Ot.prp. nr. 73 (2000-2001)

Om lov om endringer i lov 11. juni 1993 nr. 100 om anlegg og drift av jernbane, herunder sporvei, tunnelbane og forstadsbane m.m. (jernbaneloven)

Til innholdsfortegnelse

4 Økonomiske, administrative og sikkerhetsmessige konsekvenser

Samferdselsdepartementet har i høringsnotatet anført følgende vedrørende konsekvenser av forslagene:

Forslaget om hjemmel for opprettelse av en undersøkelseskommisjon for jernbaneulykker vil ved en utvidelse av HSLs virkeområde medføre økte lønns- og driftsutgifter for 2 til 3 stillinger, utredningsmidler og nødvendige kontorlokaler m.v. Dette vil innebære en økning av budsjettet for undersøkelseskommisjonen på om lag 3 mill. kr på årsbasis. Det må også foretas navneendring av kommisjonen, og det vil påløpe en engangskostnad med dette.

........

Hjemmel for å innføre tvangsmulkt dersom jernbanevirksomhetene ikke følger pålegg m.v. fra tilsynet ved brudd på jernbanelovgivningen, vil kunne føre til noe administrativt økte oppgaver for tilsynet, i den grad slik mulkt blir ilagt. Imidlertid antar departementet at hjemmelen vil medføre at jernbanevirksomhetene i økt grad vil følge opp tilsynets pålegg for ikke å bli pålagt å betale slik mulkt.

Forslagene om hjemmel for opprettelse av en undersøkelseskommisjon for jernbane samt ytterligere sanksjonsmyndighet for tilsynsmyndighetene ved mulighet for ileggelse av tvangsmulkt, antas å kunne bidra til økt sikkerhet innen jernbanesektoren.

De øvrige forslagene er av mer klargjørende art og har ingen vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser.

4.1 Høringsinstansenes syn

Finansdepartementetviser til at Samferdselsdepartementet har anslått merkostnader på ca 3 mill. kr per år for å utvide HSLs virkeområde til å omfatte jernbaneulykker, samt en engangskostnad som følge av navneendring av kommisjonen. Finansdepartementet forutsetter at de økte utgiftene som følge av utvidelsen av HSLs virkeområde dekkes innenfor Samferdselsdepartementets eksisterende budsjettramme.

Jernbaneverket viser til at opprettelse av en uavhengig undersøkelseskommisjon for jernbaneulykker vil innebære et økonomisk og administrativt merarbeid for jernbanevirksomhetene i form av bistand til kommisjonen med dokumentasjon og oppklarende spørsmål. Det fremgår videre:

«Det konkrete omfang av slik bistand vil naturlig nok avhenge av omfanget av ulykker og uønskede hendelser og er derfor vanskelig å stipulere på forhånd. Noe personalressurser må imidlertid forutsettes avsatt til dette formålet.»

4.2 Departementets vurderinger

Når det gjelder økonomiske konsekvenser av utvidelse av HSLs virkeområdet til å omfatte jernbanesektoren, er det foreløpig stipulert ut fra en skjønnsmessig vurdering at det vil være et personalbehov på 2-3 medarbeidere. Departementet kan imidlertid ikke utelukke at det gjennom erfaring med oppbygging av virksomheten senere kan vise seg å være et behov for flere ressurser. Dette er forhold som departementet vil måtte komme tilbake til i forbindelse med de årlige budsjetter.

Til Jernbaneverkets anførsel om at opprettelse av en uavhengig granskningskommisjon på jernbane vil føre til merarbeid for jernbanevirksomhetene for å «bistå» kommisjonen, vil departementet bemerke at de ressurser som virksomhetene i dag bruker på interne kommisjoner, i slike tilfeller må antas å gå ned. Departementet regner med at selv om virksomhetene internt gransker sine ulykker og alvorlige hendelser, vil dette ikke bli så omfattende i de tilfeller hvor undersøkelseskommisjonen har ansvaret for granskningen.