Prop. 71 S (2010–2011)

Endring i skattevedtaket for Svalbard for inntektsåret 2011

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn og forslag

Svalbard er den del av kongeriket Norge, men er gjort til eget beskatningsområde. Den alminnelige norske skatteloven får i utgangspunktet ikke anvendelse på Svalbard. For skatt til Svalbard gjelder en egen lov, jf. lov om skatt til Svalbard av 29. november 1996 nr. 68 (svalbardskatteloven). Svalbardskatteloven inneholder bestemmelser om vilkårene for skatteplikt til Svalbard, om fastsettelse av skattepliktig inntekt og formue og om ligningsforvaltning og skattebetaling.

Etter svalbardskatteloven skattlegges lønn og visse andre ytelser etter en egen brutto lønnstrekkordning. Annen inntekt og formue skattlegges ved ligning. Ved ligning er reglene i den ordinære norske skatteloven i stor grad gitt tilsvarende anvendelse.

Det følger av svalbardskatteloven § 3-1 at skatteloven § 10-13 om kildeskatt ved utdeling av utbytte til utenlandsk aksjonær gjelder tilsvarende på Svalbard. Det innebærer at det av ”utbytte som utdeles til aksjonær som er hjemmehørende i utlandet, svares skatt til staten etter en sats som fastsettes av Stortinget i det årlige skattevedtak”. Kildeskatt skal likevel ikke svares på utbytte mellom Svalbard og det norske fastlandet, jf. skatteloven § 2-35 annet ledd bokstav a.

Slik kildeskattesats er fastsatt i det ordinære årlige norske skattevedtaket til ”25 pst. eller i tilfelle den sats som følger av skatteavtale med fremmed stat”. I Stortingets skattevedtak for 2011 fremgår dette av § 3-5 tredje ledd. For Svalbard gis et eget årlig skattevedtak. I skattevedtakene for Svalbard har det til nå ikke vært fastsatt noen egen skattesats for kildeskatt.

Etter departementets vurdering kan gjeldende regler fortolkes slik at den skattesatsen som er vedtatt i tilknytning til skatteloven § 10-13 i det ordinære norske skattevedtaket, også gjelder for Svalbard gjennom den valgte henvisningsteknikken. Det innebærer at det skal svares kildeskatt med 25 pst. ved utdeling av utbytte fra selskap på Svalbard til aksjonær i utlandet. For Svalbard er det ikke aktuelt at kildeskatt skal svares med en annen sats som følger av skatteavtale. Svalbard er ikke omfattet av ordinære norske skatteavtaler og det heller ikke inngått egne skatteavtaler for Svalbard.

Det er imidlertid ønskelig å få klarere frem i regelverket at samme kildeskattesats skal gjelde ved utdeling av utbytte fra Svalbard til utlandet. Dette må blant annet ses i sammenheng med at det fra og med inntektsåret 2011 vil bli lagt opp til en mer konsekvent likestilling av Svalbard med utland i skatteteknisk sammenheng, jf. Prop. 1 LS (2010-2011) Skatter og avgifter 2011 punkt 11.10. En mer konsekvent skatteteknisk likestilling av Svalbard med utland, gjør det naturlig å innta en egen hjemmel om kildeskattesatsen i det særskilte skattevedtaket for Svalbard.

På denne bakgrunn foreslår departementet at det inntas en egen bestemmelse om dette i skattevedtaket for Svalbard. Forslaget fremmes i samråd med Justisdepartementet.

Det foreslås at Stortingets vedtak av 3. desember 2010 nr. 1641 om formues- og inntektsskatt til Svalbard for inntektsåret 2011, endres ved at det tas inn en § 6 om kildeskatt ved utdeling til utenlandsk aksjonær. Nåværende § 6 i vedtaket blir ny § 7. Endringen foreslås å få virkning fra 1. januar 2011.

Departementet arbeider med en bredere gjennomgang av problemstillinger knyttet til kildeskatt og overskuddsbeskatning av selskaper på Svalbard. Målet med en slik gjennomgang er å hindre skatteomgåelser og hovedsakelig skattemotiverte transaksjoner, samtidig som næringsaktivitet på Svalbard fortsatt sikres gunstige skattemessige rammebetingelser. Departementet arbeider med sikte på å sende forslag til endringer på høring i løpet av våren 2011. Hovedelementene i høringsforslaget vil være en redusert kildeskattesats, kombinert med økt beskatning av ekstraordinært store selskapsoverskudd som skriver seg fra kapital og næringsaktivitet fra andre områder enn Svalbard. Forslag til slike endringer kan forventes fremlagt for Stortinget høsten 2011.

Til forsiden