Ot.prp. nr. 68 (2002-2003)

Om lov om endringer i lov 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond mv.

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning - proposisjonens hovedinnhold

1.1 Generelt

Finansdepartementet fremmer i denne proposisjonen forslag til endringer i lov 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond og lov 19. juni 1997 nr. 79 om verdipapirhandel. Videre fremmes det forslag til endringer i lov 15. januar 1999 nr. 2 om revisjon og revisorer. Det fremmes også forslag til mindre endringer i enkelte andre lover.

1.2 Endringer i verdipapirfondloven

Bakgrunnen for endringene i lov 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond er endringer i EØS-reglene som svarer til rådsdirektiv 85/611/EØF om samordning av lover, forskrifter og administrative beslutninger om visse foretak for kollektiv investeringer i verdipapirer (UCITS-direktivet). Direktivet ble endret ved europaparlaments- og rådsdirektiv 2001/107/EF med bestemmelser om forvaltningsselskapenes virksomhet og forenklet prospekt. Videre ble direktivet endret ved europaparlaments- og rådsdirektiv 2001/108/EF med endringer i reglene for verdipapirfondenes investeringer. Disse to direktivene er allerede delvis gjennomført i norsk rett, jf. lov 15. juni 2001 nr. 48 og omtale i Ot. prp. nr. 98 (2000-2001). På det tidspunktet forrige lovendring ble behandlet var imidlertid ikke endringsdirektivene endelig vedtatt, og det skjedde en rekke endringer i forhold til de opprinnelige endringsforslagene. Det er derfor behov for ytterligere endringer for fullt ut å gjennomføre direktivendringene i norsk rett. Endringsdirektivene er tatt inn i EØS-avtalen, og fristen for gjennomføring er 13. august 2003.

Som følge av EØS-regler som svarer til europaparlaments- og rådsdirektiv 2001/107/EF foreslås det enkelte nye bestemmelser i verdipapirfondloven vedrørende søknad om tillatelse til å drive virksomhet etter loven. Det foreslås blant annet regler om hvilke opplysninger som skal fremgå av søknaden og om Kredittilsynets saksbehandling. Videre foreslås enkelte endringer i reglene om depotmottaker, om tilsyn med forvaltningsselskap for verdipapirfond, samt om adgangen for utenlandske forvaltningsselskaper til å drive virksomhet i Norge og for norske forvaltningsselskaper til å drive virksomhet i andre stater. I proposisjonens kapittel 4 og 6 foreslås enkelte endringer i reglene om prospekt og delårsrapporter. Sentralt i denne forbindelse er at det foreslås regler om at forvaltningsselskapet skal påse at det utarbeides et forenklet prospekt for hvert av de fond selskapet forvalter. Det foreslås også enkelte endringer i reglene om innholdet i det vanlige prospektet («fullstendig prospekt»). I kapittel 7 foreslår departementet at verdipapirfondloven endres slik at forvaltningsselskap for fond i tillegg til å drive fondsforvaltning skal kunne tilby individuell porteføljeforvaltning. Endringen legger blant annet til rette for at forvaltningsselskaper skal kunne forvalte midler på vegne av enkeltinvestorer (som for eksempel pensjonsfond). Dette er en tjeneste som i dag er forbeholdt verdipapirforetak. For de foretakene som velger å benytte seg av denne adgangen foreslås det flere nye krav til foretaket og virksomheten. Blant annet foreslås det at en rekke av bestemmelsene i verdipapirhandelloven skal få anvendelse for slike foretak og for slik virksomhet. Videre foreslås det i kapittel 8 at forvaltningsselskap med tillatelse til å tilby individuell porteføljeforvaltning også skal kunne tilby tilleggstjenester i form av investeringsrådgivning samt oppbevaring og forvaltning av andeler i andre fond enn de selskapet selv forvalter. Det vises til fremstillingen i kapittel 2 til 12.

Som følge av EØS-regler som svarer til europaparlaments- og rådsdirektiv 2001/108/EF fremmer departementet et lovforslag som innebærer en teknisk gjennomføring av direktivets ulike bestemmelser om investeringsområdet for verdipapirfond, herunder utvidet adgang til å investere i pengemarkedsinstrumenter, bankinnskudd, unoterte derivater og verdipapirfondsandeler. Departementet foreslår i tillegg enkelte tekniske endringer i reglene om risikospredning og beregningen av denne risikoen, herunder regler om indeksfond. Departementet foreslår også at det åpnes opp for såkalt «dekket shortsalg» etter nærmere bestemmelser i forskrift, det vil si at fondet etter nærmere angitte vilkår skal kunne selge aksjer det ikke eier. Slikt salg vil være i overensstemmelse med direktivet.

Det vises til fremstillingen i kapittel 2 og 13 til 15.

1.3 Endringer i verdipapirhandelloven

For det første foreslås enkelte forenklinger i regelverket om rapportering av ansatte og tillitsvalgtes egenhandel, jf. verdipapirhandelloven kapittel 2a. For det andre foreslås en forskriftshjemmel til å pålegge verdipapirforetak plikt til å foreta lydopptak i tilknytning til utføring av investeringstjenester og tilknyttede tjenester. Forslaget vil blant annet kunne legge til rette for en mer effektiv håndhevelse av verdipapirhandellovens regler om innsidehandel og kursmanipulering. For det tredje foreslås en lovendring som sikrer Kredittilsynet hjemmel til å pålegge tilbydere av teletjenester å gi opplysninger om identiteten til brukere som er mistenkt for å ha brutt verdipapirhandelloven § 2-1 første ledd, § 2-2 første ledd og § 2-6. Forslaget vil blant annet gjøre det mulig for Kredittilsynet å innhente nødvendig informasjon hurtig og effektivt ved mistanke om grove lovovertredelser, noe som må antas å bidra til et mer effektivt tilsyn. I tillegg foreslår departementet enkelte endringer i verdipapirhandelloven av mer redaksjonell art.

Det vises til fremstillingen i kapittel 16 til 18.

1.4 Endringer i revisorloven

Det fremmes i lovforslaget også enkelte endringer i lov 15. januar 1999 nr. 2 om revisjon og revisorer (revisorloven). Lovforslaget bygger på forslag fra Kredittilsynet i brev 5. og 7. desember 2001.

Det foreslås at det gis adgang til å godkjenne inntil to års praksis fra Riksrevisjonen som relevant praksis i forhold til kravet om tre års praksis for å bli godkjent som registrert eller statsautorisert revisor. Etter gjeldende rett er det kun adgang til å godkjenne inntil ett års praksis fra Riksrevisjonen.

Videre foreslår departementet at det åpnes for at Kredittilsynet gis adgang til ved enkeltvedtak å gjøre unntak fra lovens krav om fast kontorsted i Norge. Det foreslås at kravet erstattes med et krav om oppbevaring av revisors dokumenter på et fast sted her i riket på en i loven nærmere fastsatt måte.

Det foreslås innført et krav om at revisjonsberetningen for revisjonspliktige skal være på norsk i likhet med det som gjelder for årsregnskapet etter regnskapsloven.

Departementet foreslår dessuten en reduksjon i revisors oppgaveplikter ved at gjeldende krav om å gi opplysninger til revisorregisteret om medlemskap i revisororganisasjon oppheves. Det foreslås også at kravet om å gi opplysninger om navn på samtlige godkjente revisorer i revisjonsselskap erstattes av et krav om å gi opplysninger om navn på ansvarlige revisorer.

Det vises til fremstillingen i kapittel 19 til 23.

Til forsiden