Norge i vinden i New York

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre fronter norsk havvindsatsing under New York Climate Week. Equinor skal forsyne nesten 2 millioner amerikanske hjem med strøm fra havvind, og er New Yorks største havvindutbygger.

– Norge og New York har felles ambisjoner for fornybar energi og grønn vekst. Norsk næringsliv kan levere teknologi og løsninger som bidrar til det grønne skiftet, og nå ambisiøse klimamål i New York og i USA, sier Støre.

En stor gruppe mennesker sitter og står i et rom og hører på en som innleder om havvind-prosjektet i New York.
Møte om havvind. Foto: Pontus Höög / Den norske FN-delegasjonen

Energikrisen er forverret av Russlands invasjon av Ukraina og bortfallet av russisk gass. Dette alvoret understreker også behovet for en raskere omstilling til fornybar energi.

– Vi står nå overfor utfordringer som er formidable og som nesten synes umulige. Vi må kutte utslipp enda raskere, og utvikle et nytt globalt energisystem på noen få tiår. Samtidig må vi komme oss gjennom de neste stormfulle årene mens Europa slutter å bruke russisk gass, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre står bak en talerstol og gestikulerer mot tilhørerne på et havvind-arrangement i New York.
Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Pontus Höög / Den norske FN-delegasjonen

Norske selskaper har verdensledende kompetanse og lang erfaring innen offshore-installasjoner, hydrogen og petroleumsteknologi. Det gir et unikt konkurransefortrinn.

Equinor er et av de norske selskapene som går tungt inn i fornybarsatsing i USA med vindkraftprosjektet utenfor kysten av New York. Prosjektet er et samarbeid med lokale og internasjonale partnere, og skal forsyne nesten to millioner amerikanske hjem med strøm.

New York har som mål at 70 prosent av energiforbruket skal komme fra fornybar energi innen 2030. En betydelig del av dette skal komme fra havvind. Equinor har kontrakter på tre havvindprosjekter på østkysten av USA. Dette gjør Equinor til New Yorks desidert største havvindutbygger. Første strømleveranse forventes i 2026.