Bringer stjålet kulturskatt tilbake til Myanmar

Dette innholdet er mer enn 4 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Ulovlig handel med kulturskatter er et globalt problem og bidrar til å finansiere internasjonal kriminalitet. – Det er en glede for Norge å levere en skulptur tilbake til myndighetene i Myanmar. Med dette ønsker vi å være et eksempel til etterfølgelse, sier utenriksminister Børge Brende.

Utenriksministeren er i dag i Myanmars hovedstad Nay Pyi Taw. Under en høytidelig seremoni med   myndighetene skal han overlevere en Buddha-skulptur, som ble ulovlig innført via Thailand til Norge i 2011.  

- Norge ønsker å   bidra til at stjålne kulturgjenstander blir bragt tilbake til   opprinnelseslandet i tråd med internasjonale  avtaler. Jeg er glad for at denne vakre skulpturen nå   endelig er tilbake. Samtidig er jeg bekymret over at ulovlig handel med   kulturgjenstander øker, stadig finner nye former og ofte skjer gjennom   internasjonale kriminelle nettverk. Gevinsten fra ulovlig handel brukes også   til å finansiere terrorvirksomhet, sier utenriksministeren.  

Den mellom 150-200 år  gamle skulpturen, laget av alabast,  lakk, gull og glass, ble oppdaget  av en oppmerksom tollbetjent i Drammen i 2011. Siden har det vært en  omfattende prosess for å få den sporet og til slutt ført tilbake til sitt   opprinnelsesland. Dette har vært mulig takket være et godt samarbeid mellom  en rekke instanser både i Norge og i utlandet, deriblant tollvesenet,   Kulturdepartementet, Utenriksdepartementet, Kulturhistorisk  museum i Oslo,  internasjonal ekspertise, myndigheter i Thailand og Myanmar og FNs   organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (Unesco).  

- Vi oppfordrer alle   land til å styrke innsatsen for å verne om og levere tilbake  kulturgjenstander på avveie. Det er et behov for at land styrker samarbeidet  seg imellom for å kunne etterleve internasjonale forpliktelser og få stanset  slik ulovlig virksomhet, sier Brende.  

Land i alle  deler av verden er utsatt for kunst- og kulturkriminalitet. Spesielt land  rammet av krig, kriser eller naturkatastrofer er særlig sårbare for plyndring  og kriminalitet, som Irak og Syria. FN har vedtatt en rekke konvensjoner for å forebygge og bekjempe  ulovlig handel med kulturgjenstander. Norge støtter arbeidet til Unesco og FNs kontor for narkotika og  organisert kriminalitet (UNODC).  

For mer informasjon, se Kulturdepartementets nettsider.  

Pressekontakt: Astrid Sehl, astrid.sehl@mfa.no, mob 922 84 752 (med på reisen)