Gratulerer Oslo, Trondheim og Stavanger med godkjente klimakontrakter
Pressemelding | Dato: 14.05.2025 | Kommunal- og distriktsdepartementet, Klima- og miljødepartementet
Storbyene Oslo, Trondheim og Stavanger går foran i klimaomstillingen. I dag feirer de sammen med kommunal- og distriktsministeren og klima- og miljøministeren at EU-kommisjonen har godkjent byenes klimakontrakter og de har fått hvert sitt «mission label»-merke som bevis.
– Kommunene er viktige aktører i klimaomstillingen i hele landet, og disse tre går foran i dette arbeidet. Jeg er imponert over ambisjonsnivået, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng.
Trondheim og Stavanger har mål om kutte klimagassutslippene med 80 prosent innen 2030, mens Oslo har ambisjon om hele 95 prosent kutt i samme periode.
112 europeiske byer deltar i samfunnsoppdraget om klimanøytrale og smarte byer under EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont Europa. Oslo, Trondheim og Stavanger er de tre norske deltakerbyene, og i fjor høst leverte kommunene klimakontrakter til EU-kommisjonen. Nå har kommisjonen godkjent kontraktene, og dermed er de norske byene kvalifisert for enda mer økonomisk og faglig støtte fra EU.
I klimakontraktene redegjør byene for sin innsats for å kutte klimagassutslipp fra blant annet transport, industri, energiforsyning, oppvarming, avfall og avløp, bygge- og anleggsplasser og jord-, skog- og arealbruk.
– Regjeringen lytter til byene og legger til rette for at alle kommuner kan kutte klimagassutslipp og bidra til omstillingen til lavutslippssamfunnet. Vi har i Klimameldingen allerede levert på noen av tiltakene kommunene har etterspurt, blant annet gir vi dem muligheten til å stille klimakrav til bygge- og anleggsplasser. Vi foreslår også å gi byene mulighet til å innføre egne nullutslippssoner som er forbehold elbiler og andre kjøretøy uten utslipp, og gi varebiler og lastebiler uten utslipp tilgang til kollektivfeltet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Regjeringen jobber langs flere spor for å kutte klimagassutslipp. Byutvikling gjennom fortetting og transformasjon har vært et mål i arealpolitikken i over tretti år – og er det fortsatt. Nylig ble også nye statlige planretningslinjer for arealbruk og mobilitet vedtatt, der det stilles tydelige krav til effektiv arealbruk, fortetting og transformasjon.
– Jeg er glad for at vi nå er i gang med en ny arkitekturstrategi om fortetting med kvalitet. Regjeringen jobber også med å utrede endringer i plan- og bygningsloven for å styrke klimahensynet, sier Kjersti Stenseng
Kommunal- og distriktsdepartementet har hovedansvaret for å følge opp samfunnsoppdraget om klimanøytral og smarte byer. Forskningsrådet og Innovasjon Norge er virkemiddelaktører og nasjonale kontaktpunkt for samfunnsoppdraget. Design og arkitektur Norge (DOGA) drifter et nettverk bestående av de tre samfunnsoppdrags-byene og fem andre inviterte kommuner (Bergen, Bodø, Drammen, Tromsø og Ålesund).

