Norge sender transportfly til Tyrkia for hjelpe til med evakuering og transport

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Forsvaret sender et C-130J Hercules transportfly til Tyrkia for å bistå i arbeidet med medisinsk evakuering av skadde personer og transport av nødhjelp, etter det kraftige jordskjelvet som rammet landet.

Transportflyet før avgang fra Gardermoen.
Transportflyet før avgang fra Gardermoen. Foto: Stine Gaasland, Forsvaret.

Tyrkia har bedt sine allierte om hjelp etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria natt til 6. februar i år.  Sammen med flere andre land sender Norge  transportfly for å støtte Tyrkia gjennom denne katastrofen
– Ødeleggelsene i Tyrkia er enorme, og situasjonen er kritisk. Tyrkia har bedt om internasjonal hjelp og støtte. Det er viktig at vi bidrar der vi kan i denne svært vanskelige situasjonen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).  

Transportflyet med mannskap dro fra Norge lørdag 11. februar, og kan bli satt inn i Tyrkia raskt. Mannskapet om bord består både av flyoperativt personell som har erfaring fra tilsvarende operasjoner, og ansatte og helsepersonell på beredskap.

– Norge stiller med et transportfly på kort varsel, som vil kunne evakuere skadde personer fra de rammede områdene til sykehus. Flyet kan også brukes til å transportere nødhjelp, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).    

Forsvaret har også tidligere sendt fly og personell i flere kriser og situasjoner, både her hjemme i Norge og i utlandet. 

Norge har også sendt pengestøtte og eksperter til det jordskjelvrammede området: 
Norge gir 150 millioner til jordskjelvofrene - regjeringen.no

Preparing at Gardermoen, Norway
Preparing before leaving Gardermoen, Norway. Foto: Stine Gaasland, Forsvaret.