St.meld. nr. 40 (2003-2004)

Oppfølging av anmodningsvedtak nr. 519 (2002-2003) - klager ved stortingsvalg

Til innholdsfortegnelse

8 Departementets vurdering

Som nevnt er Kommunal- og regionaldepartementet av den oppfatning at det ikke kan sees noen innvendinger av betydning mot at departementet er klageinstans. Mest sentralt i behandlingen av klagesakene er de rene juridiske vurderinger som foretas av reglene i valgloven og folkeregistreringsloven.

Det forhold at valgstyrene er politisk oppnevnte organer og at departementet i en klagebehandling skal overprøve valgstyrenes avgjørelser, kan derfor ikke være en avgjørende innvending. Får departementet kompetanse som foreløpig klageorgan ved stortingsvalg, vil klagebehandlingen kunne avvikles på en enkel og rask måte gjennom hele valgåret. Departementets stilling i forhold til Stortinget kan sies å styrke den politiske legitimiteten av departementet som klageinstans. Selv om klagene vil gjelde juridiske spørsmål, kan innsikt i det norske politiske system være av betydning for de rettslige vurderinger som skal gjøres. Med den tillit som er i samfunnet når det gjelder den norske valgordningen og gjennomføringen av valg , synes det ikke å være noe påtakelig behov for å ha en klageinstans uavhengig av departementet. Kommunal- og regionaldepartementet vil derfor i utgangspunktet tilrå at den løsning departementet foreslo i Ot.prp. nr. 45 (2001-2002) legges til grunn.

Kommunal- og regionaldepartementet planlegger å fremme en odelstingsproposisjon med forslag til endringer i valgloven ved årsskiftet 04/05. Et formelt forslag med hensyn til hva som blir løsningen for klagesystemet ved stortingsvalg, bør inntas i denne proposisjonen med sikte på at det nye systemet kan gjøres gjeldende fra stortingsvalget 2005.