NOU 2005: 15

Obligatorisk tjenestepensjon

Til innholdsfortegnelse

5 FOR 2000-12-22 nr 1413: Forskrift til lov av 24. november 2000 nr. 81 om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven)

Del 1. Informasjon til arbeidstakerne med hjemmel i lov om innskuddspensjon iarbeidsforhold § 2-7 tredje ledd

§ 1-1 . Institusjonens plikter

(1) Institusjonen plikter å gi foretaket tilstrekkelig grunnlagsmateriell slik at foretaket er i stand til å oppfylle sin informasjonsplikt overfor arbeidstakerne.

(2) Lov av 16. juni 1989 nr. 69 om forsikringsavtaler § 19-3, jf. § 19-2, og § 19-4 får anvendelse så langt det passer på innskuddspensjonsordninger i bank og forvaltningsselskap for verdipapirfond.

§ 1-2.Informasjonens innhold

(1) Informasjon etter innskuddspensjonsloven § 2-7 første ledd skal gi arbeidstakerne tilstrekkelig grunnlag til å vite i hvilke tilfelle medlemmene har rett på ytelser fra pensjonsordningen. Det skal dessuten gis informasjon om pensjonskapitalens størrelse, forventet fremtidig alderspensjon og veiledende informasjon om de forutsetninger som er lagt til grunn for beregningen av pensjonens størrelse. Det skal også gis informasjon om risiko og risikovirkninger knyttet til det investeringsvalg som er gjort for pensjonsordningen. Videre skal det gis informasjon om styringsgruppen i de ordninger som har dette, og om hvilke oppgaver den ivaretar.

§ 1-3.Informasjon til arbeidstakerne

(1) Informasjon etter bestemmelsene i § 1-2 skal gis til samtlige arbeidstakere i foretaket, herunder arbeidstakere som ikke er medlemmer av pensjonsordningen. Ved ansettelse av nye arbeidstakere skal tilsvarende informasjon gis.

(2) Informasjonen skal gis så snart pensjonsordningen er opprettet. Deretter skal informasjon gis årlig, herunder om endringer i ordningen. Det skal gis særskilt informasjon ved eventuelle senere endringer av betydning.

Del 2. Fordeling av avkastning mellom foretak og medlemmer med hjemmel i lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold § 3-2 annet ledd

§ 2-1.Andel av avkastning som tilfaller pensjonskapitalen

(1) I denne paragrafen betyr:

  1. Pensjonskapital: pensjonskapital etter inn­skuddspensjonsloven § 1-2 bokstav k.

  2. Avkastning: avkastning på pensjonskapital som forvaltes etter reglene i innskuddspensjonsloven § 3-2, etter at institusjonens administrasjonskostnader knyttet til denne kapitalen er dekket, og etter at det i livsforsikringsselskap og pensjonskasse er foretatt tilleggsavsetninger i henhold til gjeldende regelverk. Avkastning i livsforsikringsselskap eller pensjonskasse omfatter ikke årets endring i kursreguleringsfondet.

(2) Minst 50 prosent av årets avkastning slik den er definert i første ledd punkt b, skal tillegges pensjonskapitalen.

Del 3. Maksimale innskuddsgrenser med hjemmel i lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold § 5-4 første ledd og lov om foretakspensjon § 2-12 tredje ledd

§ 3-1.Definisjoner

(1) I denne delen betyr:

  1. Innskudd: pensjonsinnskudd som foretaket innbetaler for medlem av pensjonsordningen, jf. lov om innskuddspensjon § 5-1 annet ledd.

  2. Lønn: lønn i henhold til innskuddspensjonsloven § 5-5, eller, dersom dette er angitt i forskriften, lov om foretakspensjon § 5-4.

  3. Folketrygdens grunnbeløp (G): det til enhver tid gjeldende grunnbeløp i folketrygden.

§ 3-2.Innskuddsgrenser i innskuddspensjonsordninger

(1) Innskudd for et medlem et enkelt år i henhold til innskuddspensjonsloven § 5-3 første ledd bokstav a skal ikke overstige 1/5 G.

(2) Innskudd for et medlem et enkelt år i henhold til innskuddspensjonsloven § 5-3 første ledd bokstav b, c eller d skal ikke overstige 5 prosent av den delen av medlemmets lønn som ligger mellom 2 G og 6 G og 8 prosent av den delen av medlemmets lønn som ligger mellom 6 G og 12 G. Det skal ikke betales innskudd for lønn under 2 G eller for lønn over 12 G.

§ 3-3.Innskuddsgrenser ved kombinerte pensjonsordninger mv.

(1) Kombinerte pensjonsordninger i henhold til lov om foretakspensjon § 2-12, jf. innskuddspensjonsloven § 2-13, kan bare utformes slik at en ytelsesbasert alderspensjon fastsatt i henhold til

  1. lov om foretakspensjon § 5-2 første ledd bokstav a, eller

  2. lov om foretakspensjon § 5-2 første ledd bokstav c

suppleres med en ordning etter innskuddspensjonsloven der innskudd for medlemmene er fastsatt i henhold til innskuddspensjonsloven § 5-3 første ledd bokstav b, c eller d, eller med en tilsvarende ordning med engangsbetalt alderspensjon etter lov om foretakspensjon.

(2) Dersom foretaket har kombinerte pensjonsordninger hvor ytelsesbasert alderspensjon er fastsatt etter første ledd bokstav a, skal innskudd for et enkelt medlem et enkelt år i henhold til innskuddspensjonsloven § 5-3 første ledd bokstav b, c eller d ikke overstige en fastsatt prosent av lønn sett i forhold til beregnet folketrygd og pensjonsnivå i henhold til regelverket i den ytelsesbaserte pensjonsordningen som angitt i tabellen under:

Tabell 5.1 

Sum av ytelsesbasert alderspensjon og beregnet folketrygd som prosent av medlem- menes lønn, jf. lov om foretakspensjon § 5-4Innskuddsgrense i prosent av lønn mellom 1 G og 12 G
Til og med 50 prosent5 prosent
Til og med 55 prosent4 prosent
Til og med 60 prosent3 prosent
Til og med 65 prosent2 prosent
Til og med 70 prosent1 prosent
Over 70 prosent0 prosent

Det skal ikke betales innskudd for lønn under 1 G eller for lønn over 12 G. Ved innskudd etter innskuddspensjonsloven § 5-3 første ledd bokstav d, kan prosentsatsen ikke settes lavere for lønn mellom 1 G og 6 G enn for lønn mellom 6 G og 12 G. Innskuddsgrensene angitt i dette ledd gjelder tilsvarende for innskuddspremie for engangsbetalt alderspensjon.

(3) Dersom foretaket har kombinerte pensjonsordninger hvor ytelsesbasert alderspensjon er fastsatt etter første ledd bokstav b, skal innskudd for et enkelt medlem et enkelt år i henhold til innskuddspensjonsloven § 5-3 første ledd bokstav b, c eller d ikke overstige en fastsatt prosent av lønn sett i forhold til pensjonsnivå i den ytelsesbaserte pensjonsordningen som angitt i tabellen under:

Tabell 5.2 

Ytelsesbasert alderspensjon Innskuddsgrense i prosent av lønn
0,5 G og lavere4 prosent av den delen av medlemmets lønn som ligger mellom 4 G og 6 G og 10 prosent av den delen av medlemmets lønn som ligger mellom 6 G og 12 G. Det skal ikke betales innskudd for lønn under 4 G eller for lønn over 12 G.
Over 0,5 G og til og med 1 G 10 prosent av den delen av medlemmets lønn som ligger mellom 6 G og 12 G. Det skal ikke betales innskudd for lønn under 6 G eller for lønn over 12 G.

Innskuddsgrensene angitt i dette ledd gjelder tilsvarende for innskuddspremie for engangsbetalt alderspensjon.

Del 4. Utfyllende bestemmelser om pensjonsalder med hjemmel i lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold § 7-1 annet ledd

§ 4-1.Særlige pensjonsaldre

(1) Lavere pensjonsalder enn 67 år gjelder for følgende yrker:

Tabell 5.3 

Pensjonsalder 55 år:Flypiloter
Dykkere
Redningsmenn på helikoptre som tjenestegjør på oljeinstallasjon til havs
Pensjonsalder 60 år:Flybesetningsmedlemmer unntatt piloter
Pensjonsalder 62 år:Yrkessjåfører
Pensjonsalder 65 år:Sykepleiere
Bergverksarbeidere under dagen
Kranførere
Førere av gravemaskiner og bulldoserkjørere
Yrkesakkvisitører i forsikring
Reisende (selgere)
Reingjetere
Ansatte på faste oljeinstallasjoner til havs
Sjåførlærere

(2) For andre yrker kan Finansdepartementet i henhold til lovens § 7-1 annet ledd fastsette lavere pensjonsalder i særlige tilfelle når lovens vilkår er oppfylt.

(3) Ved omdanning av foretakspensjonsordning som har pensjonsalder i henhold til forskrift av 1. desember 2000 nr. 1212 til lov av 24. mars 2000 nr. 16 om foretakspensjon § 3-1 annet ledd, til innskuddspensjonsordning, kan den fastsatte pensjonsalder videreføres.

Del 5. Om flytting av midler knyttet til innskuddspensjon med hjemmel i lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold § 1-3

§ 5-1.Anvendelsesområde

Dette kapittel gjelder flytting fra bank eller forvaltningsselskap for verdipapirfond av midler knyttet til innskuddspensjonsordning etter § 8-5 samt midler knyttet til pensjonskapitalbevis etter § 6-3 i lov av 24. november 2000 nr. 81 om innskuddspensjon i arbeidsforhold når ikke annet følger av annet ledd.

Ved flytting av pensjonsordningens midler mellom livsforsikringsselskaper og pensjonskasser gjelder forskrift av 27. november 1991 nr. 757 om rett til overføring av oppsamlede midler knyttet til kollektiv eller individuell livs- eller pensjonsforsikring. Ved flytting av midler fra forsikringsselskap eller pensjonskasse til bank eller forvaltningsselskap for verdipapirfond gjelder bestemmelsene i kapittel 3 i forskrift av 27. november 1991 nr. 757 om rett til overføring av oppsamlede midler knyttet til kollektiv eller individuell livs- eller pensjonsforsikring ved beregning av de midler som skal overføres. Det samme gjelder ved flytting av kapital i henhold til pensjonskapitalbevis.

§ 5-2.Regelverket

Institusjonen skal sørge for at det fremgår av regelverket for pensjonsordningen at foretaket har rett til å flytte ordningens midler til en annen institusjon. Det skal også fremgå hvordan dette skal gjøres.

§ 5-3.Dekning av utgifter

Avgivende institusjon kan beregne et rimelig gebyr til dekning av utgifter ved flyttingen. Gebyret kan under ingen omstendigheter settes høyere enn 5.000 kroner.

Ved flytting som nevnt i § 5-8 i forskriften her av kapital i henhold til pensjonskapitalbevis kan gebyret ikke settes høyere enn 200 kroner.

Institusjonen kan ikke kreve dekning av kostnader knyttet til flytting av en pensjonsordning utover det som fremgår av denne paragraf. Kompensasjon for långivers rentetap eller gevinst ved førtidig innfrielse av fastrenteavtaler (rentetapserstatning) kan avtales mellom partene. Gebyret kan ikke dekkes ved å belaste innestående på innskuddsfondet eller ved belastning av pensjonskapitalen.

§ 5-4.Overføring til ny innskuddspensjonsordning

Flytting av midler knyttet til innskuddspensjonsordning kan bare foretas til innskuddspensjonsordning i ny institusjon, med mindre annet følger av lov om foretakspensjon eller innskuddspensjonsloven. Tilsvarende gjelder ved flytting av kapital i henhold til pensjonskapitalbevis.

§ 5-5.Arbeidstakernes rettigheter

Foretaket har adgang til å inngå en fastrenteavtale med institusjonen, dvs. rentesatser, gebyrer og andre kostnader er bundet for hele avtaleperioden eller kan bare reguleres på visse tidspunkt som er fastsatt i avtalen. Flytting av midler må ikke medføre reduksjon i den enkelte arbeidstakers opptjente pensjonskapital. Eventuell rentetapserstatning fra institusjonen ved flytting av fastrenteavtale skal tillegges pensjonskapitalen.

§ 5-6.Informasjon

Styringsgruppen og arbeidstakerne skal gis informasjon om virkningene av flyttingen, jf. bestemmelsene i innskuddspensjonslovens § 2-7 og del 1 i forskriften her.

§ 5-7.Arbeidstakernes uttalelsesrett

Flytting av midler i en pensjonsordning kan ikke gjennomføres uten at arbeidstakerne har hatt anledning til å uttale seg. I ordninger som har styringsgruppe, jf. innskuddspensjonsloven § 2-6 er det styringsgruppen som skal uttale seg.

§ 5-8.Fratrådte arbeidstakere

Flytting av fratrådte arbeidstakeres kapital i henhold til pensjonskapitalbevis kan bare foretas etter vedkommendes eget valg etter innskuddspensjonslovens § 6-3. Mottakende institusjon skal utstede nytt pensjonskapitalbevis.

Ved overføring av midler som skal anvendes til individuell pensjonsavtale etter skatteloven har den mottakende institusjon plikt til å påse at forskrift av 19. november 1999 nr. 1158 § 6-47 om individuelle pensjonsavtaler etter skatteloven (IPA) blir overholdt. Avgivende institusjon har plikt til å gi mottakende institusjon den informasjon som er nødvendig for å kunne beslutte om midlene er omfattet av innskuddspensjonsloven eller IPA-regelverket.

Første og annet ledd gjelder tilsvarende ved flytting av pensjonskapitalbevis utstedt i henhold til innskuddspensjonsloven § 7-2 første ledd.

§ 5-9.Oppgjørsfrist

Fristen for å flytte midlene er to måneder. Dersom flyttingen gjelder en pensjonsordning med en pensjonskapital på 10 millioner kroner eller mer, er fristen:

  1. fire måneder for kontrakt med beløp på inntil 50 millioner kroner,

  2. åtte måneder for kontrakt med beløp på 200 millioner kroner eller mer.

Fristen løper fra det tidspunkt oppsigelsen er kommet frem til institusjonen.

Ved fornyelse av fastrenteavtaler kan det avtales andre frister enn nevnt i første ledd. Fristene som nevnt i første ledd nr. 1 - 3, kan forlenges dersom institusjonen og foretaket avtaler fristforlengelse etter at foretaket har meldt flytting av pensjonsordningen. Fristforlengelse kan også avtales ved inngåelse av avtale om innskuddspensjon med investeringsvalg på samme vilkår som gjelder for institusjonens avtale med forvaltningsselskapet for verdipapirfond om forlenget innløsningsfrist eller suspensjon av innløsningsrett etter lov av 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond § 6-9 og § 6-10.

Hvis det foretas et midlertidig oppgjør, skal det avtales hvordan og med hvilken frist sluttoppgjør skal foretas.

Del 6. Ikrafttredelse

§ 6-1.Ikrafttredelse

(1) Forskriften trer i kraft 1. januar 2001.

Til forsiden