Norge har donert luftvernsystem til Ukraina

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

- Konflikten i Ukraina kan bli langvarig, og landet er avhengig av internasjonal støtte for å stå imot russisk aggresjon. Derfor har regjeringen besluttet å donere Mistral-luftvernsystem til Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

- Mistral-luftvernsystem er et effektivt våpen som har blitt brukt i Sjøforsvaret, og som vil være til stor nytte for Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Norsk soldat med Mistral luftvern.
Norsk soldat med Mistral luftvern. Foto: Adrian Lombardo, Forsvaret

Regjeringen har tidligere besluttet å donere til sammen 4000 panservernraketter og flere typer beskyttelsesutstyr og annen soldatutrustning. Flere andre land gir også våpen og annet materiell, inkludert Sverige, Danmark, Finland, Nederland, Tyskland og de baltiske landene.

Nå har regjeringen donert fra Forsvarets beholdning av Mistral luftvernsmissiler (om lag 100 missiler + et mindre antall utskytingsenheter). Mistral-systemet har blitt benyttet på mineryddere og korvetter. Det er en type luftvern som Forsvaret har planlagt å erstatte. Det vil derfor ikke ha en stor konsekvens for den nasjonale operative evnen å donere missilene.

- Missilet skal fases ut av det norske Forsvaret, men det er fortsatt et moderne og effektivt våpen som vil være til stor nytte for Ukraina. Også andre land har donert lignende våpensystemer, sier forsvarsministeren.

Våpnene er allerede sendt ut av landet.

Mistral-luftvernsystem
Mistral-luftvernsystem Foto: Forsvaret