Digitalisering viktig for å løse verdens utfordringer

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

– Mange land klarer ikke henge med i den globale tekniske revolusjonen. Norge leder an i samarbeidet for å utvikle og dele digitale løsninger med andre, sa statsminister Jonas Gahr Støre på toppmøtet om digital offentlig infrastruktur i New York.

Det var stor interesse for digitale fellesgoder på toppmøtet om digital offentlig infrastruktur under FNs høynivåuke, der Norge har en ledende rolle. Støre deltok sammen med blant andre dronning Maxima av Nederland, Estlands presiden Alar Karis, FNs generalsekretær Antonio Guterres, Tysklands forbundskansler Olaf Scholz, leder av Gates Foundation Bill Gates og lederne for FNs barnefond (Unicef) og FNs utviklingsprogram (UNDP).

– Digitale fellesgoder kan bidra til løsninger av felles utfordringer. Vi må bidra til å utvikle trygg og inkluderende offentlig infrastruktur som kan brukes i alle land, sier Støre.

Helseinformasjonssystemet, som er utviklet av Universitetet i Oslo i samarbeid med deres internasjonale partnere, er nå i bruk i over 70 land. Norske Altinn og værtjenester fra Meteorologisk institutt er andre eksempler på digitale fellesgoder som Norge deler med andre.

– Det er viktigere enn noen gang at vi jobber sammen og deler de beste løsningene. Norge bidrar til dette. Vi støtter digitale fellesgoder og digital offentlig infrastruktur med 500 millioner kroner de neste fire årene, sier Støre.

Fakta om Alliansen for digitale fellesgoder:

  • Norge har siden 2018 vært ledende på å fremme deling av trygge, digitale løsninger gjennom Alliansen for digitale fellesgoder.
  • Norge leder alliansen sammen med FNs barnefond (Unicef) og Sierra Leone. FNs utviklingsprogram (UNDP), Estland, Tyskland og India deltar også. Det gjør også private aktører som Bill & Melinda Gates Foundation.
  • Alliansen bidrar til økt koordinering, samarbeid, utvikling og deling av digitale løsninger.

Det er en nyskapende digital samarbeidsmodell, der utviklingsland og mellominntektsland bidrar aktivt gjennom deling av teknologier og kunnskap.