Prop. 12 L (2022–2023)

Lov om informasjonstilgang m.m. for det uavhengige utvalget som skal evaluere myndighetenes håndtering av covid-19-pandemien samlet sett, og i tillegg evaluere omikronhåndteringen i perioden fra 1. november 2021 til mai 2022 (Koronautvalget), og endringer i voldserstatningsloven (ny forskriftshjemmel)

Til innholdsfortegnelse

15 Økonomiske og administrative konsekvenser

Lovforslaget vil i liten grad ha økonomiske eller administrative konsekvenser. Kostnadene ved utvalgets arbeid dekkes innenfor Justis- og beredskapsdepartementets ordinære budsjettrammer, og reglene om informasjonstilgang m.m. vil i seg selv i liten grad påvirke disse kostnadene. Utvalgets arbeid vil for øvrig trolig medføre en del innsynskrav i oversendte dokumenter og dokumenter som utvalget selv utarbeider, og ellers en del spørsmål og henvendelser. Dette vil bli håndtert innenfor de vanlige rammene til de organene som skal behandle de aktuelle kravene og øvrige henvendelsene, enten dette er utvalget selv eller andre, som Arkivverket eller departementet.

Når det gjelder forslaget om lovhjemmel i volderstatningsloven § 11 tredje ledd, er dette en oppfølging av Stortingets anmodningsvedtak nr. 589. Lovforslaget innebærer en adgang til å fastsette forskrift om at det ikke skal løpe forsinkelsesrenter mens skadevolder gjennomfører fengselsstraff eller forvaring. Lovhjemmelen utløser i seg selv ingen økonomiske eller administrative konsekvenser. Dersom lovhjemmelen blir benyttet til å gi forskrift om at forsinkelsesrenter ikke skal påløpe, vil dette kunne medføre økonomiske konsekvenser for staten i form av tapte renteinntekter og administrative konsekvenser i forbindelse med etablering av en søknadsordning. Dette vil i så fall måtte vurderes i forbindelse med forskriftsfastsettelsen.

Til forsiden