Revidert nasjonalbudsjett:

Norge tar tydelig side i verdikampene

Ytringsfrihet, kvinners rettigheter og gjenoppbygging av Syria. Dette er områder som prioriteres, når regjeringen i revidert nasjonalbudsjett foreslår å omprioritere 259 millioner kroner. Dette er blant de områdene som er hardest rammet av andre lands bistandskutt.

Innsatsen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) og LHBT+personer styrkes med 106,5 millioner kroner. Over mange år har reaksjonære krefter systematisk truet kvinner og minoriteter i mange land over hele verden. De siste månedene, har imidlertid takten på tilbakeslagene økt betraktelig. Rettigheter vi har kjempet hardt for, står for fall.

– Retten til å bestemme over egen kropp er avgjørende for at mennesker kan leve frie og verdige liv.  De siste månedene har vi sett at det er blitt mer akseptert å kjempe mot kvinners og skeives rettigheter. Vi står nå midt i en global verdikamp hvor det ikke skal være noen tvil om hvilken side Norge og jeg står på, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust.

50 millioner skal gå til sivilt samfunns arbeid for SRHR, og rettes særlig mot ungdom. Regjeringen foreslår også å øke kjernestøtten til FNs befolkningsprogram, UNFPA, med 36,5 millioner kroner. Videre, skal 20 millioner kroner brukes på å støtte viktige miljøer og organisasjoner som jobber for menneskerettighetene til LHBT+personer og bekjempelse av vold og diskriminering mot skeive.

Menneskerettighetsposten blir tilført ytterligere 30 millioner kroner som skal brukes på å styrke ytringsfriheten i Øst- og Sørøst-Europa. Støtten skal styrke frie og uavhengige medier som er under økende press, og motvirke russiske forsøk på å undergrave europeisk samhold og demokrati.

– En uavhengig og kritisk presse er blant de viktigste institusjonene i et demokratisk samfunn. I Øst- og Sørøst-Europa opplever de nå et betydelig politisk og økonomisk press, samtidig som Russland jobber systematisk med påvirkningskampanjer og desinformasjon for å undergrave europeisk samhold og motstanden mot deres ulovlige angrepskrig. Å stå opp for dette prinsipielt og finansielt er av gjørende betydning for demokratiers fremtid- også vårt, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Syria er et land preget av krise etter 14 år med borgerkrig. Rundt 16,5 millioner mennesker har behov for humanitær bistand og det er enorme materielle ødeleggelser. Regjeringen foreslår derfor å øke støtten til Syria med 37,9 millioner kroner. Med denne økningen vil norsk støtte i 2025 komme opp i nærmere 400 millioner kroner. Pengene skal i hovedsak brukes på gjenoppbygging av elektrisitetsforsyning og helsetjenester.    

– Utviklingen i Syria etter Assads fall er skjør, men det er fortsatt håp om en fredelig og inkluderende overgang i Syria. Syrias fremtid formes nå. Derfor ønsker Norge å bidra, med mål om en vellykket politisk overgang. Dette er svært viktig for syrerne, men også stabilitet i regionen og med det også vår sikkerhet, sier Eide.

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett brukes én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) på bistand.

- Bistandssektoren er i sin største krise i nyere tid etter at flere land har redusert sine bistandsbudsjetter. Norge har ikke mulighet til å fylle gapet, men viser med dette budsjettforslaget hvilke verdier Norge kjemper for, og bidrar på den måten til en tryggere verden i en svært urolig tid, sier Aukrust.