Prop. 123 S (2009-2010)

Utbygging og drift av Gudrun

Til innholdsfortegnelse

3 Hovedtrekk i plan for anlegg og drift

3.1 Innledning

Gudrun har gjennomført vurdering av flere alternative feltutbygningsløsninger med tilhørende vertsplattformer og eksportløsninger for olje og gass, både norske og britiske løsninger. Rettighetshaverne har valgt å bygge ut feltet med en enkel prosessplattform på Gudrun, og å transportere ustabilisert olje og rikgass til Sleipnerinstallasjonene.

3.2 Anlegg og drift av rørledningene fra Gudrun

Rørledningssystemet for Gudrun består av to rør fra Gudrun til Sleipner. Ett for eksport av delvis stabilisert olje og ett for eksport av rikgass. Etter prosessering på Sleipner A vil salgsgassen bli overført til Sleipner T hvor gassen blir renset for CO2 før gassen blir transportert til markedet gjennom transportnettverket for norsk gass. Ustabilisert olje fra Gudrun vil på Sleipner A bli vasket for salt før oljen blandes med egenprodusert kondensat fra Sleipner og videresendes til Kårstø for stabilisering. Levetiden for rørene fra Gudrun til Sleipner er 20 år. Det vil bli tilrettelagt for tilkobling av mulige nye felt gjennom et tilkoblingspunkt på gasseksportrørledningen mellom Gudrun og Sleipner.

Traséen for rørledningene er i mest mulig grad lagt i rett linje mellom Gudrun og Sleipner. Oljeeksportrørledningen planlegges lagt i en bue nordøst for Sleipner for å komme inn på østsiden av Sleipner A. Det er flat sjøbunn i området og dybden varier mellom 83 og 108 meter. Gudrunrørledningene forventes lagt i 2012. Gassrøret vil være 14 tommer i diameter og ha en eksportkapasitet på 6 millioner standardkubikkmeter gass per dag. Oljerøret vil være 12 tommer og ha kapasitet til å eksportere 12 000 standardkubikkmeter olje per dag. Overvåkning, inspeksjon, drift og vedlikehold av rørledningene vil bli utført i henhold til myndighetenes krav som en aktivitet integrert med de øvrige drifts- og vedlikeholdsaktivitetene på Gudrun og Sleipner.

3.3 Modifikasjoner på Kårstø

Oljen fra Gudrun vil blandes med Sleipner kondensat og føres i eksisterende rør inn til Kårstø for videre behandling og foredling til salgsprodukter. Anlegget på Kårstø må modifiseres for å kunne håndtere den nye blandingen.

Ved tidspunkt for innsending av plan for utbygging og drift og plan for anlegg og drift er ikke de tekniske løsningene for Kårstø modnet til samme detaljeringsgrad som resten av prosjektet. Modifikasjonene vil bli ferdigstilt samtidig med resten av Gudrunprosjektet og ha oppstart 1.kvartal 2014.

Brønnsstrømmen fra Gudrun inneholder salter, vann og H2S som må håndteres for å unngå driftsproblemer i anlegget på Kårstø. I samarbeid med Gassco er det blitt vurdert hvor i verdikjeden det er mest optimalt å løse disse utfordringene. Basert på en helhetsvurdering er det lagt opp til at salter skal vaskes ut på Gudrun- og Sleipnerplattformene. Reduksjon av H2S-innholdet skal gjøres ved bruk av kjemikalier på Sleipner og/eller ved bruk av filter på Kårstø. Vanninnholdet i oljen skal reduseres så godt som mulig ved separasjon på Gudrun og Sleipner.

3.4 Kostnader

Investeringene i rørledninger i Gudrunprosjektet er estimert til 2,5 milliarder 2010-kroner. Modifikasjonene på Kårstø er beregnet til om lag 700 millioner 2010-kroner.