Prop. 132 L (2011–2012)

Endringer i statsborgerloven

Til innholdsfortegnelse

9 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget

Til endringsloven del I

Til § 29 annet ledd

Bestemmelsen fastsetter i annet ledd at statsborgermyndighetene kan pålegge nærmere angitte organer, jf. bokstav a til e, å utlevere opplysninger uten hinder av taushetsplikt. De oppgitte organene har en opplysningsplikt overfor statsborgermyndighetene i disse sakene.

Det er et vilkår at opplysningene må være nødvendige for opplysning av saken. Det er organet som behandler en sak etter loven som skal vurdere om opplysningene er nødvendige. Dersom det organet som behandler saken, anser at opplysningene er nødvendige, skal avgiverorganet ha en plikt til å utlevere opplysningene. Avgiverorganet skal således ikke foreta en selvstendig vurdering for å avgjøre konkret hvilke opplysninger som skal utleveres i den enkelte saken. Hvilke opplysninger som kan være nødvendige i de ulike sakstypene, vil bli nærmere regulert i forskrift.

Når det gjelder opplysninger om at en person er under etterforskning av politiet, uten å være siktet, vil det forskriftsfestes at politiets plikt til å utlevere opplysninger bare gjelder der etterforskningshensyn ikke taler mot. I disse sakene vil det være avgiverorganet som vurderer om opplysningene kan utleveres.

Formuleringen ”behandler en sak etter loven” skal tolkes vidt, og omfatter alle oppgaver organet utfører etter loven, uavhengig av om det foreligger en søknad eller om det skal treffes vedtak. Forberedelse av en sak vil også være omfattet, selv om det organet som forbereder saken ikke er det organet som avgjør den.

Når den nye politiregisterloven trer i kraft vil regelverkene virke sammen slik at politiregisterloven regulerer tilfeller der politiet kan eller har plikt til å utlevere opplysninger på eget initiativ, mens statsborgerloven § 29 regulerer i hvilke tilfeller politiet har plikt til å utlevere opplysninger etter anmodning fra statsborgermyndighetene.

Til § 29 tredje ledd

§ 29 tredje ledd fastsetter at det skal utarbeides forskrift som angir nærmere regler om hvilke organer som kan be om opplysninger, i hvilke sakstyper det kan innhentes opplysninger, hvem det kan innhentes opplysninger om og hvilke opplysninger som kan innhentes. Dersom slike regler ikke er gitt i statsborgerforskriften, vil ikke avgiverorganet ha en plikt etter bestemmelsen, og de vil ikke kunne utlevere opplysninger som er omfattet av taushetsplikt.

Til endringsloven del II

Det vises til kapittel 7.5 i proposisjonen.

Til forsiden