Europeisk rapport om korrupsjon - GRECOs femte evaluering av Norge er ferdigstilt

Europarådets antikorrupsjonsorgan har evaluert Norges korrupsjonsforebyggende tiltak. I all hovedsak vurderes Norge som et land med lite korrupsjon og med et velfungerende demokrati.

Norge har vært medlem av Europarådets antikorrupsjonsorgan GRECO (Group of States Against Corruption) siden 2001. Siden den gang har Norge vært gjenstand for fem evalueringer. GRECOs femte evalueringsrunde handlet om korrupsjonsforebyggende tiltak rettet mot sentral politisk ledelse (regjeringsmedlemmer, statssekretærer og politiske rådgivere), og politiet.

I GRECOS femte evaluering av Norge, mente GRECO at Norge var et land med lite korrupsjon og med et velfungerende demokrati. GRECO ga likevel 14 anbefalinger til Norge for å gjøre oss enda bedre rustet til å forebygge korrupsjon. Åtte anbefalinger ble gitt til sentral politisk ledelse, og seks anbefalinger ble gitt til politiet.

Norge har i etterkant av evalueringen gitt to skriftlige oppdateringer til GRECO om hvordan vi har fulgt opp de 14 anbefalingene. Den første gangen konkluderte GRECO med at Norge hadde gjennomført fire av anbefalingene. De resterende ti anbefalingene ble enten ansett som delvis gjennomført eller ikke gjennomført.

Den andre skriftlige oppdateringen ble gitt av Norge i 2024. GRECO vurderte da Norges ytterligere tiltak siden første rapport, og konkluderte da med at alle anbefalinger, med unntak av tre, var gjennomført på tilfredsstillende måte.

Når det gjaldt sentral politisk ledelse, mener GRECO at det er behov for konkrete og effektive tiltak for å utbedre ikke-strafferettslige sanksjoner for brudd på etiske standarder og integritetsregler. De mener også at det kan gjøres en større innsats for å gjøre kontakten mellom sentral politisk ledelse og tredjeparter mer åpen, blant annet gjennom rutinemessig offentliggjøring. Som beskrevet i rapporten mener Norge at vi har et tilfredsstillende system for håndtering av politikeres verv og økonomiske interesser, og for kontroll og sanksjoner knyttet til tredjeparter og lobbyister. Alle anbefalingene som GRECO hadde gitt til politiet ble ansett fullt ut gjennomført.

I tråd med GRECOs prosedyreregler, avsluttes evalueringen av det enkelte land når det har gjennomført minst ¾ av anbefalingene på en tilfredsstillende måte. GRECOs vedtakelse av den andre oppfølgingsrapporten avsluttet dermed den femte evalueringen av Norge.

GRECO starter nå sin sjette evalueringsrunde, hvor temaet er forebygging av korrupsjon og vurdering av integritetsfremmende tiltak på kommunalt nivå. Tidspunktet for evaluering av Norge i sjette runde er ikke avklart.