Japanske roboter har norsk hjerne

Dette innholdet er mer enn 4 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Det er norsk programvare fra Trondheim som forteller hva Nachi-robotene fra en av verdens største robotprodusenter i Japan skal gjøre.

Roboter i Japan
Næringsminister Monica Mæland fikk demonstrert hvordan den norske hjernen utviklet av norske PPM AS styrer de japanske industrirobotene til Nachi-Fujikoshi. Her med administrerende direktør Trygve Thomessen (i midten) og Audun Sanderud fra PPM. Foto: Trond Viken, NFD

Næringsminister Monica Mæland er i Japan denne uken med en delegasjon fra norsk næringsliv og universiteter. Hun har blant annet lært mer om avansert teknologi som robotisering, automatisering og finansteknologi.

Nachi-Fujikoshi Corporation i japanske Toyoma er verdens sjette største produsent av industriroboter. De leverer blant annet roboter til bilprodusentene Toyota, Honda og Nissan. Det norske teknologiselskapet PPM AS leverer sentrale deler av styringssystemet til robotene.

- Dette er et fantastisk eksempel på at norske teknologimiljøer har kommet veldig langt og er ettertraktet ute i verden. Et lite teknologiselskap fra Trondheim har altså gitt hjerne til disse japanske robotene fra en av verdens største produsenter. Det var kjempegøy å se robotene i aksjon på fabrikken, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Automatisering er ett av temaene som blir diskutert i Industrimeldingen, som regjeringen skal legge frem for Stortinget denne våren.

- Automatisering og robotisering kommer til å spille en viktig rolle i omstillingen av norsk industri. Japan ligger langt fremme på dette området, men samarbeidet mellom norske PPM og robotkjempen Nachi, viser nettopp at også Norge har mye å tilby. Slike impulser fra utlandet er viktig om Norge skal lykkes i det omstillingsarbeidet Norge er midt oppe i nå, sier Mæland.

På robotfabrikken til Nachi-Fujikoshi fikk den norske næringslivsdelegasjonen demonstrert hvordan den norske programvaren holder styr på robotene. Administrerende direktør Trygve Thomessen i PPM AS viste også hvordan robotene kunne fjernstyres fra trondheimskontoret hvis de trenger hjelp.

Se flere bilder fra Japan-besøket på NFDs Flickr-side

Nøkkeltall Japan 

  • Japan er verdens tredje største økonomi, etter USA og Kina
  • Eksporten til Japan var i fjor på 15,6 milliarder kroner
  • Importen fra Japan var i fjor på 16,8 milliarder kroner
  • Næringssamarbeid innen sjømateksport, maritim næring, reiseliv, fornybar energi og teknologi
  • Norske bedrifter som er aktive i Japan er blant annet Lerøy Seafood, Lærdal Medical, Höegh Autoliners, Wilhelmsen, Grieg, Elkem og Statoil.