Historisk arkiv

Regjeringen Solberg

Appell for å stoppe ulovlig omsetning av kulturgjenstander fra Irak og Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er med forferdelse vi den siste tiden har vært vitne til den brutale raseringen av flere tusen års gamle kulturskatter i Syria og Irak. Regjeringen går derfor ut med en appell til norske samlere og fagmiljøer om å vise aktsomhet og bidra til å hindre ulovlig handel med kulturgjenstander fra regionen, sier utenriksminister Børge Brende.

Den pågående plyndring og utsmugling av kulturgjenstander og historisk materiale som skjer i regionen rundt Irak og Syria er svært alvorlig. Historiske minnesmerker og større gjenstander destrueres, mens mindre kulturgjenstander omsettes på det illegale markedet for å finansiere og understøtte virksomheten til ekstremistgrupper som IS og Al-Qaida. Disse handlingene er å anse som krigsforbrytelser.

- Det er viktig at alle land slutter opp om FNs pålegg om tiltak. Uerstattelige kulturgjenstander av unik historisk betydning stjeles fra museer og biblioteker, eller plyndres fra arkeologiske utgravningssteder før de smugles over grensene for salg i Europa og andre steder. Dette må vi gjøre alt vi kan for å hindre. Derfor må fagmiljøene og publikum slutte opp om forbudet mot innførsel og omsetning av kulturgjenstander som er ulovlig utført fra Syria og Irak, sier kulturminister Torhild Widvey.

I Norge gjelder forbud mot innførsel og omsetning av kulturgjenstander som er ulovlig utført fra Irak og Syria. Regjeringen har i tillegg nylig gitt økonomisk støtte til Unescos handlingsplan for Irak for å forhindre ulovlig handel med kulturgjenstander.

Les appellen fra utenriksminister Børge Brende og kulturminister Torhild Widvey her.