3. Økonomiske og administrative konsekvenser

 

Personopplysningsforskriften er en nødvendig utfylling av personopplysningsloven. De økonomiske og administrative konsekvensene av at det 1. januar 2001 trer i kraft nye regler om behandlingen av personopplysninger, er derfor i første rekke en konsekvens av den nye lovreguleringen. Det vises til redegjørelsen for de økonomiske og administrative konsekvensene av loven i Ot.prp. nr. 92 (1998-99) punkt 15. På flere andre punkter er forskriften en videreføring av dagens regulering. Til enkelte av kapitlene i forskriften knyttes det enkelte bemerkninger nedenfor.

Sikkerhetskravene i kapittel 2 er i hovedsak en videreføring av de sikkerhetsregler Datatilsynet vedtok i 1998.

Reglene i kapittel 3 om internkontroll tilsvarer personopplysningslovens bestemmelser om internkontroll. Reglene bygger på vanlige prinsipper for slik kontrollvirksomhet.

Reglene i kapittel 4 om kredittopplysningsvirksomhet er i hovedsak en videreføring av dagens regulering i påvente av en ny lovregulering av slik virksomhet. Det er kun foretatt enkelte nødvendige tilpasninger til personopplysningsloven.

Det sentrale reservasjonsregisteret, jf. forskriften kapittel 5, skal være selvfinansierende, jf. § 5-4 første ledd. Siden oppdateringsplikten følger av loven, vil Brønnøysundregistrene kunne fastsette priser som medfører at utviklings- og opprettelseskostnadene inntjenes på kort tid.

Bestemmelsene i kapittel 7 om unntak fra melde- og konsesjonsplikten etter loven innebærer en praktisk og håndterlig ordning som ikke er for byrdefull for den enkelte som behandler personopplysninger. En meldeplikt er klart mindre byrdefull enn den gamle ordningen med forutgående konsesjonsbehandling før en virksomhet kunne starte med behandling av personopplysninger.

Kapittel 8 om fjernsynsovervåking er en videreføring av gjeldende bestemmelser. Bestemmelsene medfører derfor ikke nye økonomiske eller administrative konsekvenser.

Det følger av personopplysningsloven § 43 at det skal opprettes en personvernnemnd. De nærmere reglene i forskriften kapittel 9 medfører ikke unødige kostnader i denne sammenheng.

Justis- og politidepartementet

tilrår:

Forskrift til personopplysningsloven (personopplysningsforskriften) fastsettes i samsvar med vedlagte forslag.