President Zelenskyj møtte norsk næringsliv

Norsk næringsliv kan spille en rolle i gjenoppbyggingen av Ukraina. Onsdag møtte president Volodomyr Zelenskyj lederne i 14 norske bedrifter for å diskutere hvordan næringslivet kan bidra.

– Gjenoppbyggingen av Ukraina krever enorm innsats over lang tid. Myndighetene kan ikke gjøre dette alene, og privat sektor vil spille en viktig rolle. Jeg er glad for at norsk næringsliv vurderer hvordan de kan bidra, både mens krigen pågår og i gjenoppbyggingen etter at krigshandlingene opphører, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

 Norsk næringsliv kan spille en rolle i gjenoppbyggingen av Ukraina. Onsdag møtte president Volodomyr Zelenskyj lederne i 14 norske bedrifter for å diskutere hvordan næringslivet kan bidra.
Onsdag møtte president Volodomyr Zelenskyj lederne i 14 norske bedrifter for å diskutere hvordan næringslivet kan bidra i gjenoppbyggingen av Ukraina. Foto: Annika Byrde / NTB / Statsministerens kontor.

Statsminister Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram deltok i møtet.

– Norge og norsk næringsliv har erfaring og kompetanse som kan utgjøre en forskjell i gjenoppbyggingen av Ukraina. Behovene er enorme og vil være det i lang tid fremover. Gjenoppbyggingen handler ikke bare om å reparere det som er ødelagt, men om å bygge en ny framtid for Ukraina, sier Støre.

I tillegg til Næringslivets hovedorganisasjon og Norsk-ukrainsk handelskammer var topplederne fra disse selskapene til stede: Equinor, Yara, Statkraft, DNB, Aker, Itera, DNV, NFM, Scatec, TietoEvry, Kongsberg, Teledyne, Emergy og Nammo.

– Vi har donert mye militært materiell fra Forsvarets lagre, og vi kjøper materiell og utstyr direkte fra industrien – som for eksempel Nasams luftvern fra Kongsberg, artilleriammunisjon fra Nammo og droner fra FLIR. Fremover vil en større del av donasjonene komme direkte fra industrien, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Regjeringen har tidligere investert en milliard kroner i Verdensbankens arbeid for å opprettholde sivil infrastruktur og starte gjenoppbygging i Ukraina: En milliard til sivil infrastruktur og gjenoppbygging i Ukraina - regjeringen.no