Prop. 49 S (2013–2014)

Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 173/2013 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2009/33/EF om fremme av renere og mer energieffektive kjøretøy til veitransport

Til innholdsfortegnelse

5 Økonomiske og administrative konsekvenser

Det er foreløpig ikke tatt stilling til hvordan direktivets krav om å fastsette metoder for å ta hensyn til energi- og miljøpåvirkningen skal formuleres. Men uavhengig av dette vil direktivet kunne medføre noe mer arbeid ved at eksplisitte energi- og miljøkrav skal inngå som et av flere krav til anskaffelsen. Omfanget av merarbeidet vil likevel for den enkelte være lite og på lang sikt kan det også føre til besparelser ved reduserte drivstoffkostnader i hele driftslevetiden. Selv om det i eksisterende lovgivning allerede er et krav om at det skal tas hensyn til livssykluskostnader og miljømessige konsekvenser av anskaffelsen, jf. lov om offentlige anskaffelser § 6, har det ikke være bestemte regler for hvordan dette skulle gjøres. Flere virksomheter har utviklet egne energi- og miljøkrav. Denne oppgaven kan nå bli målrettet og rasjonelt utført.

Ved kjøp av offentlig persontransport kan det stilles energi- og miljøkrav til kjøretøy som skal benyttes for å utføre tjenesten. Disse kravene kan være et av flere tildelingskriterier og det vil være den som er ansvarlig for anskaffelsen som bestemmer vektingen mellom kriteriene. Stor vekt på strenge krav kan bety at tilbyder må anskaffe kjøretøy som kan ha en noe høyere utsalgspris enn andre modeller. Men samtidig vil driftskostnadene gå noe ned, pga lavere drivstofforbruk, og over tid antas kostnadsøkningen å være beskjeden.

Direktivet vil ikke føre til behov for budsjettmessige endringer, men tas innenfor gjeldende budsjettrammer.