Gjenopptar forhandlinger med Indonesia

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Indonesia og EFTA gjenopptar forhandlingene om en frihandelsavtale, etter fiskeriministerens besøk til landet i november.

- Jeg hadde et svært nyttig møte med handelsministeren da jeg besøkte Indonesia. Der gav jeg uttrykk for at Norge ønsker å fortsette forhandlingene. Nå har Indonesia gitt EFTA beskjed om at de er klare til å fortsette diskusjonene. Dette er et svært positiv signal, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Forhandlinger om en frihandelsavtale har stått på vent i over halvannet år, mens det har vært valg og regjeringsskifte i landet. Indonesia er et marked i vekst. Norges eksport til Indonesia har økt med over 200 prosent over de siste ti årene. 

- Indonesia er et marked med stort potensial, men de har tradisjonelt hatt en restriktiv importpolitikk. Det er utfordrende. En frihandelsavtale vil legge til rette for mer eksport av varer og tjenester under stabile og forutsigbare rammer, sier næringsminister Monica Mæland.

Norge har inngått 27 frihandelsavtaler med 38 land, hvorav 25 av avtalene er gjennom EFTA-samarbeidet. En rekke forhandlinger om nye frihandelsavtaler er satt i gang.

Forhandlingene startet i 2011
Forhandlingene om en økonomisk partnerskapsavtale mellom EFTA og Indonesia startet først opp i januar 2011. Forhandlingene har vært krevende og totalt har det vært ni forhandlingsrunder. Den siste møterunden fant sted mai 2014.

EFTA jobber for å forhandle frem en avtale med Indonesia som, i tillegg til handel med varer og tjenester, også inneholder kapitler om bærekraftig utvikling og handelsfremmende samarbeid.