Prop. 104 S (2012–2013)

Reindriftsavtalen 2013/2014, og endringer i statsbudsjettet for 2013 m.m.

Til innholdsfortegnelse

5 Tilrettelegging for slakting og omsetning av reinkjøtt – Bruk av mindreforbruket fra 2012 kapittel 1151 post 75

Oppfølgingen av bruksreglene krever økt uttak av slakterein. I dette arbeidet er det av sentral betydning at virkemidlene over reindriftsavtalen samordnes slik at man på en mest mulig effektiv måte når de fastsatte mål. Departementet understreker viktigheten av at man har oppmerksomheten rettet mot alle ledd i verdikjeden, fra vidde til bord, når tiltak vurderes for økt slakting og omsetning av reinkjøtt.

Under forutsetning om at Stortinget godkjenner en omdisponering av 12,0 mill. kroner av mindreforbruket fra 2012 på kapittel 1151 post 75 til kapittel 1151 post 51, ble partene i forbindelse med forhandlingene om reindriftsavtalen 2013/2014 enige om å benytte mindreforbruket til følgende tiltak:

  • Etablering av et nasjonalt klassifiseringssytem for reinsdyrkjøtt.

  • Etablering av et rapporteringssystem som sikrer løpende rapportering fra slakteri- og videreforedlingsbedrifter.

  • Styrking av Markedsutvalget for reinsdyrkjøtt sine planlagte kampanjer høsten 2013.

  • Infrastrukturtiltak som legger til rette for økt slakting av rein.

5.1 Etablering av et nasjonalt klassifiseringssystem for reinsdyrkjøtt

I dag er det til dels store variasjoner mellom slakterienes klassifisering av reinsdyrkjøtt. Selv om det er gjennomført en rekke kvalitetstiltak, er det fremdeles kvalitetsforskjeller på det reinkjøttet som går ut i markedet. Gjennom en mer stabil kvalitet ligger det et betydelig verdiskapingspotensial for reinkjøtt. Et nasjonalt klassifiseringssystem vil øke stabiliteten i kvaliteten, og sikre at reinkjøttet faktisk leverer på kvalitet. Samtidig vil et klassifiseringssystem virke stimulerende for reineieren til å produksjonsoptimalisere, og å ha slaktedyr med best mulig kvalitet. I tillegg vil et nasjonalt klassifiseringssystem bidra til å få en bedre oversikt over produksjonen og skape trygghet for en likebehandling blant reineierne.

I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2012/2013, ble avtalepartene enige om å gjennomføre et forprosjekt for å få utredet mulighetene for et nasjonalt klassifiseringssystem for rein i Norge. Animalia fikk oppdraget. Animalia, som presenterte sin rapport for avtalepartene under forskriftsmøtet i Tromsø juni 2012, anbefaler at det inneføres et nasjonalt klassifiseringssystem for rein i Norge.

Det skal nedsettes en arbeidsgruppe med representanter fra NRL, Reindriftsforvaltningen, PRL og Animalia som får i oppgave å utarbeide et forslag for et nasjonalt klassifiseringssystem på reinsdyrkjøtt. Arbeidsgruppen ledes av NRL.

Sett ut fra formålet og slakteristrukturen på reindriftsområdet, ser avtalepartene det som viktig at det tas sikte på at systemet blir så enkelt og funksjonelt som mulig med begrensede driftskostnader. Konkret skal det tas utgangspunkt i dagens Europ system. Videre bør det etableres felles rutiner for veiing av slakt, standardisering av varmvektstrekk, regler for pussing/trimming og merking av slakt. I tillegg skal forslaget omfatte forslag til administrering av ordningen, herunder opplæring og kontroll, samt finansiering av ordningen. Innføring av en sertifiseringsordning for klassifisører på reinsdyrkjøtt skal også vurderes.

Det tas sikte på å få et nasjonalt system etablert før slaktesesongen 2013/2014.

Det settes av 2,0 mill. kroner til utarbeidelse og implementering av et nasjonalt klassifiseringssystem på Reinsdyrkjøtt.

5.2 Etablering av et rapporteringssystem som sikrer løpende rapportering fra slakteri- og videreforedlingsbedrifter

Dagens rapportering fra slakteriene og videreforedlingsbedriftene er ikke tilfredsstillende. Riktig rapportering er avgjørende grunnlag for Markedsutvalgets arbeid. Videre gir manglende rapportering utfordringer i forhold til behandling av søknader om tilskudd og utarbeidelse av både totalregnskapet og ressursregnskapet. Utfordringene i dag er særlig knyttet til manglende eieridentifisering av dyrene innen tidsfrist for rapportering, kvalitetssikring av prisopplysninger og manglende løpende rapportering. I tillegg vil et nasjonalt klassifiseringssystem på reinsdyrkjøtt stille nye krav til rapportering.

Avtalepartene vurderer det som sentralt at et nytt system inkluderer registrering av slakt med tilhørende opplysninger lik det som per i dag framkommer i slaktejournalene, registrering av lagerbeholdning og automatisk oppdatering ved endring i lagerbeholdningen. Ut fra dette systemet kan slakteriene generere avregningsbilag. På den måten sikrer man at prisene er de samme i rapporter og i reineiernes bilag. Man sikrer seg fortløpende oppdatering av slakterislakt og lagerbeholdning. Både Statens reindriftsforvaltning og Statens landbruksforvaltning (SLF) kan hente ut sine tall herfra. For at dette skal fungere, er man imidlertid fortsatt avhengige av at dyrene eierfestes før slakteriprosessen igangsettes.

Ingen andre enn slakteriet selv har tilgang til egne detaljerte opplysninger, men statlige instanser må kunne hente ut informasjon til statistisk bruk. Slakteriene registrerer slakt og tilgang/avgang til lager, mens videreforedlingsbedrifter registrerer lagerbeholdning.

Statens reindriftsforvaltning har allerede initiert samarbeid med skatteetaten med sikte på felles og enhetlig rapportering. Framover vil det være viktig at man gjennom samarbeid kan harmonisere forskrift og regelverk på en slik måte at slaktejournaler innrapporteres raskere og bedre. Dette vil gjelde både slaktetall og lagerbeholdning. I dag rapporteres lagerbeholdning via SLF`s portal, og Statens reindriftsforvaltning innhenter opplysningene via SLF. Det tas sikte på at en fremtidig løsning vil være en felles rapporteringsportal med SLF og skatteetaten både for slakt og lagring.

Det nedsettes en arbeidsgruppe bestående av Statens reindriftsforvaltning, NRL, SLF og PRL for å utarbeide et nytt web-basert rapporteringssystem. Statens reindriftsforvaltning leder arbeidsgruppen.

Det er viktig å få et nytt operativt rapporteringssystem på plass før slaktesesongen 2013/2014.

Det settes av 2,0 mill kroner til utarbeidelse og implementering av et nytt rapporteringssystem.

5.3 Styrking av Markedsutvalget for reinsdyrkjøtt sine planlagte kampanjer høsten 2013

Markedsutvalget har i sitt innspill til avtaleforhandlingene spillt inn behov for å styrke høstens kampanjer. Behovet har sin bakgrunn i at utvalget legger til grunn en økning av slakteuttaket høsten 2013 grunnet prosessen med en tilpassing av reintallet, samt at bransjen har meldt tilbake at de ønsker noe større trykk på kampanjene ved starten av slaktesesongen (tidlig-høstkampanje).

Avtalepartene støtter markedsutvalgets vurderinger. Det settes av 500.000 kroner for å styrke kampanjene høsten 2013.

5.4 Infrastrukturtiltak som legger til rette for økt slakting av rein

Med bakgrunn i behovet for å øke slakteuttaket av rein, er det i flere distrikt behov for en oppgradering av infrastrukturen knyttet til uttak av slaktedyr.

De lokale områdekontorene skal i samarbeid med NRLs lokallag gjennomføre en prosess for en kartlegging av investeringsbehov knyttet til infrastruktur i det enkelte området. Videre skal det gjennomføres en prioritering i forhold til det behovet som foreligger. Kartleggingen skal resultere i en rapport som sendes Statens reindriftsforvaltningen i Alta. Med bakgrunn i oversendte rapporter, foretar RUF-styret en prioritering av hvilke områder og distrikt som skal prioriteres. Denne prioriteringen, sammen med strategisk plan fra våren 2012, skal legges til grunn ved behandling av søknadene fra distriktene.

Avtalepartene legger til grunn at RUF-styret har de nødvendige rapporter innen 1. mai slik at man kan få behandlet søknader om tilskudd til infrastrukturtiltak allerede våren 2013.

Det settes av 7,5 mill. kroner utover RUF’s ordinære ramme til infrastrukturtiltak i reindriften.

Til forsiden