Ot.prp. nr. 72 (2002-2003)

Lov om tiltak mot hvitvasking av utbytte fra straffbare handlinger mv. (hvitvaskingsloven)

Til innholdsfortegnelse

16 Merknader til de enkelte bestemmelser

Til § 1 Lovens formål

Formålet med loven er å forebygge og bekjempe hvitvasking av utbytte fra straffbare handlinger. Lovens formål vil bl.a. kunne ha betydning for tolkning av lovens bestemmelser. Det vises til omtale i punkt 4.3.4.1 og i punkt 3.3.

Når det gjelder forståelsen av begrepet «utbytte» i denne loven, legges det til grunn samme forståelse som etter straffeloven § 317.

Til § 2 Begreper

I nr. 1 angis at det med rapporteringspliktig i denne loven skal forstås virksomhet eller person som nevnt i § 4. Dette omfatter alle virksomheter, fysiske og juridiske personer som faller inn under § 4. Dette inkluderer også foretak og personer mv. som utfører tjenester på vegne av virksomheter og personer som nevnt i § 4. Det vises til omtale i punkt 4.3.4.2.

I nr. 2 angis at med transaksjoner menes enhver overføring, formidling, ombytting eller plassering av formuesgoder. Opplistingen er ikke ment å være uttømmende. Begrepet skal tolkes vidt. Bl.a. anses åpning av konto og søknad om lån som en transaksjon. Det vises til omtale i punkt 4.3.4.2.

Til § 3 Geografisk virkeområde

Første ledd fastsetter at loven gjelder for rapporteringspliktige som er etablert i Norge. Dette omfatter filialer av utenlandske virksomheter i Norge. Det vises til omtale i punkt 4.4.5.

Annet ledd angir en hjemmel for Kongen til å fastsette forskrift om lovens anvendelse for Svalbard og Jan Mayen og til å eventuelt fastsette særregler. Det vises til omtale i punkt 4.4.5.

Til § 4 Anvendelsesområde

Første ledd

Nr. 1, nr. 2, nr. 5, nr. 6, nr. 7og nr. 11 er videreføring av gjeldende regler, jf. finansvl. § 2-17, jf. § 2-1. Som finansinstitusjon regnes også selskap eller annen institusjon som er morselskap i finanskonsern eller morselskap i en del av dette.

I nr. 3 foreslås at e-pengeforetak er omfattet av regelverket. Det vises til lov 13. desember 2002 nr. 74 om e-pengeforetak og Ot.prp. nr. 91 (2001-2002), jf. omtale i punkt 5.2.5.

I nr. 4 foreslås at foretak og personer som driver virksomhet som består i overføring av penger eller pengefordringer skal omfattes av forslaget.

I nr. 8 fastsettes at pensjonskasser er omfattet, jf. omtale i punkt 5.2.

Etter nr. 9 skal postoperatører omfattes ved formidling av postsendinger. Avgrensningen er ikke knyttet til konsesjonspliktig postformidling etter postloven § 4. All formidling av postsendinger omfattes, herunder utgående, grensekryssende postformidling. Det vises til omtale i punkt 10.2.5.

Etter nr. 10 skal også verdipapirregistre omfattes, jf. omtale i punkt 5.10.

Annet ledd

I nr.1 og nr. 2 fastsettes at statsautoriserte, registrerte revisorer og autoriserte regnskapsfører omfattes, jf. omtale i punkt 5.3.5. Anvendelsesområdet er knyttet til konsesjonspliktig virksomhet, jf. lov 15. januar 1999 nr. 2 om revisjon og revisorer (revisorloven) og lov 18. juni 1993 nr. 109 om autorisasjon av regnskapsførere (regnskapsførerloven).

I nr. 3 fastsettes at eiendomsmeglere og boligbyggelag omfattes av regelverket. Boligbyggelag omfattes i den grad de utøver tjenester som kan karakteriseres som eiendomsmegling. Det vises til omtale i punkt 5.4.

Nr. 4og nr. 5 bygger på gjeldende regler i finansvl. § 2-17, jf. § 2-1 og hvitvaskingsforskriften § 1.

Nr. 6er en videreføring av en tilsvarende bestemmelse i hvitvaskingsforskriften § 1 første ledd nr. 4 bokstav d, jf. omtale i punkt 5.2.1.

I nr. 7 fastsettes at advokaterog andre som ervervsmessig eller stadig yter selvstendig juridisk bistand, omfattes av regelverket når de bistår eller opptrer på vegne av klienter ved planlegging eller utførelse av finansielle transaksjoner, transaksjoner som gjelder fast eiendom eller løsøregjenstander som nevnt i nr. 8.

Begrepet finansielle transaksjoner skal tolkes vidt, jf. § 2 nr. 2 og omtale i punkt 5.5. De forhold som er nevnt i arbeidsgruppens alternativ 1 (se punkt 5.5.3) vil konsumeres av denne bestemmelsen.

De finansielle transaksjoner som utløser regelverkets anvendelsesområde for advokater er ikke sammenfallende med forståelsen av mistenkelige transaksjoner som utløser rapporteringsplikt, jf. lovforslaget § 7.

I nr. 8 fastsettes at loven gjelder for forhandlere av gjenstander ved transaksjoner i kontanter på 40 000 norske kroner eller mer eller et tilsvarende beløp i utenlandsk valuta. Med transaksjoner vises her til begrepsforklaring i § 2 nr. 2. Det vises til omtale i punkt 5.6.

Nr. 9 om lovens anvendelse for personer og foretak som tilbyr tilsvarende tjenester som nevnt i nr. 1 til 7 mot vederlag er omtalt i punkt 5.8.

Tredje ledd fastslår at lovens regler også gjelder for personer og foretak som utfører tjenester på vegne av institusjon eller person som nevnt i denne bestemmelsen. Ansvaret for den som utfører tjenester på vegne av en advokat eller en annen som er nevnt i annet ledd nr. 7 er begrenset på samme måte som for vedkommende selv. Medhjelperen vil dermed bare omfattes av loven dersom han bistår en advokat eller en annen som ervervsmessig eller stadig yter selvstendig juridisk bistand, og bare når det gjelder den type transaksjoner som nr. 6 nevner. Tilsvarende gjelder for medhjelpere til andre grupper som bare omfattes av loven på nærmere vilkår.

Etter fjerde ledd gjelder loven §§ 7, 8, 11, 16 og 17 for advokater som opptrer som bostyrere, jf. konkursloven § 77. Det vises til omtale i punkt 5.5.5.

Etter femte ledd kan Kongen i forskrift fastsette at hele eller deler av loven skal gjelde for spillvirksomhet, inkassoforetak og regulerte markeder. Det vises til omtale i hhv. punkt 5.7, 5.9 og 5.11.

Til § 5 Identitetskontroll

Bestemmelsen er i hovedsak en videreføring av finansvl. § 2-17 første ledd, jf. hvitvaskingsforskriften §§ 2 flg.

Kravene i tredje ledd er noe endret i forhold til gjeldende rett, som følge av at strafferammebegrensningen foreslås opphevet, jf. omtale i punkt 6.1.4. Videre foreslås en utvidelse ved at rapporteringspliktige også skal kreve legitimasjon ved mistanke om at transaksjonen har tilknytning til forhold som rammes av straffeloven § 147 a eller § 147 b. Det vises til omtale i punkt 7.1.5.

Til § 6 Registrering av opplysninger

Bestemmelsen er omtalt i punkt 7.2.4.

Til § 7 Undersøkelses- og rapporteringsplikt

Det foreslås å utvide undersøkelses- og rapporteringsplikten ved å oppheve den gjeldende strafferammebegrensningen på bøter og fengsel i inntil 6 måneder. Det vises til omtale i punkt 6.1.4. Bestemmelsen gjelder etter siste punktum også tilsvarende for ansatte. Dette omfatter også innleid temporær arbeidskraft. Bestemmelsen er for øvrig i hovedsak en videreføring av finansvl. § 2-17 tredje ledd, jf. hvitvaskingsforskriften §§ 9 og 10.

Når det gjelder plikten for de nye rapporteringspliktige, vises til omtale i punkt 6.2.

Første ledd gjelder tilsvarende for den rapporteringspliktiges ansatte, jf. omtale i punkt 5.12.

Til § 8 Oppbevaring av opplysninger mv.

Bestemmelsen er delvis en videreføring av gjeldende rett, jf. § 2-17 annet ledd, jf. hvitvaskingsforskriften §§ 7 og 8. Det foreslås imidlertid å oppheve alternativet om at det kan oppbevares henvisning til legitimasjonsdokumenter. Det skal således oppbevares kopi av slike dokumenter. Det vises til omtale i punkt 7.2.

Til § 9 Om gjennomføring av mistenkelige transaksjoner

Bestemmelsen bygger på finansvl. § 2-17 femte ledd, jf. hvitvaskingsforskriften § 11.

Til § 10 ØKOKRIMs plikt til å slette opplysninger

Forslaget bygger på finansvl. § 2-17 sjette ledd tredje punktum, jf. hvitvaskingsforskriften § 13. Bestemmelsen er endret som følge av at strafferammebegrensningen foreslås opphevet, jf. omtale i punkt 6.1.4.

Til § 11 Forholdet til taushetsplikt

Første ledd er omtalt i punkt 11.1.5. Reglene bygger på finansvl.§ 2-17 fjerde ledd tredje punktum.

I annet ledd foreslås at finansinstitusjoner kan utveksle opplysninger om kundeforhold som ledd i tiltak mot hvitvasking av utbytte fra straffbare handlinger og forhold som rammes av straffeloven § 147 a eller § 147 b. Det vises til omtale i punkt 11.2.4.

I tredje ledd foreslås at ØKOKRIM skal kunne gi opplysninger i hvitvaskingsmeldinger til andre offentlige myndigheter enn politiet som har oppgaver knyttet bl.a. til bekjempelse av internasjonal terrorisme, uavhengig av om opplysningene har sammenheng med straffbare forhold eller ikke. Det vises til omtale i punkt 11.3.4.

Til § 12 Unntak fra advokaters rapporteringsplikt m.v.

Det foreslås at advokater mv. unntas fra rapporteringsplikt om forhold de har fått kjennskap til gjennom arbeidet med å fastslå klientens rettsstilling eller om forhold de har fått kjennskap til før, under og etter en rettssak. Unntaket gjelder bare rapportering av forhold som har direkte tilknytning til rettstvisten.

Det sentrale i arbeidet med å fastslå «klientens rettsstilling» er tolkning og subsumsjon. Unntaket bør ikke tolkes videre enn hensynet bak unntaket tilsier.

Unntakene for advokaters rapporteringsplikt mv. gjelder tilsvarende for advokatens medhjelpere, jf. § 4 tredje ledd. Det vises til omtale i punkt 6.1.4 og 6.3.

Til § 13 Kontroll- og kommunikasjonsrutiner

Forslaget bygger på § 2-17 tredje ledd fjerde punktum, jf. hvitvaskingsforskriften § 12. Det legges til grunn at det i forskrift kan fastsettes nærmere regler, jf. lovforslaget § 18. Det vises til omtale i punkt 7.3.

Til § 14 Kontrollutvalget for tiltak mot hvitvasking av utbytte fra straffbare handlinger

Kontrollutvalgets virksomhet foreslås videreført. Forslaget bygger på finansvl. § 2-17 a. Det er foretatt enkelte tekniske endringer i ordlyden i forhold til gjeldende rett. Det legges til grunn at det kan fastsettes nærmere regler om oppgavene og saksbehandlingen til utvalget i forskrift. Det vises til omtale i kapittel 9.

Til § 15 Elektroniske overvåkningssystemer

Bestemmelsen er ny. Det vises til omtale i punkt 7.5.

Til § 16 Straff

Bestemmelsen bygger på reglene i finansvl. § 5-1. Det vises til omtale i punkt 13.1.4.

Til § 17 Pålegg og tvangstiltak

Bestemmelsen bygger på reglene i finansvl. § 5-2. Med tilsynsorgan menes organ som er pålagt tilsynsoppgaver i lov eller i medhold av lov . Det vises for øvrig til omtale i punkt 13.2.4.

Til § 18 Forskrifter

Det foreslås at departementet i forskrift kan fastsette regler til utfylling og gjennomføring av bestemmelsene i loven, samt unntak fra enkelte eller flere av bestemmelsene i loven for visse rapporteringspliktige. Det vises til omtale i kapittel 12.3.

Til § 19 Ikrafttredelse og overgangsregler

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Kongen kan fastsette overgangsregler.

Til § 20 Endringer i andre lover

I nr. 1 foreslås at lov 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner § 2-1 annet ledd, § 2-17, § 2-17a og § 5-1 første ledd annet punktum oppheves. Det vises til omtale i punkt 4.2.4 og 15.1.

I nr. 2 foreslås en endring i lov 24. mai 1985 nr. 28 om Norges Bank og pengevesenet § 12 annet ledd annet punktum. Det vises til omtale i punkt 15.2.

I nr. 3 foreslås en endring i lov 7. desember 1956 nr. 1 om tilsynet for kredittinstitusjoner, forsikringsselskaper og verdipapirhandel m.v. § 6 annet ledd. Det vises til omtale i punkt 15.3.

Til forsiden