovlig ferdsel, med mindre det tjener berettigede interesser og ikke er til utilbørlig fortrengsel for ferdselen. Det er heller ikke tillatt å sette opp skilt eller på annen måte kunngjøre forbud mot lovlig ferdsel eller bading.

Forbudet gjelder i dag dermed ikke stengsler eller annen vanskeliggjøring av lovlig opphold, bading eller høsting. Det er heller ikke forbudt å sette opp skilt eller på annen måte kunngjøre forbud mot lovlig opphold eller utøvelse av allmennhetens høstingsrett.

Tiltak som rammes av forbudet i § 13 er f.eks. oppsetting av gjerder, bruk av vakthund, beplantning eller dyrking som kun har til formål å hindre ferdsel. Miljøverndepartementet har lagt til grunn at også utsetting av båt med bøye eller oppsetting av flaggstang vil kunne rammes av bestemmelsen, dersom hensikten med tiltaket er å hindre eller vanskeliggjøre lovlig ferdsel eller bading.

Ved praktisering av bestemmelsen må det foretas en konkret interesseavveining mellom grunneiers interesser og hensynet til allmenn ferdsel. Dersom hindringen tjener grunneiers berettigede interesser, vil hindringen ikke rammes av forbudet med mindre det er til utilbørlig fortrengsel for allmennhetens ferdsel. Grunneier vil f.eks. kunne ha berettiget interesse av oppsetting av et gjerde for husdyr eller sperring av et farlig stup av sikkerhetsgrunner.

3.1.2 Bakgrunn for endringen

Departementet mener at utøvelse av allemannsretten innenfor lovens rammer ikke bør kunne hindres av stengsler eller forbudsskilt. Stengsler og skilt rettet mot lovlig utøvelse av allemannsretten bør derfor reguleres på samme måte uansett hvilken del av allemannsretten som berøres. Ettersom bestemmelsen i § 13 om stengsler kun er rettet mot ferdsel og bestemmelsen om skilt kun er rettet mot ferdsel og bading, og fordi utøvelsen av allemannsretten i dag hindres av stengsler og skilt, er det behov for å endre ordlyden slik at all lovlig opphold, bading og høsting likestilles med lovlig ferdsel.

3.1.3 Høringsforslaget

I høringen ble det foreslått at forbudet mot å vanskeliggjøre lovlig ferdsel ved stengsel eller på annen måte utvides til også å omfatte vanskeliggjøring av lovlig opphold, bading og høsting. I høringen ble det også foreslått at forbudet mot å sette opp skilt eller på annen måte kunngjøre at det er forbudt å ferdes eller bade på område hvor det er adgang til det etter denne lov utvides til også å omfatte kunngjøring av forbud mot lovlig opphold og høsting.

I høringen ble det foreslått en endring av ordlyden i § 13, slik at overskriften endres fra ”sjikanøse stengsler og uheimlete forbudsskilt” til ”ulovlige stengsler og forbudsskilt”. Endringen av overskriften er en språklig opprydning og anses ikke å medføre at bestemmelsen endres materielt. I høringen ble det også foreslått språklige endringer i lovteksten som ikke medfører materielle endringer i bestemmelsen.

3.1.4 Høringsinstansenes syn

Direktoratet for naturforvaltning, Helsedirektoratet, Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Fylkesmannen i Hordaland, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Fylkesmannen i Vest-Agder, Akershus fylkeskommune, Hordaland fylkeskommune, Nordland fylkeskommune, Troms fylkeskommune, Østfold fylkeskommune, Asker kommune, Enebakk kommune, Frogn kommune, Hamar kommune, Kristiansand kommune, Marker kommune, Oslo kommune, Porsgrunn kommune, Sarpsborg kommune, Trondheim kommune, Vågan kommune, Østre Toten kommune, Barneombudet, Den Norske Turistforening, Forum for Natur og Friluftsliv – Nord-Trøndelag, Friluftslivets fellesorganisasjon, Friluftsrådenes Landsforbund, Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag, Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norsk Kennel Klub, Oslo og Omland Friluftsråd, Oslofjordens Friluftsråd, Statskog, Syklistenes Landsforening støtter forslaget.

Oslo og Omland Friluftsråd mener at det bør være spesielt forbudt å stenge og/eller legge om gamle veger, stier og far, og at eventuelle gjenbygginger eller omlegginger må være underlagt strenge regler for dispensasjon med søknadsplikt til fylkeskommunen eller fylkesmannen.

Norges Bondelag og Norges Skogeierforbund påpeker at regelendringen ikke bør være til hinder for at det kan settes opp skilt om pågående jakt, tømmerkjøring og annet som har naturlig sammenheng med drift og utnyttelse av eiendommens ressurser, samt at man bør kunne stenge driftsveg i utmark for ferdsel f.eks. pga beite, innkjøring av avling og tømmerdrift, så lenge stengingen er begrenset til det som er nødvendig ut fra drifts- og næringsmessige behov.

Flere høringsinstanser har påpekt at å erstatte ”sjikanøse” med ”ulovlige” innebærer en materiell endring. Blant annet nevnes det at ”sjikanøse” også omfatter psykologiske stengsler, og at denne nyansen uteblir ved å endre overskriften.

3.1.5 Departementets vurderinger

Departementet vurderer de språklige endringene til å være en opprydning og ikke en materiell endring av bestemmelsen. Dette gjelder både for overskriften og for selve lovteksten.

Vurderingen av hva det lovlig kan settes opp skilt om berøres ikke av denne lovendringen. Det vises til bestemmelsens ordlyd ”berettigete interesser” og ”utilbørlig fortrengsel” og ellers hva som er tillatt etter loven.

Departementet viser til at ”opphold” i bestemmelsens ordlyd omfatter alle former for opphold som følger av friluftsloven, herunder overnatting og retten til å dra i land båt.

3.2 Forholdet til andre lover

3.2.1 Gjeldende rett

Bestemmelsen om forholdet til andre lover er etter ordlyden rettet kun mot ferdselsretten. Bestemmelsen innebærer at ferdselsretten etter friluftsloven begrenses av annen lov og forskrift gitt i medhold av lov.

3.2.2 Bakgrunn for endringen

Allemannsretten inneholder flere typer rettigheter enn ferdselsrett, og all utøvelse av allemannsretten må etter departementets mening skje i overensstemmelse med annen lovgivning. Bestemmelsen bør derfor endres slik at hele allemannsretten omfattes, herunder rett til opphold, bading og høsting.

3.2.3 Høringsforslaget

Friluftsloven § 19 om forholdet til andre lover ble i høringsforslaget foreslått endret slik at forholdet til andre lover reguleres likt uavhengig av hvilken del av allemannsretten det gjelder. Endringen tydeliggjør at blant annet høstingsdelen av allemannsretten ikke kan utøves i strid med naturvernloven eller fredningsvedtak i medhold av lov. Det samme gjelder rett til opphold og bading.

Høringsforslaget har ved en inkurie mistet den del av bestemmelsen som omfatter forskrifter gitt i medhold av lov. Departementet understreker at forslaget til endring av § 19 ikke var ment å innebære at allemannsretten kan utøves i strid med forskrift etter andre lover.

3.2.4 Høringsinstansenes syn

Direktoratet for naturforvaltning, Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Fylkesmannen i Hordaland, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Fylkesmannen i Vest-Agder, Asker kommune, Nordland fylkeskommune, Troms fylkeskommune, Enebakk kommune, Hamar kommune, Kristiansand kommune, Trondheim kommune, Vågan kommune, Østre Toten kommune, Barneombudet, Friluftsrådenes Landsforbund, Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag, Norsk Kennel Klub og Statskog støtter forslaget.

Marker kommune gjør oppmerksom på at endringsforslaget ser ut til å innebære at allemannsretten ser ut til å gå foran forskrifter etter andre lover, og at dette i så fall innebærer en utvidelse av allemannsrettens virkeområde.

3.2.5 Departementets vurderinger

Høringsforslaget mistet ved en inkurie den del av bestemmelsen som omfatter forskrifter gitt i medhold av lov. Bestemmelsen skal inneholde en henvisning til forskrift gitt i medhold av lov, og dette er inntatt i den endringen som nå foreslås vedtatt. Departementet understreker at endringen av § 19 ikke innebærer at allemannsretten kan utøves i strid med forskrift etter andre lover.

Til forsiden