Prop. 2 S (2013–2014)

Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 86/2013 av 3. mai 2013 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EF) nr. 924/2009 om betalinger på tvers av landegrensene, og forordning (EU) nr. 260/2012 om tekniske krav til kredittoverføringer og direkte debiteringer i euro

Til innholdsfortegnelse

5 Økonomiske og administrative konsekvenser

Gjennomføring av forordning 924/2009 og forordning 260/2012 forventes ikke å få vesentlig økonomiske eller administrative konsekvenser for norske tilsynsmyndigheter. Eventuelle økte utgifter vil kunne dekkes innenfor gjeldende budsjettrammer.

Prisen for grensekryssende betalinger i euro vil også trolig gå ned som følge av overgangen til felleseuropeiske strukturer for eurobetalinger (SEPA). Norske banker deltar i dag i utviklingen av SEPA (Single European Payment Area), og inkluderingen av direktedebiteringer i dette systemet. Etter at forordning 2560/2001 ble inkorporert i norsk rett, har prisene på grensekryssende betalinger som er omfattet av denne forordningen (dvs. kredittransaksjoner, elektroniske betalinger og minibankuttak), falt. Dette kommer bl.a. frem i Norges Banks årlige undersøkelser på betalingsformidlingsområdet. I forordning 924/2009 utvides virkeområdet til også å omfatte direktedebiteringer, og forordningen antas derfor å få tilsvarende betydning for prisingen av direktedebiteringstjenestene.

Videre er det krav om etablering av et utenomrettslig klageorgan for forordningens virkeområde, en funksjon som naturlig vil ligge innenfor Finansklagenemnda Banks virkeområde. De institusjoner som tilbyr slike tjenester i Norge, er i dag medlem av nemnda.