Reinkjøtt som råvare under Bocuse d'Or Europe 2024

Landbruks- og matminister Geir Pollestad og fiskeriminister Cecilie Myrseth åpnet i dag Bocuse d`Or Europe 2024 i Trondheim. Reinkjøtt, norsk skrei, kamskjell, tørrfisk og akevitt er obligatoriske råvarer til tallerkenserveringen under årets konkurranse.

Bocuse d’Or Europe 2024 er europafinalen til verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse som holdes i Lyon i 2025. 

– Jeg er stolt over at reinsdyrkjøtt er valgt som hovedingrediens for Bocuse d’Or Europe 2024. Dette er en stor anerkjennelse til reindriftsutøvere for deres harde arbeid og bidrar til å gjøre både dette fantastiske kjøttet og den unike næringen mere kjent. Jeg ser frem til en spennende konkurranse og ønsker alle konkurrentene lykke til, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad.

Håvard Werkland,  Christopher W. Davidsen
Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe, Håvard Werkland, har valgt sølvvinner fra Bocuse d’Or i 2017, Christopher W. Davidsen, som coach og Grunde Gillund fra Speilsalen som sin commis. Foto: BERRE

Det er reinsdyrlår, skank og tunge som skal brukes i konkurransen. Reinkjøttet skal være med i en hovedservering og en sideservering. Hovedretten må inneholde flatbiff fra reinlåret, utover det står kokkene fritt til å bruke stykningsdelene som de vil. I sideserveringen skal akevitt være ingrediens i retten.

Den som er nysgjerrig på årets konkurranseråvarer på rein kan gå inn på Matprat og finne både informasjon om råvarene og noen gode oppskrifter:

Reinsdyr fra Røros
Håvard Werklands tallerkenrett - "Reinsdyr fra Røros" Foto: Tom Haga

Om Bocuse d’Or Europe

Bocuse d'Or Europe er den europeiske kvalifiseringskonkurransen for den internasjonale finalen i Bocuse d'Or i Lyon i 2025, og beskrives som verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Det er 15 år siden Europafinalen i Bocuse d’Or var i Norge, da i Stavanger i 2008. De ti beste lagene i konkurransen i Trondheim Spektrum 19.-20. mars 2024 går videre til verdensfinalen i Lyon i januar 2025.

I år er Håvard Werkland, fra Speilsalen på Hotel Brittania i Trondheim, Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe. Werkland har valgt sølvvinner fra Bocuse d’Or i 2017, Christopher W. Davidsen, som coach, og Grunde Gillund fra Speilsalen som sin commis.

Bocuse d’Or som merkevare eies av GL events med hovedkontor i Lyon.

Trondheim og Trøndelag er vertskap for Europafinalen, også kalt Host City Bocuse d’Or Europe. Prosjektet eies av Trondheim Kommune, Trøndelag Fylkeskommune og Næringsforeningen i Trondheimsregionen og mottar nasjonale støtte fra Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, samt Innovasjon Norge. Med er også private samarbeidspartnere som Reitan Retail, Bama Storhusholdning, Lerøy Seafood, Danske Bank og Nortura.