Ot.prp. nr. 93 (2001-2002)

Om lov om endringer i lov 8. april 1981 nr. 7 om barn og foreldre (fastsettelse og endring av farskap)

Til innholdsfortegnelse

2 Erkjennelse av farskap ved svangerskapskontroll

2.1 Gjeldende rett

I de tilfellene der mor ikke er gift kan en mann erkjenne farskapet under svangerskapet eller etter at barnet er født, jf. barneloven § 4 første ledd. Erkjennelsen kan gjøres i fødselsmeldingen eller ved personlig fremmøte for folkeregisteret, fylkestrygdekontoret eller en dommer. Dersom far er i utlandet kan farskap erkjennes for norsk diplomatisk tjenestemann eller konsulær tjenestemann eller skipsføreren dersom far er ombord på et norsk skip i utenriksfart. Far må legitimere seg når han undertegner farskapserkjennelsen. Erkjennelsen må godtas skriftlig av mor eller være gitt av den som mor har oppgitt som far.

Det offentlige har et selvstendig ansvar for å få fastsatt farskapet, jf. barneloven § 5. Dersom ingen erkjenner farskapet sendes saken til fylkestrygdekontoret, som kan pålegge blodprøve og DNA-test av de menn som kan være far til barnet og av barnet. Fylkestrygdekontoret kan utstede et farskapsforelegg mot den som trolig er faren, jf. barneloven § 11. Erkjennes ikke farskapet av den som har fått et slikt forelegg, sendes saken til retten, jf. barneloven § 13.

2.2 Bakgrunn og problemstillinger

I perioden 1981-85 ble 20 % av alle barn i Norge født utenfor ekteskap. I dag er denne gruppen på 49,6 %. Det vil si at det er like vanlig å bli født av ugifte foreldre som av gifte. De fleste fedre som ikke er gift ved barnets fødsel er samboere. Det er grunn til å tro at de fleste fedre erkjenner farskap etter eget ønske, og at en veldig stor gruppe gjør dette på sykehuset i forbindelse med barnets fødsel.

Den Norske Jordmorforening og Jordmorforbundet NSF, har tidligere tatt til orde for at farskap bør erkjennes ved svangerskapskontroll. I dag kan jordmødre bare ta imot farskapserkjennelse i forbindelse med fødselen. Jordmorganisasjonene opplever det som lite heldig at jordmødrene rett etter fødselen skal avkreve fedrene farskapserkjennelse og be dem legitimere seg. For å avhjelpe dette, har departementet i brev til fødeinstitusjonene orientert om at jordmor eller lege ikke har noen plikt til å innhente farskapserkjennelse. De har imidlertid plikt til å tilby faren å erkjenne farskapet. Dersom faren ikke ønsker å erkjenne, skal trygdeetaten ta hånd om farskapsfastsettelsen. Det skal derfor sendes melding til bidragsfogden i de tilfellene hvor farskap ikke er fastsatt. Dersom far har motforestillinger mot å legitimere seg på fødeavdelingen, kan han vente til senere med å undertegne erkjennelsesblanketten, men han må da oppsøke en offentlig instans som er bemyndiget til å motta farskapserkjennelse. Barne- og familiedepartementet har ikke stilt seg avvisende til at det innføres rutiner som gjør at far kan erkjenne farskapet før han forlater fødeavdelingen uten at dette gjøres direkte etter fødselen. En forutsetning for dette er at erkjennelsen tas imot av jordmor/lege på fødeavdelingen (som ikke nødvendigvis er den samme som tok imot barnet) og at faren får informasjon om rutinene for dette.

2.3 Høringsnotatets forslag til endring i regelverket for erkjennelse av farskap

Mange vordende mødre, også ugifte, går til kontroll hos jordmor på helsestasjonen. Det er ikke uvanlig at fedrene deltar på en eller flere kontroller. Departementet antar at forholdene vil ligge godt til rette, både praktisk og mentalt for foreldrene, for at farskap kan erkjennes under disse forholdene, forutsatt at jordmødrene får tilstrekkelig informasjon om oppgaven og regelverket. Departementet mener derfor at barneloven § 4 bør utvides slik at erkjennelse av farskap kan tas imot ved svangerskapskontroll. Dette er imidlertid utelukkende ment som et tilbud under svangerskapet. Etter fødselen vil foreldrene måtte benytte seg av de andre mulighetene for erkjennelse som finnes, se over under punkt 2.1.

Svangerskapskontroll utføres hovedsakelig av jordmødre tilknyttet kommunehelsetjenesten, almenleger eller spesialister i gynekologi. Alle kvinner får også et tilbud om ultralyd rundt 18. svangerskapsuke. Ved ultralydundersøkelsen er det vanlig at fedrene deltar. Farskapserkjennelse under svangerskapet vil derfor kanskje særlig være aktuelt i forbindelse med denne undersøkelsen.

Det kan reises spørsmål ved om alle som mottar kvinner til svangerskapskontroll skal kunne ta imot farskapserkjennelse, eller om denne bemyndigelse skal forbeholdes enkelte grupper. Blant annet er det viktig at de som tar imot en slik erkjennelse til enhver tid er godt informert om gjeldende regelverk og rutiner. Et alternativ kunne derfor være at myndigheten til å ta imot farskapserkjennelser ved svangerskapskontroll ble forbeholdt de instanser som i særlig grad er spesialiserte på dette området. Det kan imidlertid være vanskelig å finne en naturlig og praktisk avgrensning.

Departementet foreslår etter dette at alle leger og jordmødre skal kunne motta farskapserkjennelser i forbindelse med svangerskapskontroll.

2.4 Høringsinstansenes syn

I alt ni høringsinstanser har uttalt seg spesielt om dette forslaget: Dommerforeningens utvalg for familierett, arverett, skifte og personrett, Offentlige familiekontorers organisasjon (OFO), Aleneforeldreforeningen(AFFO), Statens Ungdoms- og Adopsjonskontor, Juridisk rådgiving for kvinner, Kirkens familievern, Nord-Hålogaland Bispedømmeråd, Sør-Hålogaland Bispedømmeråd og Likestillingssenteret. Åtte av høringsinstansene er positive til forslaget. Aleneforeldreforeningen(AFFO) er således den eneste høringsinstansen som har visse innvendinger. I tillegg har tre høringsinstanser uttalt seg generelt positiv til alle departementets forslag. Disse er: Fylkesmannen i Hordaland, Det Juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo og Fylkesmannen i Vestfold.

Den Norske Jordmorforening og Norsk Sykepleierforbund (NSF) er tilfredse med at departementet har tatt foreningenes innvendinger til farskapserkjennelse i forbindelse med fødsel alvorlig, og er positive til forslaget om å utvide muligheten til erkjennelse av farskap under svangerskapet. Norsk Sykepleierforbund uttaler blant annet:

«NSF registrerer med glede at Barne- og familiedepartementet har tatt hensyn til de ytringer som NSF tidligere har gitt vedrørende erkjennelse av farskap og at rutinene for dette skal endres. Vi ser det som positivt at erkjennelse av farskap ikke lenger skal skje i forbindelse med fødselen.»

Aleneforeldreforeningen skriver at de er

«enige i forslaget om erkjennelse av farskap ikke bør skje i forbindelse med fødsel. Mange opplever det som svært negativt at man må forholde seg til skjema under en fødsel da dette er en svært spesiell situasjon. Erkjennelse bør skje på folkeregisteret eller på trygdekontoret. Et alternativ kan være at erkjennelse skjer på helsestasjon og at helsesøster kan ta imot erkjennelser».

Foreningen mener imidlertid at erkjennelse av farskap ikke bør skje før barnet er født og uttaler:

«I dag kan mor opplyse om hvem som er faren ved vanlig registrering i forbindelse med svangerskap, og vi mener det er tilstrekkelig. Vi vet heller ikke hvilke rettssituasjoner som kan oppstå hvis far har erkjent farskapet før fødsel. I dag er det mor som bestemmer over barnet før fødselen, noe som er naturlig ut fra den biologiske situasjonen og det faktum at det er kvinnens kropp som er gravid.»

Flere av høringsinstansene tar opp betydningen av at jordmødre og leger som skal motta farskapserklæringer får opplæring i regelverk og rutiner rundt erkjennelse av farskap, og at det muligens trengs nye retningslinjer for hvordan erkjennelsen skal skje i disse tilfellene. Dette gjelder blant annet Statens ungdoms- og adopsjonskontor, Kirkens Familievern, Norges Bondekvinnelag, Rettsmedisinsk institutt og Rikstrygdeverket.

2.5 Departementets vurdering

Departementet opprettholder forslaget om å endre barneloven § 4 slik at erkjennelse av farskap kan tas imot ved svangerskapskontroll. Farskap kan også i dag erkjennes før fødselen ved personlig fremmøte for folkeregisteret, fylkestrygdekontoret eller en dommer. Dersom far er i utlandet kan farskap erkjennes for norsk diplomatisk tjenestemann eller konsulær tjenestemann eller skipsføreren dersom far er ombord på et norsk skip i utenriksfart. Det nye er at det etter forslaget også blir mulig å erkjenne farskap ved svangerskapskontroll hos jordmor eller lege. Bakgrunnen for forslaget er at dette vil være praktisk og enkelt for foreldrene. De jordmødre og leger som dette er aktuelt for må få det nødvendige informasjonsmateriell og de aktuelle blanketter, og informeres om rutinene for erkjennelse av farskap.

Forslaget til endring av barneloven § 4 innebærer ikke at det ikke lenger skal være mulig å erkjenne farskapet ved fødselen. De som ikke har benyttet seg av adgangen til å erkjenne under svangerskapet, vil fortsatt kunne erkjenne farskapet på sykehuset i fødselsmeldingen, jf. barneloven § 4 annet ledd første punktum.

Til forsiden