4 Andre endringer

4 Andre endringer

4.1 Internasjonalt forsvars- og militærpolitisk samarbeid

4.1.1 Bakgrunn

For at sikkerhets- forsvarspolitikk, samt militærpolitisk samarbeid, skal kunne fremmes på en mest mulig effektiv måte, er det viktig at militære og sivile representanter både har en felles forståelse av denne politikken, og gjennomfører en tett og løpende koordinering av sin internasjonale virksomhet. Dette er særskilt viktig som en følge av den utvikling i retning av nærere politisk-militært samarbeid som de siste årene har foregått, spesielt i NATO.

På denne bakgrunn gis nedenfor to sett med oppdrag til FMO. Det første settet har å gjøre med prosedyrer for koordinering og samarbeid mellom FD og FMO m.h.t. internasjonalt samarbeid. Det andre settet omfatter spesifikke policy-spørsmål som departementet anser det nødvendig at FD/FMO utreder nærmere.

4.1.2 Retningslinjer

De overordnede retningslinjer til FMO på dette felt er at instrukser fra hovedstaden i forsvars- og militærpolitiske spørsmål alltid skal være samordnet mellom FD og FMO før de sendes. Ofte vil koordinerte rammeinstrukser kunne ivareta dette samordningsbehovet.

I tillegg skal FMO sørge for at alle norske militære representanter i internasjonale fora (inkl. militærattachéene) forholder seg til følgende retningslinjer:

  • Norsk militært personell som representerer Norge i internasjonale fora, skal fremme en politikk som på forhånd er omforent mellom FD og FMO.
  • Dette personell skal også gjennom adekvat rapportering besørge at politisk relevant informasjon blir videreformidlet til norske sivile og militære myndigheter så raskt som det er praktisk mulig.
  • Innrapportering ad militær tjenestevei om spørsmål av politisk relevans, skal framsendes med gjenpart til FD.

FD vil i samarbeid med FO utarbeide en instruks som skal gjelde for alle norske representanter i fora for internasjonalt sikkerhets-, forsvars- og militærpolitisk samarbeid. Denne vil bli distribuert i løpet av september 2001.

4.1.3 Oppdrag FMO

Endringene i den norske og i de øvrige allierte styrkestrukturer, og i samarbeidsformene og prioriteringene i NATO, har innvirkning på prioriteringer m.h.t. aktiviteter og planarbeid i Forsvaret. På bakgrunn av dette bes FMO gjennomføre følgende tiltak/utredninger:

  • En grundig gjennomgang av norsk trenings- og øvingsvirksomhet med sikte på å vurdere hvorvidt denne er i samsvar med operasjonskonseptet og innrettet mot å øke evnen til alliert samvirke. Det anmodes om konkrete anbefalinger om hvordan Forsvarets evne til samvirke med allierte enheter kan forbedres, og hvordan forholdene bedre kan legges til rette for alliert trening i Norge Frist: 1. juni 2002.
  • En grundig vurdering av framtidige norske forsterkningsbehov, inkludert omfanget av allierte styrker i NATOs nye styrkestruktur som må være utstyrt, øvd og dermed egnet for innsetting i Norge. Frist: 1. januar 2002.
  • En grundig vurdering av omfanget av og innholdet i internasjonalt forsvarssamarbeid, bl.a. med Russland, våre nordiske og baltiske naboland samt samarbeidet i Partnerskap for fred. Vurderinger og anbefalinger om ytterligere samarbeidstiltak bør inngå, så vel som omfanget av framtidige øvelser i samarbeid med disse landene. Frist: 1. juni 2003.
  • En justering av innmeldingen til NORDCAPS’ og andre relevante internasjonale styrkeregistre i henhold til endringene i Forsvarets styrkestruktur, samt en ytterligere vurdering av Norges bidrag til NORDCAPS, herunder muligheten for et "Framework Nation" ansvar for h.h.v. sanitetselementet, transportkontroll, ildstøtte, CIMIC og etterretning. Frist: 1. november 2001.
  • Prioritert deltagelse i FDs igangsatte utredningsprosjekt om flernasjonalt samarbeid, med sikte på å få tatt nødvendige skritt i retning av å øke Norges samarbeid med andre land omkring forskning og utvikling, anskaffelser, drift og vedlikehold, strategisk transport, logistikkstøtte, kommando- og kontrollsystemer og operative enheter fra alle forsvarsgrener.

4.2 Framtidig langtidsplanlegging for Forsvaret

4.2.1 Bakgrunn

Langtidsplanlegging er et av hovedelementene i en styrking av Forsvarets ledelse på strategisk nivå. Dette innebærer et forsterket politisk-militært fokus på langtidsplanlegging, og utvikling av rutiner for å sikre at den kommende plansyklusen gjennomføres i henhold til overordnede strategiske føringer.

4.2.2 Retningslinjer

  • Utredningsressursene i Forsvaret skal prioriteres mot omleggingen.
  • En helhetlig vurdering av Forsvarets langtidsplanlegging vil bli gjennomført i tilknytning til felles prosjektarbeid om omorganiseringen av det øverste ledelsesapparatet, jf. punkt 3.2. Planleggingsprosessen som lå til grunn for St.prp. nr. 45 (2000-2001), skal evalueres, inkludert beskrivelse av forbedringspotensialet. Evalueringen skal omfatte metodikk, valg av delstudier, kompetanse, prosesser, verktøy – inkludert kostnadsverktøy, produkter og kunder.

4.2.3 Oppdrag FMO

  • FMO skal bistå departementet i å evaluere planleggingsprosessen som lå til grunn for St.prp. nr. 45 (2000-2001), med ferdigstillelse innen 31. desember 2001.
  • FMO skal bistå departementet med å avgi politisk-militære føringer for FFIs FA 2004 innen 31. desember 2001 .

4.2.4 Oppdrag FFI

  • FFI skal, etter spesifikt oppdrag, bistå FD og FMO i ulike typer langtidsplanleggings- og andre relevante utredningsoppdrag med høy prioritet i omstillingsperioden. Viktigst vil være nærmere spesifisert bistand i arbeidet med neste langtidsproposisjon eller -melding for Forsvaret.

4.3 Sivilt-militært samarbeid

4.3.1 Bakgrunn

Det er behov for å videreutvikle og fornye det sivilt-militære samarbeidet generelt og totalforsvaret spesielt. Dette har sin bakgrunn i de betydelige endringene som har skjedd både i det trusselbildet Forsvaret skal bidra til å håndtere, og i de samfunnsstrukturer det sivilt-militære samarbeid skal fungere innenfor. Stortinget legger stor vekt på at Totalforsvaret skal styrkes og fornyes som en viktig pilar i forsvarskonseptet.

4.3.2 Retningslinjer

  • Rekvisisjonsordninger skal vurderes i forhold til den nye strukturen, inkl. vektlegging av DCI-kravene. Norges særlige ansvar i.f.m. strategisk sjøtransport skal ivaretas.
  • INFO OPS-relaterte trusler skal inngå i alle relevante vurderinger.
  • Eksistensen av sikre og robuste tele- og informasjonssystemer som redskap for samordning mellom Forsvaret og den sivile beredskap, er avgjørende. Samordning i et totalforsvarsperspektiv skal tillegges stor vekt i utbyggingen av informasjonssystemer.

4.3.3 Oppdrag

FMO skal:

  • Innføre brukerbetaling for de tjenester til støtte for det sivile samfunn der departementet har vedtatt at brukerbetaling skal benyttes.
  • Instruks for Forsvarets bistand til politiet i fred (jf. kgl. res. av 13. februar 1998), skal evalueres, spesielt med tanke på å kunne yte støtte til det sivile samfunn mest mulig effektivt og uten forsinkende ledd. Arbeidet utføres i samarbeid med departementet.
  • Foreta en vurdering av hvilke av Forsvarets lagerbeholdninger det kan være aktuelt å samordne med sivile lagerbeholdninger, og på hvilken måte en slik samordning mest hensiktsmessig bør finne sted.
  • Utrede grensesnittet mellom Forsvaret og andre aktører innenfor IKT sikkerhet med utgangspunkt i trusler relatert til informasjonsoperasjoner.
  • Avklare behovet for – og virkemidler for å sikre – sivil støtte til Forsvaret i krisesituasjoner, og inngå nødvendige avtaler om slik støtte.

Oppdragene skal gjennomføres snarest mulig i lys av øvrig utredningsbelastning på FMO,

dog senest innen 31. desember 2002.

4.4 Krav til operativ evne

4.4.1 Bakgrunn

Forsvarets evne til å løse pålagte oppgaver er det viktigste målet for Forsvarets virksomhet. Det er derfor av overordnet betydning for styringen av Forsvaret at forsvarssjefen har et sett med krav til operativ evne å forholde seg til.

4.4.2 Retningslinjer

Det overordnede krav til operativ evne til Forsvaret som helhet er at de militære styrker skal kunne løse Forsvarets oppgaver slik disse er skissert i Innst. S. nr. 342 (2000-2001). Denne evnen er igjen avhengig av et sett med egenskaper, som for de enkelte avdelinger består av:

  • operativ kapasitet, inkludert kampkraft, overlevelsesevne og interoperabilitet
  • reaksjonstid
  • taktisk og strategisk mobilitet
  • utholdenhet, også ved bruk av flernasjonale løsninger
  • evne til ledelse, kommando og kontroll
  • evne til styrkegenerering.

Målene for de enkelte avdelinger skal derfor være i hvilken grad de innehar disse egenskapene. Hvorvidt dette er tilfellet, vil igjen avhenge av tilgjengeligheten på personell og personellets utdannelses-, øvings- og treningsnivå, tilgjengeligheten på materiell og dettes standard, samt av mengden kompetanse i organisasjonen som helhet. Denne tilgjengeligheten utgjør derfor de sentrale resultatindikatorer.

4.4.3 Oppdrag

Departementet anser ikke at det har tilstrekkelig informasjon til å gi presise oppdrag i henhold til ovennevnte. Det gis derfor følgende oppdrag:

  • FMO skal sørge for at Forsvaret inntil videre opprettholder den nødvendige operative kapasitet som skisseres i kapittel 2.1.3 i dette skriv.
  • FMO skal innen 31. desember 2001 fastsette operative krav til relevante enheter, og en plan for når de enkelte enheter skal være fullt operative.
  • FMO skal bidra til at departementet innen 31. desember 2001 får utarbeidet mål- og resultatindikatorer for styrkeelementene i Forsvarets innsatsstyrke.
  • FMO skal bidra til at departementet innen 1. juli 2002 får utarbeidet mål- og resultatindikatorer for Forsvarets styrkestruktur forøvrig.

4.5 Forskning og utvikling i Forsvaret

4.5.1 Bakgrunn

Kunnskap og kontinuerlig læring må være grunnleggende elementer i det nye forsvaret. Et solid forskningsmiljø vil være en hjørnestein i Forsvaret som kunnskapsorganisasjon.

4.5.2 Retningslinjer

  • FoU-arbeidet skal målrettes mot utvalgte områder som er av betydning for Forsvarets utvikling og framtidige oppgaver.
  • Forsvarets egne FoU-organer skal konsentere sin innsats på områder hvor sivil kompetanse ikke er tilgjengelig.
  • FMO skal utvikle og styrke samarbeidet med sivile fagmiljøer på utvalgte områder.
  • FMO skal ha tilstrekkelig tilgang til oppdatert kompetanse innen den delen av forskningen som omhandler grunnleggende problemer knyttet til rammebetingelsene for anvendelse av militærmakt, herunder deltagelse i internasjonale operasjoner.
  • FoU-aktiviteten skal bidra til å finne hensiktsmessige løsninger for planlagte investeringer, slik at kapasitetsbehov ivaretas og anskaffelsene foregår på en systematisk og helhetlig måte.
  • Forsvaret og norsk industri må i større grad innstille seg på å komme med i internasjonalt forsknings- og teknologisamarbeid.
  • Materiellrelatert forskning og utvikling i Forsvaret skal innrettes mot å tilegne seg kunnskap som er nødvendig for å kunne utarbeide konseptuelle løsninger og spesifikasjoner for å tilføre Forsvaret egnet materiell.

4.5.3 Oppdrag:

  • FMO skal, sammen med FFI, bistå FD i å utarbeide en revidert strategi for FoU i Forsvaret. Arbeidet skal være ferdigstilt innen 1. juli 2002.

4.6 Investerings- og næringspolitikk

4.6.1 Bakgrunn

Norske styrker må møte allierte krav slik at enhetene kan stilles til disposisjon for NATO-operasjoner. Dette fordrer at materiellet kvalitetsmessig er på høyde med det våre allierte disponerer, og at det samsvarer med relevante standarder som sikrer interoperabilitet. DCI gir føringer for hvordan dette skal kunne oppnås. Et utvidet samarbeid med andre land er et avgjørende virkemiddel for å få kapasiteter til en lavere kostnad enn gjennom utelukkende nasjonal innsats.

4.6.2 Retningslinjer

  • Materiellkostnadene skal i et levetidsperspektiv søkes holdt så lave som mulig uten at det går på bekostning av å møte nødvendige krav til kvalitet og interoperabilitet, særlig gjennom økt satsing på flernasjonale løsninger.
  • Internasjonalt samarbeid skal prioriteres. Nasjonale utviklingsprosjekter skal ikke iverksettes før det er dokumentert at det med overveiende sannsynlighet, sett i et levetidsperspektiv, ikke finnes andre og mer kosteffektive løsninger som kan gi den ønskede kapasitet. Særutviklede norske løsninger vil bli mindre aktuelt i framtiden.
  • Forsvarets behov og betydelige nasjonale forsvarsindustrielle kompetanseområder skal være styrende for valg av internasjonale samarbeidsprosjekter, innretningen av gjenkjøpene og prioriteringen av materiellrelatert forskning og utvikling.
  • Alle større anskaffelser i Forsvaret skal totalprosjekteres. Konsept- og definisjonsfase skal gis økt oppmerksomhet med tilstrekkelige ressurser. Arbeidet skal innrettes mot å tilveiebringe kapasiteter. Systemløsninger skal velges på bakgrunn av kapasitets- og kost-/nyttevurderinger.
  • I etableringen og videreutviklingen av FLO skal FMO sørge for at DCI-kravene ivaretas i størst mulig grad.

4.6.3 Oppdrag FMO

  • FMO skal bistå FD i utredningsarbeidet om deltagelse i OCCAR og LOI.
  • I arbeidet med DCI er det identifisert en rekke ressurskrevende eller kompliserte områder hvor medlemslandene oppfordres til å forsøke ulike former for samarbeid for å etablere kapasiteter. Forsvaret skal delta i dette arbeidet.
  • Som et bidrag til implementeringen av DCI skal FMO planlegge for norsk deltagelse i et NATO-prosjekt for å tilføre alliansen en kapasitet for luftbåren bakkeovervåkning fra 2004 ved at det foreløpig settes av 75 mill kr pr år i perioden 2004-2013.
  • FMO skal bistå FD i arbeidet med vurderingen av satsningsområdene for norsk deltagelse i internasjonalt forsvarsrelatert forsknings- og teknologisamarbeid, som skal gjennomføres innen 31. desember 2002.
  • FMO skal bidra til arbeidet i en arbeidsgruppe som, innen 31.desember 2002, skal evaluere og revidere de eksisterende strategier og regelverk for anskaffelser.

4.7 Forsvarets forskningsinstitutt

4.7.1 Bakgrunn

FFIs rolle som rådgiver for Forsvarets politiske og militære ledelse, vil fortsatt være fremtredende i omleggingsperioden. Omfanget av og innrettingen på FFIs virksomhet vil imidlertid i stor grad bli påvirket av den pågående omstillingen i Forsvaret. I tillegg vil andre endringer i instituttets eksterne rammebetingelser kunne ha til dels stor innvirkning på den framtidige innretting av virksomheten.

Sett i lys av omstillingene i Forsvaret og endringene i instituttets rammebetingelser vil departementet gjennomgå FFIs egen utredning om den framtidige innretting av instituttets virksomhet, og Forsvarets og FFIs felles innstilling om den faglige innretting av FFI og samhandelen mellom de to. På denne bakgrunn vil departementet vurdere å gjennomføre en uavhengig analyse av FFIs virksomhet, omfang, faglige standard, finansieringsmodell og kostnadsnivå innen mai 2002.

I tråd med Stortingets føringer i Innst. S. nr. 342 (2000-2001) vil departementet jevnlig foreta overordnede vurderinger av FFIs basisbevilgning og oppdragsmidler, spesielt med henblikk på Forsvarets totale ressurssituasjon.

4.7.2 Oppdrag FFI

I tillegg til instituttets faste oppdrag, skal FFI i omstillingsperioden legge vekt på følgende:

  • I tråd med den generelle utviklingen mot et sterkere og mer forpliktende internasjonalt samarbeid, bør FFI gå i tettere samarbeid med allierte og andre land, samt utenlandske organisasjoner som kan bidra til å imøtekomme økende kompetansekrav. Også instituttets samarbeid med andre nasjonale FoU-organer bør styrkes.
  • FFI skal i størst mulig grad tilpasse seg Forsvarets varierende behov, og bidra til at Forsvaret velger systemer med de høyeste kost-/nytte-ratioene, særlig sett i en alliert sammenheng.
  • FFI skal videreutvikle kostnadsverktøy av særlig relevans for Forsvaret.

4.7.3 Oppdrag FMO

Forsvaret skal i alle sammenhenger legge pris- og kvalitetsvurderinger til grunn for hvorvidt det ønsker å benytte FFI eller få dekket sitt kompetansebehov andre steder med relevant FoU-kompetanse.

4.8 Forsvaret som kunde hos FLO (og Forsvarsbygg)

4.8.1 Bakgrunn

Iverksettingsbrevet for FLO, jf. St.prp. nr. 55 (1999-2000), jf. Innst. S. nr. 25 (2000-2001) rettet seg først og fremst til sjef FLO. Også resten av FMO må imidlertid endre sitt handlingsmønster for at etableringen av FLO skal ha den ønskede effekt.

4.8.2 Retningslinjer

FMO for øvrig må tilpasse seg den nye måten å organisere logistikkvirksomheten på, ved å opptre som en profesjonell kunde. Dette innebærer blant annet at reell horisontal samhandel skal gjennomføres ved å etablere et klart skille mellom kunde og leverandør, og at kultur og holdninger endres i retning av større grad av kostnadsbevissthet.

4.8.3 Oppdrag FMO

FMO skal umiddelbart påbegynne utviklingen av tiltak for å:

  • Etablere nødvendig kompetanse på relevante nivå for å kunne opptre som en profesjonell kunde og stille krav til leverandøren(e).
  • Etablere budsjettrutiner og systemer som setter primærvirksomheten som helhet i stand til å benytte midler til logistikk på en kostnadseffektiv måte.
  • Gjennomgå hele materiell- og tjenestespekteret for å avklare hva som av beredskapsmessige eller andre grunner skal kjøpes av FLO i forhold til materiell og tjenester som kan kjøpes hos andre leverandører, og utarbeide kriterier for dette. Disse kriteriene skal forelegges FD før de tas i bruk.

Disse oppdragene er også relevante for FMOs forhold til Forsvarsbygg.

4.9 Omlegging av Forsvarets eiendomsforvaltning

(Iverksetting av St.prp. nr. 77 (2000-2001), Omlegging av forsvarets eiendomsforvaltning, jf. Innst. S. nr. 343 (2000-2001)).

4.9.1 Bakgrunn

Ved Stortingets behandling av St.prp. nr. 77 (2000-2001) Omlegging av Forsvarets eiendomsforvaltning, jf. Innst. S. nr. 343 (2000-2001), ble det fattet følgende vedtak:

"Stortinget samtykker i at Forsvarsdepartementet får fullmakt til å samle samtlige oppgaver knyttet til Forsvarets eiendomsforvaltning i en forvaltningsbedrift direkte underlagt Forsvarsdepartementet. Forvaltningsbedriften vil i hovedsak basere sin inntjening på kostnadsdekkende husleie fra brukerne av Forsvarets eiendommer, bygg og anlegg. "

Proposisjonen bygger på utredningen EBA 2000 om en helhetlig forvaltning av Forsvarets eiendommer, bygg og anlegg der berørte parter har deltatt.

Med bakgrunn i Stortingets vedtak etableres forvaltningsbedriften Forsvarsbygg (FB) som helhetlig eiendomsforvalter for Forsvarets eiendommer, bygg og anlegg. Det skal oppnås betydelige innsparinger som følge av overgang til ny forvaltningsmodell. Innsparingene må sees i sammenheng med de øvrige omstillingstiltak.

4.9.2 Retningslinjer

  • Hensikten med forvaltningsordningen og samhandel innen EBA er å sikre best mulig totaløkonomi. Det skal oppnås betydelige innsparinger som følge av overgang til ny forvaltningsmodell.
  • FB skal være en forvaltningsbedrift direkte underlagt Forsvarsdepartementet.
  • Reell horisontal samhandel skal etableres.
  • FBs kunder, herunder FMO, skal foreløpig ut fra sitt behov etterspørre tjenester fra FB.
  • Det skal fra 1. januar 2002 betales kostnadsdekkende husleie for bruk av EBA til FB etter retningslinjer som vil bli utarbeidet av departementet i samarbeid med FMO og FBT.
  • For å oppnå best mulig totaløkonomi skal både kunder og FB som leverandør ta initiativ til tiltak på EBA-sektoren som tilfredsstiller EBA-behovet til lavest mulig levetidskostnader.
  • Innenfor et totaløkonomisk perspektiv skal EBA benyttes aktivt for å skape mest mulig funksjonelle og attraktive arbeidsplasser/produksjonssteder for det framtidige forsvaret.

4.9.3 Oppdrag FMO

  • Etablere bestiller-/kundekompetanse for EBA på adekvat nivå (jfr. oppdrag knyttet til FLO i dette skriv).
  • Overføre EBA-elementene i lokal forvaltningsmyndighet (LFM) til FB 1. januar 2002

4.9.4 Oppdrag FBT

  • Forsvarets bygningstjeneste (FBT) og EBA-avdelingene ved lokale forvaltnings-myndigheters enheter i Forsvaret (LFM) samles i Forsvarsbygg (FB) som etableres 1. januar 2002.
  • FB skal i hovedsak basere sin inntjening på kostnadsdekkende husleie fra brukerne av Forsvarets EBA. Etableringen innebærer at konsernstab skal være etablert og stillinger besatt, at styringsmodellen skal være definert, etablert og tatt i bruk, og at de nødvendige funksjoner og systemer for å ivareta FBs ansvar er på plass
  • FBs leverandørrolle skal defineres. Nødvendige servicetilbud til alle deler av FMO skal være etablert og leieavtaler for all EBA i Forsvarets bruk opprettet.
  • FB kan benytte midlertidige organisasjonselementer for å ivareta de store utbyggings- og avhendingsvolumene som følge av endringene i Forsvarets struktur. Kundenes etterspørsel av tjenester fra FB i forbindelse med omstillingen skal i denne sammenheng være dimensjonerende.
  • FB skal utvikles til en desentralisert organisasjon basert på allerede etablerte regionale/lokale ledd som sikrer kunden nødvendig EBA og EBA-tjenester.

4.10 Avhending

4.10.1 Bakgrunn

En av de største utfordringene knyttet til omleggingen av Forsvaret blir å håndtere avhendingen av store mengder overflødig materiell og EBA på en raskest og mest mulig kostnadseffektiv måte. Både materiell og EBA representerer en betydelig ressurs, og det er et mål at avhendingen skal gi et betydelig positivt bidrag i forhold til driftsreduksjoner og salgsinntekter. 1Avhending er noe forskjellig definert: For EBA menes med avhending: salg, vederlagsfri overdragelse, bortfeste og makeskifte av fast eiendom, eventuelt kassasjon/rivning. For materiell menes med avhending: salg, overføring til redusert pris eller vederlagsfritt til andre norske eller utenlandske myndigheter/organisasjoner/personer, eller at materiellet destrueres og/eller kastes.

4.10.2 Retningslinjer

  • Det skal gis prioritet til de systemer/leire/bygninger og større varepartier som ventelig vil gi størst inntekt ved salg og/eller størst mulig reduksjon i driftsutgifter for Forsvaret.
  • Avhending av materiell og avhending av EBA skal koordineres slik at fremdriften i avhendingen av materiell ikke forsinker avhendingen av EBA. Om nødvendig må det vurderes å samle materiell på færre steder i påvente av avhending.
  • Tilstrekkelige ressurser til å sikre et tilfredsstillende tempo i gjennomføringen av avhendingen må avsettes. Avhendingen organiseres slik at det helhetlige ansvar for gjennomføringen er entydig plassert for hhv. materiell og EBA. Inntil FLO er operativ, skal FO koordinere EBA- og materiellavhendingsprosessen sentralt.
  • Kostnadene og inntektene ved avhending skal synliggjøres og skal innarbeides i de årlige budsjettforslag.
  • Eksisterende begrensninger m.h.t. sensitivt materiell (eksportlisens o.s.v.) gjelder fortsatt.
  • Fellesfinansierte anlegg kan kun avhendes etter godkjennelse fra departementet.

4.10.3 Fullmakter

Departementet overfører det videre ansvaret for avhending under TFF kl. 7 til FMO. FMO gis ansvar og myndighet for hele avhendingsprosessen av materiell. Avhendingssaker som krever eksportlisens, og andre avhendingssaker som kan ha politisk betydning, skal likevel fremsendes FD for behandling.

4.10.4 Oppdrag FMO

  • EBA som FMO ikke vil etterspørre i ny struktur skal raskt identifiseres og utrangeres/fristilles.
  • Materiell som er overflødig i ny struktur skal snarest mulig identifiseres og avhendes.
  • På forespørsel støtte FD i utarbeidelse av forenklede prosedyrer for avhending i.f.m. omstillingsprosessen.

4.10.5 Oppdrag FBT

  • Avhend utrangert EBA så raskt som mulig, men likevel med størst mulig gevinst for øye. Etabler en helhetlig plan for avhending av utrangert EBA som ivaretar totaløkonomiske hensyn for Forsvaret. Planen skal presenteres FD innen 30. september 2001. Planen må vise hva det er knyttet særlige forhold til, herunder fellesfinansierte anlegg og anlegg av særlig kulturhistorisk betydning.
  • På forespørsel støtte FD i utarbeidelse av forenklede prosedyrer for avhending i.f.m. omstillingsprosessen.

4.11 Anlegg av særlig kulturhistorisk betydning

4.11.1 Bakgrunn

Forsvaret besitter mange bygg og anlegg som ikke lenger fyller behov for Forsvaret, men som har historisk eller kulturell betydning. Disse vil forbli i statlig eie. FD vil i tråd med Stortingets føringer igangsette et arbeid for å finne en egnet forvaltningsordning.

4.11.2 Rammebetingelser

  • Eiendommer som ikke må forbli i offentlig eie, kan avhendes.

4.11.3 Oppdrag FMO

  • Overflødige vernede og fredede bygninger som er identifisert i landsverneplanen for Forsvaret, utrangeres.
  • Det arbeides for at det fra 1. januar 2003 ikke lenger budsjetteres med drifts- og vedlikeholdsmidler til utrangerte nasjonale festningsverk, enten disse er utrangert i sin helhet eller bare delvis.

4.11.4 Oppdrag FBT

  • Utrangerte bygninger, anlegg eller deler av anlegg, avhendes. Klausuler om fredning og vern gjøres kjent ved utlysningen.

4.12 Bortsetting

4.12.1 Bakgrunn

Bortsetting av virkomhet er et ledd i å redusere Forsvarets kostnader og øke organisasjonens fleksibilitet. Det har også knytning til horisontal samhandel, som bl.a. medfører at kostnader synliggjøres og således gir et bedre grunnlag for å vurdere om bortsetting er lønnsomt. Bortsetting av virksomhet er et virkemiddel og en kilde til finansieringen av moderniseringen av Forsvaret.

4.12.2 Retningslinjer

  • Det skal være en helhetlig og overordnet styring av virkemidlet "bortsetting av virksomhet".
  • Virksomhetene som kan settes bort til private, er beskrevet i St. prp. nr. 45 (2000-2001), boks 5.3 s. 48.
  • Et viktig mål med bortsetting er at den skal føre til en reell kostnadsreduksjon.
  • Synliggjøring av kostnader ved horisontal samhandel skal bidra til grunnlaget for vurdering av lønnsomheten ved bortsetting.
  • Omstillingsspesifikke aktiviteter skal settes bort i den grad det anses hensiktsmessig.
  • Personellmessige forhold – hovedavtalens regler skal følges, og det skal legges særlig vekt på å utrede de personellmessige konsekvenser ved aktuelle prosjekter, samtidig som rask og tidsmessig informasjon gis, og arbeidstakerorganisasjonene tas med på råd.
  • FMO må sørge for at Forsvaret til enhver tid innehar tilstrekkelig kompetanse i egen organisasjon til å kunne fylle bestiller-rollen på en effektiv måte.
  • De juridiske aspekter skal utredes grundig – i den sammenheng skal FMO videreføre samarbeidet med departementet, Regjeringsadvokaten og, ved behov, annen ekstern kompetanse.
  • Solide økonomiske vurderinger skal gjennomføres, og vesentlige kostnadsreduksjoner er en forutsetning for at bortsetting skal gjennomføres. Faren for senere monopolisering og eventuell svekket beredskap i krisesituasjoner må tas i betraktning før endelig beslutning om bortsetting tas.
  • Bortsetting må ikke operasjonaliseres på en måte som øker Forsvarets sårbarhet eller på andre måter går på bekostning av sikkerheten. Ved kontraktsinngåelse må det stilles beredskapsrelaterte krav.
  • Inntil videre skal FOs anbefalinger om bortsetting av virksomhet forelegges departementet for godkjennelse.

4.12.3 Oppdrag FMO

  • FMO skal innen 1. januar 2002 ha utarbeidet forslag til konsept, metode og framdriftsplan for bortsetting av virksomhet, med grunnlag i retningslinjer fra departementet. Konsept og metode skal være innført innen 30. juni 2002.
  • Både for utarbeidelse av konsept og metode for bortsetting, og ved vurdering av konkrete bortsettingssaker, skal retningslinjene ovenfor legges til grunn.

4.13 Personellpolitikk

4.13.1 Bakgrunn

Tilpasningen av personellkorpset til en ny struktur vil være blant de største utfordringer og en kritisk suksessfaktor i den forestående omlegging av Forsvaret. En av de mest sentrale oppgaver i planperidoen er derfor å gjennomføre en målrettet og kontrollert nedbemanning av FMO, som gjennomføres slik at Forsvaret ved slutten av perioden råder over et høyt motivert personellkorps med tilstrekkelig kompetanse til å løse Forsvarets oppgaver.

Samtidig er det viktig at Forsvaret tilføres virkemidler for også på sikt å kunne kontrollere mengden og sammensetningen av personell i organisasjonen.

4.13.2 Oppdrag FMO

  • De tildelte virkemidler skal benyttes for å gjennomføre en målrettet og kontrollert nedbemanning av FMO, med sikte på at Forsvaret skal inneha en mest mulig hensiktsmessig personellstruktur innen omstillingsperiodens utløp 31. desember 2005. Forsvarets behov, ikke personellets krav, skal være styrende ved bruk av avgangsstimulerende tiltak – personell med kritisk kompetanse for Forsvaret skal ikke innvilges søknad om tiltak. Personell som innvilges søknad om avgangsstimulerende tiltak, skal ikke på nytt tilsettes i Forsvaret, og slike tiltak skal ikke benyttes dersom konsekvensen er at gjøremålene må ivaretas ved nytilsetting eller langvarig innleie av ekstern konsulent. Søknad om frivillig fratreden må fremmes innen 31. desember 2002.
  • Det skal reduseres med 5000 årsverk. Tids-/milepælsplan for de første 3200 forelegges FD innen 1. november 2001, for de siste 1800 innen 1. mars 2002.
  • FMO skal i samarbeid med FD utarbeide en nærmere oppdeling av årsverkrammen i.f.t. ovennevnte punkt innen 31. desember 2001.
  • Forsvarsdepartementet skal med jevne mellomrom orienteres om framdriften i nedbemanningen. Personellreduksjonene skal presenteres i form av oversikter over oppnådde årsverksreduksjoner for henholdsvis militært og sivilt personell. Makroreduksjoner i lønnsbudsjettet skal spesifiseres, og totale reduksjoner i personellrelaterte kostnader synliggjøres.
  • Videre definering av årsverkrammer i.f.t. de tre styringslinjene (operativ evne, logistikk og styrkeproduksjon) gjennomføres innen 1. mars 2002.
  • Det skal gjennomføres tiltak for å øke andelen kvinnelige ansatte og ledere i Forsvaret. Det er et mål å øke andelen kvinnelige befal og vervede til 7%, og andelen kvinnelige sivile ledere til 13%, i løpet av omstillingsperioden. Rapportering gjennomføres i årsrapportene.
  • FMO skal bidra til departementets gjennomgang av befalsordningen, som skal være avsluttet innen 1. oktober 2002.
  • FMO skal bidra til departementets utredning av det vernepliktige og utskrevne befals oppgaver og funksjoner i det framtidige Forsvaret.
  • Det skal tas hensyn til behovet for en helhetlig familiepolitikk ved at det alltid foretas konkret vurdering av konsekvensene av nedbemanning for familienes stilling og Forsvarets etniske og sosiale sammensetning.
  • Det skal gjennomføres en evaluering av de personellpolitiske virkemidlene innen 1. juli 2002. Evalueringen skal dokumentere hvilke effekter virkemiddelbruken har hatt m.h.t. oppnåelsen av de personellpolitiske målene, inkludert betydning for driftsinnsparinger og merutgifter.

4.14 Kompetanseutvikling i Forsvaret

4.14.1 Bakgrunn

Forsvarets evne til kompetanseutvikling og tilhørende forskning skal effektiviseres og tilpasses en situasjon med krav til økt kvalitet og redusert utdanningsvolum og personellstruktur. Et solid kompetansemessig fundament vil være en kritisk suksessfaktor.

4.14.2 Oppdrag FMO

  • Sjef/FSAF utnevnes til sjef/Forsvarets skolesenter, med virkning fra 1. januar 2002.
  • FMO skal i et fellesprosjekt med FD utarbeide forslag til instruks for sjef/Forsvarets skolesenter innen 31. november 2001. Vedkommende skal gis et spesielt ansvar for å koordinere og strømlinjeforme Forsvarets høyere utdanningssystem ned t.o.m. krigsskolenivå, med særlig vekt på å fjerne duplisering av kapasitet. Dette innebærer at vedkommende må få ansvaret for å avklare grensesnittet mellom ulike militære utdanningsinstitusjoner, og disses grensesnitt mot de sivile sådanne. I tillegg bør sjef/Forsvarets skolesenter ha ansvaret for å identifisere behov og krav til framtidig kompetanseutvikling for Forsvarets personell, inkludert fordeling av midler til, samt koordinering av forskning på, de felter som faller inn under det utvidede skolesenterets virksomhetsområder. Utdanningsinstitusjoner som ikke naturlig faller inn under generalinspektørenes ansvarsområde, for eksempel FSES, vurderes lagt under sjef/Forsvarets skolesenter.
  • En utredning av den kommandomessige og faglige styringen av utdanning og kompetanseutvikling utredes, med særlig vekt på grensesnittet mellom GI’ene og sjef/Forsvarets skolesenter, innen 31. oktober 2001.
  • Eksisterende styrings- og finansieringsmodeller for kompetanseutvikling gjennomgås og nye vurderes, i sammenheng med relevante prosjekter, innen 31. desember 2001.
  • FMO skal analysere Forsvarets behov for kompetanse i ny organisasjon. Analysen oversendes FD innen 1. juli 2002. I denne sammenheng skal fem-års-prognoser over opptak til Forsvarets skoler utarbeides. Disse skal oppdateres årlig i.f.m. budsjettprosessen.
  • Utkast til ny og funksjonell utdanningsordning skal utarbeides i et fellesprosjekt med FD innen 1. oktober 2002. I denne sammenheng skal følgende vurderes: tiltak for å styrke den spesifikke militærfaglige kompetanse; tiltak for å styrke språkkompetansen blant offiserene, særskilt i engelsk; tilrettelegging av utdanningen for å oppnå økt fleksibilitet, kvalitet og effektivitet; tiltak for å forbedre rettighetene på utdanningsområdet – blant annet tiltak for å legge til rette for akkreditering av Forsvarets høyere utdannelse; og mulighetene for et tettere samarbeid mellom Forsvarets utdanningsinstitusjoner og sivile og militære kompetansemiljøer, nasjonalt og internasjonalt. I denne sammenheng skal eksisterende prosedyrer for kvalitetssikring av Forsvarets kompetanseutvikling gjennomføres, og anbefalinger om forbedringer fremmes.
  • Det skal utarbeides et forslag til helhetlig system for systematisk og sentralisert kunnskapsoverføring og –forvaltning i Forsvaret innen 1. juli 2002. Arbeidet ses i sammenheng med relevante prosjekter.
  • FMO skal foreta en vurdering av mulighetene for å samordne den tekniske utdanningen i Forsvaret og oversende den til FD innen 1. januar 2002.

4.15 Vernepliktsordningen

4.15.1 Bakgrunn

Verneplikten skal fortsatt være en hovedpilar i forsvarskonseptet. Verneplikten er av overordnet betydning for å sikre rekrutteringen til Forsvaret, samt for å bevare forsvarsviljen i det norske folk. Det er imidlertid en hovedmålsetning for Forsvaret å bevare meningsfylt innhold i verneplikten og maksimere dens bidrag til forsvarsevnen.

4.15.2 Retningslinjer

  • Vernepliktens omfang og innretting skal bestemmes ut fra Forsvarets behov.
  • Evnen til å sette rett person på rett plass skal styrkes.
  • Repetisjonstjeneste gjennomføres bare i den grad operative behov tilsier det. Normalt vil dette tilsi at repetisjonstjeneste i forsvarsgrenene bare gjennomføres i forbindelse med større allierte øvelser. For HV differensieres øvingsfrekvensen og -lengden ut fra avdelingenes beredskaps- og utdanningsbehov.

4.15.3 Oppdrag FMO

  • FMO skal støtte FDs arbeid med å vurdere ordninger som øker de vernepliktiges status.
  • FMO skal, hvis anmodet om dette, støtte FD i arbeidet med å utrede en tredje kategori verneplikt.
  • Det skal fastsettes, og fremlegges for FD, en minimumsstandard for HV-øvelser senest innen 31. desember 2002.

4.16 Boligpolitikk

4.16.1 Bakgrunn

For å redusere Forsvarets kostnader, skal boligmassen reduseres.

4.16.2 Retningslinjer

  • Avhending av boliger skal avstemmes mot og prioriteres i forhold til dette iverksettingsbrev, og utføres iht. gjeldende regelverk. Prioritetsreglene nedfelt i Forsvarets boligdirektiv (1. januar 2001) står ved lag, men det arbeides med en mindre presisering av prioritetsgruppe 1.
  • Departementet vil i budsjettproposisjonen for 2002 fremme forslag til vedtak om at Forsvarets boligtjeneste (FBOT) opphører som etat under FD og virksomheten overføres til FMO.

4.16.3 Oppdrag FMO

  • Opprett et planelement under forsvarssjefen med sikte på å overta funksjoner fra Forsvarets boligtjeneste innen 1. januar 2002.
  • FMO skal avstemme og prioritere utrangering av boliger i.h.t. øvrige oppdrag i dette iverksettingsbrev.

4.16.4 Oppdrag Forsvarets boligtjeneste

  • Forbered nedleggelse av virksomheten ved FBOT med sikte på overføring av denne til FMO innen 1. januar 2002.

4.16.5 Oppdrag FBT

  • FBT skal avhende overflødige boliger, hvor berørt personell i prioritetsgruppe 1 skal motta tilbud innen tre uker etter mottatt oppdrag. Avhending av boliger må ses i sammenheng med planer for øvrig EBA-avhending, jf. punkt 4.10.5.