Norge gir våpen til Ukraina

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Regjeringen har besluttet at Norge vil gi M72 panservernvåpen til Ukraina.

– Regjeringen har i ettermiddag besluttet at Norge vil tilby Ukraina våpenstøtte for å forsvare landet mot det militære angrepet fra Russland. Vi legger oss dermed på samme linje som nære allierte og de øvrige nordiske landene. Norge har en restriktiv praksis for eksport av forsvarsmateriell, men Ukraina er nå i en ekstraordinær situasjon, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

I likhet med andre land har Norge fått en oversikt over militært materiell som Ukraina trenger. Med utgangspunkt i denne har Forsvaret vurdert hva Norge raskt kan tilby. Regjeringen har på den bakgrunn besluttet å donere inntil 2000 panservernvåpen av typen M72.

– Dette er et bidrag for å støtte Ukraina i deres forsvar mot den militære invasjonen. Det er våpen som er enkle å ta i bruk og benyttes til å forsvare seg mot angripende pansrede kjøretøy. Forsvaret arbeider nå med å klargjøre og sende materiellet så raskt som mulig, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Norge har tidligere tillatt at andre land støtter Ukraina med norskprodusert ammunisjon eller våpen. Regjeringen besluttet 27. februar å donere beskyttelsesutstyr som hjelmer og vester til Ukraina.

– Etter konsultasjoner med Stortinget har regjeringen besluttet å donere våpen til Ukraina. Russlands invasjon av Ukraina krever at vi åpner for helt særskilte beslutninger og tiltak, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Det er snakk om en donasjon fra en stat til en annen, ikke en kommersiell eksport.

Forsvarsministeren er tilgjengelig for kommentarer i vandrehallen mandag 28. februar kl.19.20.