Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Innspill fra Friends Fair Trade

Høye og urimelig tollsatser på produkter fra utviklingsland hindrer import fra disse landene, mener importøren Friends Fair Trade.

Null toll-systemet fungerer ikke. Butikken og importøren Friends Fair Trade i Oslo opplever gang på gang at vi blir belastet med høye og helt urimelige tollsatser til tross for att alle våre varer er Fair Trade-produkter importert fra utviklingsland. Mange av varene som vi kjøper kommer til Norge via EU og blir da regnet under tredjelandsreglene. Vi må derfor f.eks. betale høye tollsatser (10,7 prosent) på våre økologiske og Fairtrade-lisensierte klær.

Problemet er at Tollvesenet forlanger dokumentasjon som våre leverandører ikke kan skaffe frem.

Dagligvarer er et annet meget problematisk segment. Nylig ble vi nødt til å betale 27 prosent (!) toll på en sending med juice, og denne tollen kom i tillegg til forskjellige emballasjegebyrer, sukkeravgifter, miljøgebyrer, etc. Resultatet er at juicen blir umulig å selge til en fornuftig pris.

Jeg forstår det så at de samme dagligvarene som pålegges skyhøye avgifter, gebyrer og tollsatser til Norge kan tas inn gratis i Sverige og Danmark.

Dette er nok en viktig grunn til at importen fra utviklingsland er betydelig større i våre naboland.

Per Persson
Friends Fair Trade

Til toppen