Prop. 90 S (2013–2014)

Samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 282/2014 om opprettelse av EUs tredje handlingsprogram på området helse (2014–2020)

Til innholdsfortegnelse

3 Nærmere om EUs tredje helseprogram

EUs tredje helseprogram (2014–2020) bygger på de to tidligere helseprogrammene. Programmets overordnede mål er å supplere, støtte og tilføre merverdi til medlemsstatenes politikk, og skal rettes mot tiltak som kan gi merverdi til medlemsstatene. Målene i programmet er, som nedfelt i artikkel 2, 3 og vedlegg 1:

  1. Bedre helsen gjennom forebygging av sykdom og helsefremmende tiltak, blant annet ved å utvikle «best practices» for kostnadseffektive metoder for forebygging, så vel som målrettede tiltak for å forebygge kroniske sykdommer. Programmet vil også arbeide for å fremme evidensbasert informasjon for å forebygge, diagnostisere og behandle smittsomme sykdommer.

  2. Beskytte borgerne mot grensekryssende helsetrusler, blant annet gjennom å bidra til å utvikle felles tilnærminger for bedre koordinering og risikovurdering på området ved krisesituasjoner.

  3. Fremme innovasjon og bærekraftige helsesystemer, blant annet ved å støtte bedre beregninger, planlegging og utdanning for helsepersonell for å møte det forventede underskuddet på kvalifisert helsepersonell i EU i årene fremover. Prioriterte temaer for innovasjon er blant annet medisinsk metodevurdering, eHelse og medisinsk utstyr.

  4. Bedre tilgang til gode og trygge helsetjenester for borgerne, blant annet gjennom økt tilgang til medisinsk ekspertise og informasjon om spesielle tilstander, økt tilgang til bedre kvalitet på helsetjenesten og pasientsikkerhet ved for eksempel å støtte pasientrettigheter over landegrenser. Andre tema er samarbeid om europeiske referansenettverk for blant annet sjeldne sykdommer, forsiktig bruk av antibiotika og høye standarder for kvalitet og sikkerhet for organer.

Programmet kan finansiere tiltak som gir klar EU-merverdi, gjennom blant annet prosjektmidler, samarbeid mellom statenes myndigheter og ved anbud. Programmet legger opp til en finansieringsrate for alle typer midler på 60 %, og i tilfeller med «eksepsjonell nyttighet» kan den øke til 80 %. Videre kan programmet gi tilskudd til uavhengige, ideelle organisasjoner som er viktige på folkehelseområdet og arbeidet som gjøres i EU.

Kommisjonen er ansvarlig for å gjennomføre programmet i tett samarbeid med medlemsstatene. Gjennomføringen vil blant annet gjøres gjennom årlige arbeidsprogram og gjennomføringsrettsakter. Det er utviklet indikatorer, og programmet vil bli fortløpende evaluert. Det vil gjennomføres en midtveisevaluering i 2017. Det vil bli utpekt nasjonale kontaktpunkt i landene for programmet, som vil være ansvarlig for å formidle programmets resultater og informere om programmet. Det vil bli opprettet en komité som skal bistå Kommisjonen med å gjennomføre programmet og fatte gjennomføringsrettsakter.